Luis García López é dono e cociñeiro de 'O Lar de Adrián', que celebra unhas xornadas sobre a lamprea
Ata cando celebran estas xornadas gastronómicas?
Ata finais de marzo, porque desde agora ata o San Xosé é a mellor época para a lamprea.
Por que elixiu este peixe?
A miña muller é natural de Arbo (Pontevedra), onde é o prato típico. Teño a receta de como se prepara alí.
Cal é o segredo para a súa preparación?
O segredo é limpala moi ben porque leva unha capa de graxa por fóra e quitarlle o veleno que bota porque senón dalle un sabor agre.
Como a cociña?
A preparación é a bordelesa, no seu propio sangue. Utilizo viños do Condado, como fan en Arbo. Botolle tamén unha herba aromática típica desa zona, que lle chaman poxo, que medra na beira do río. É como a cociña de toda a vida, a tradicional. Faise a lume lento nunha cazola de barro.
Só a prepara deste xeito?
Por encargo tamén a elaboro rechea e á prancha, que así é afumada; en fideuá e empanada. É un peixe que pesa 1,2 quilos que merma moito. Pódese pedir por racións ou enteiro.
Os que a probaron din que gusta ou non, que non hai termos medios...
Así é, ou gusta ou non. Pasa como coa caza. Ten un sabor típico.