Arnau gaña a novena edición de 'Masterchef' cunha homenaxe ás súas orixes

O barcelonés, de 32 anos, venceu na proba definitiva a Meri
Arnau, con los tres jueces y Dabiz Muñoz. TVE
photo_camera Arnau, cos tres xuíces e Dabiz Muñoz. TVE

Arnau París, o concursante que máis se ha curtido no foso de MasterChef, gañou a novena edición nunha final con acento catalán na que competía coa súa paisana Meri e á que levou un menú baseado no produto e os payeses con pratos que bebían da cociña tradicional catalá.

Este barcelonés de 32 anos, que cumpriu a súa promesa de cortarse a trenza que lucía desde a súa entrada ao concurso da 1 se chegaba á final, recibiu así o impulso para cambiar o seu traballo como comercial da empresa familiar para abrir un restaurante nunha masía co que quere "vincular á xente coa orixe do produto e o que come", explicou.

Niso baseou o menú Orixe co que convenceu tanto ao xurado formado por Samantha Vallejo-Nájera, Pepe Rodríguez e Jordi Cruz como ao triestrelado Dabiz Muñoz (DiverXO, Madrid), composto por coca de recapte con crema de pemento, berenjena asada e caballada marinada; carabinero con salsa chili crab, pichón en dúas cocciones e aire de cilantro, e crema catalá en texturas con crumble de carquiñolis e xeado de moscatel.

"Os meus catro avós eran payeses e aprendín con eles esa cultura gastronómica en torno ao produto, seméntaa e a recolección, da que creo que hoxe nos desconectamos", expuxo o concursante que máis veces pasou polo foso ou probas de eliminación nesta edición.

Dabiz Muñoz, quen anunciou que en outubro abrirá en Madrid un novo restaurante que "non terá nada que ver" nin con DiverXO nin con Streetxo nin con Goxo (os seus tres negocios actuais), dedicoulle eloxios como "prato espectacular, de cociñeiro fino" ou "sobremesa ben pensada e ben executado".

Tamén tivo encomios para o menú Memoria da barcelonesa Meri Rodas, fisioterapeuta e estudante de Medicamento de 24 anos, concursante que aprendeu en MasterChef a superar as súas inseguridades pero que tivo algúns fallos tanto no entrante (sopa de cebola) como na sobremesa (requesón con confeitura de rosas e sorbete de frambuesas) pero brillou coa súa canelón de pato con esferas de nabo negro.

Arnau fíxose así co título de gañador do concurso, 100.000 euros en metálico, a publicación da súa recetario e a realización dun curso no Basque Culinary Center.

Foi el quen conseguiu ser o primeiro duelista sen sorpresas, pola súa concentración no cociñado e porque o propio Pepe Rodríguez anunciouno incluso antes de probar a elaboración de quen resultou segunda clasificada, Meri. O comercial catalán dedicou o prato aos seus pais, sobreviventes ambos de cancro, unha historia que encheu o estudio de bágoas.

Na primeira proba de Seguir ao chef dedicada a unha sobremesa nestas nove edicións, os finalistas tiveron que imitar os pasos do xefe de creatividade de EspaiSucre (Barcelona), Ricard Martínez, quen non lles deu tregua á hora de replicar rede, a súa versión doce da tradicional sopa borsch rusa con doce elaboracións protagonizadas por remolacha e frambuesa.

Impúxose a unha Meri á que resistíuselle o caramelo pero logrou sobreporse, unha María que non deixaba de preguntar dúbidas aos seus compañeiros, que confundiu ingredientes e cuxo prostre foi criticado polo xurado pola súa falta de finura e a súa similitude cunha ensalada e un Fran cuxos nervios quedaron patentes no seu gesticulación.

Tanto el como María foron ademais penalizados por pedir un ingrediente prestado.

Non menos dura foi a proba de exteriores, co magnífico escenario do guipuscoano museo Chillida Leku e un xurado de excepción composto por cociñeiros que sumaban 25 soles Repsol, como Andoni Luís Aduriz (Mugaritz), Elena Arzak (Arzak), Aitor Arregi (Elkano), Diego Guerreiro (DSTAgE) ou Carolina Sánchez (Ikaro), e a directora da Guía Repsol, María Ritter.

Os tres finalistas repartíronse seis pratos de Eneko Atxa, con tres soles e outro máis sostible en Azurmendi: ostras e olivas, torta de trufa, guisantes bágoa, xel de ibérico e bizcocho aireado de tirabeques; cocochas ao pil-pil, carne de puchero, caviar e estofado de rabito en tempura, e callada de herbas granizada e aire de mel e milfores.

A Fran se lle atragantaron desde a limpeza das ostras ata o pil-pil, o que fixo que se marchase, chorando e moi agradecido por un programa co que aspira a cambiar o seu traballo como camareiro en Cuenca para cociñar no seu propio negocio: A Cantina de Fran.

Tamén se quedou fóra por fallos como queimar as tartaletas a outra manchega da final, María, a pesar de ser a favorita de Pepe Rodríguez. Meri, que superou algunha complicación co aire de mel, reforzou o acento catalán do duelo final tras 13 semanas de competición,

Comentarios