Un nostálxico que se abre á sociedade

Francisco López y José Antonio Díaz, en el nuevo comedor (Foto: J.Vázquez)
photo_camera Francisco López y José Antonio Díaz, en el nuevo comedor (Foto: J.Vázquez)

O Méndez Núñez, o hotel en activo máis antigo de Galicia cuns 140 anos de historia, pretende recuperar «o esplendor de outrora» coa súa reforma, que inclúe a posta en servizo do novo comedor, que lle facilitará abrir as súas portas á sociedade lucense.

«O Méndez Núñez foi unha referencia en Lugo e necesitaba unha remodelación para volver ser algo vivo na cidade», asegura o construtor José Antonio Díaz, quen desde fai un par de anos xestiona este establecemento da céntrica Rúa dá Raíña, que pertence á familia Bobadilla.

O novo comedor, con capacidade para uns 350 invitados e que dispón de tabiques móbiles para adaptalo á superficie que se precise, albergará todo tipo de celebracións sociais. O servizo prestarao o restaurante España.

A súa posta de longo será a festa dos Pepes, que terá lugar o xoves. «Podemos ser o foro para os eventos máis importantes que se desenvolvan na cidade e incluso en Galicia», di José Antonio Díaz.

Catro estrelas

Éste foi un dos pasos dados para acondicionar o hotel para que poida ser declarado de catro estrelas, o que, segundo o seu xestor, producirase «en breve tempo» porque a Dirección Xeral de Turismo xa dispón de toda a documentación precisa.

Ademais do novo comedor, para gañar esa estrela mellorouse a accesibilidade para as persoas con discapacidade, renováronse as 70 habitacións ou se limpou a fachada, entre outras reformas.

«Foi un traballo custoso para pór en valor un hotel que dentro do casco amurallado pode ter pouca competencia», explica José Antonio Díaz, que prefire non pararse a pensar que desembolso económico supúxolle.

Esta ambiciosa reforma converteulle, a xuízo deste empresario, «nun hotel con espírito nostálxico e con servizos modernos, actualizado a día de hoxe».

Nos seus 140 anos de historia, entre outros acontecementos, este aloxamento foi testemuña en 1918 da asemblea na que se alumou o primeiro ‘Manifesto' nacionalista galego, un ideario político aínda presente hoxe en día. A esa cita acudiu, entre outros, Castelao.

A obtención desa cuarta estrela ampliaría as posibilidades do hotel Méndez Núñez. «ábrenos máis portas de face aos operadores de turismo e de face a que a cidade está a ampliar o seu atractivo turístico», detallou Díaz.

Máis investimentos

Este construtor asegura que vai seguir investindo para «converter o hotel nunha referencia da cidade cos mellores servizos posibles». Pero non é o único proxecto no sector no que está inmerso. Pretende ampliar o número de establecementos que xestiona. As súas miradas están postas en toda Galicia.

O Méndez Núñez é o segundo da súa carteira. O primeiro foi o apartahotel Cidade de Lugo, de tres estrelas. Primeiro construíuno e puxo en servizo e despois vendeuno, aínda que sigue encargándose da súa xestión.

O seu obxectivo céntrase en hoteis históricos que se atopen no centro da cidade, porque, a xuízo de José Antonio Díaz, son «menos vulnerables á crise, porque non dependen só do turismo e iso xéranos máis confianza».

Os malos tempos que corren non lle retraen para seguir embarcándose en proxectos. «Non podemos ser aforradores, hai que manter a capacidade de investimento e seguir asumindo o risco propio dun empresario», indica.

Este empresario ve o futuro con optimismo. Considera que «vai mellorar en breve» a situación. «Xa sabemos onde estamos, tocamos fondo e iniciamos a recuperación con moitas dificultades», agrega.

José Antonio Díaz cre que «os nosos netos estudarán nos libros de historia este problema, que terá pouca saída se non somos optimistas».

EXPECTATIVAS
Un aumento do 30% no que vai de ano

Pesa á crise económica pola que estamos a atravesar, o hotel Méndez Núñez funcionou «moi ben» o ano pasado e nos dous primeiros meses deste mantivo a mesma liña, pois experimentou un incremento na súa ocupación de máis «do 30%», segundo di José Antonio Díaz.

Este empresario atribúe parte dese éxito a que o persoal que traballa neste aloxamento é «de primeira calidade». Agrega que «vive o hotel coma se fose a súa casa e os resultados son froito desa xestión».

Persoal

Este céntrico establecemento da Rúa dá Raíña, que nos últimos oito anos pasou con esta por tres reformas, conta en tempada alta con preto dunha vintena de empregados.

Comentarios