Martes. 25.09.2018 |
El tiempo
Martes. 25.09.2018
El tiempo

Ribeira Sacra permite elaborarar viños rosados e doces, tras cumprir 20 anos

José Manuel Moure, de Abadía da Cova, y Alberto González, quien apuesta por vinos diferentes
José Manuel Moure, de Abadía da Cova, y Alberto González, quien apuesta por vinos diferentes
A denominación ábrese a outras alternativas ao apreciar un mercado vinícola cambiante

A denominación de orixe de viños Ribeira Sacra aposta por ampliar a súa gama de elaboracións. é un dos pasos que coincide co 20 aniversario da protección do sector vitivinícola na comarca, onde cinco anos antes outorgouse o selo de Viños da Terra.

O novo abanico de elaboracións decidiuse o fin de semana pasado en Augas Santas (Pantón), un preacordo que se deberá ratificar nunha asemblea do consello regulador. Na mesma falarase de dous puntos que poden servir de empuxe para os viños da zona, como é a produción de rosados e doutros experimentais, talles como os doces.

O presidente e o vicepresidente da denominación, José Manuel Rodríguez e Evaristo Rodríguez, respectivamente, explicaron que son «novidades na Denominación de Orixe, pero non na comarca».

«Sempre se fixo rosado e algunhas adegas, como Val de Quiroga, vendíano sen ou amparo de Ribeira Sacra. Tinga moito éxito. Hai outras adegas que ou seguen facendo e ou venden como viño de mesa», comentaron.

O mercado vinícola é cambiante, como moitos outros. Esa é unha das premisas que estaban un pouco esquecidas nas denominacións de orixe ou, máis ben, non se tiña en conta. Dino outros membros de Ribeira Sacra e aluden a que noutros lugares de España si o apreciaron antes e inclináronse por facer máis variedades de viños, como en Rioxa e Cariñena, ademais de en as Rías Baixas.

O viño rosado é unha alternativa máis fresca e lixeira, que noutras denominacións xa ten un gran mercado. «Hai marcas de renome, como unha portuguesa, Mateus, que leva anos sendo un referente, e outras bebidas, como ou vermú rosado, que agora tamén se fan para cubrir a demanda do consumidor», dixeron os dous máximos representantes da denominación de orixe.

O rosado faise coas uvas tintas, pero modificando o proceso de vinificación. Consiste en facer unha maceración máis curta. No canto de estar varios días para que o caldo colla os taninos da pel, ambos son separados ao pasar un ou dous días. Desa forma sae un rosado, unha variedade de viño que adoita ser moi apreciada entre certos segmentos de consumidores.

Na denominación din que, tradicionalmente, as mulleres prefiren viños lixeiros, como os brancos, e desde que saíron os mencías ao mercado decantáronse por eles. No entanto, engadiron, prefiren os rosados, algo que tamén ocorre no sector masculino que non é consumidor habitual de viño.

«Na Ribeira Sacra imos paso a paso, e con certa seguridade, porque é unha denominación pequena e xoven, que precisamente triunfa porque fai viños diferentes, máis lixeiros, fáciles de beber, e máis afrutados», asegura José Manuel Rodríguez, que considera que o consumidor manda, «pero tampouco deixa de beber vos viños de máis corpo».

Ribeira Sacra permite elaborarar viños rosados e doces, tras...
Comentarios