O Galicia fai honra ao seu nome

A carta deste restaurante de Baamonde é unha das expresións máis fieis da cociña galega, en consonancia coa súa estética enxebre
Generated by  IJG JPEG Library
AppleMark
photo_camera Los hermanos Corral, propietarios del restaurante Galicia. XESÚS PONTE

O restaurante Galicia de Baamonde fai gala, tanto na súa carta como en na súa decoración, da fidelidade ás esencias máis puras da comida caseira galega. Fundado en 1916, o local combinou nos seus inicios as funcións de taberna e ultramarinos. Desde 1965 gañou fama como casa de comidas da man do falecido Xoán Corral, un hostaleiro con alma de poeta, e da súa muller, Estrela Ares, cuxa sabedoría nos fogóns valeulle o Premio de Gastronomía de Galicia, concedido polo Concello de Lalín á súa traxectoria profesional. Xa xubilada, Estrela observa a labor dos seus catro fillos Jamy, Montse, Montse, Inma e Jes—, que forman a cuarta xeración á fronte do negocio. O seu bo facer valeulle ao local a recente concesión dun dos Soletes de Estrada da Guía Repsol.

A substitución xeracional non supuxo cambios nas receitas, salvo algún pequeno matiz, nin na aposta por unha boa materia curmá e o agarimo á hora de preparala. Os mexillóns en salsa da casa mantéñense como unha das referencias, xunto co caldo e outros pratos de culler que expresan os valores da cociña tradicional. Outros pratos estrela son a tenreira asada en salsa e o cordeiro asado en cazola de barro.

A pesar de ser un restaurante dunha comarca interior, no Galicia teñen boa man para o peixe, como se demostra coa pescada á galega, que é todo un clásico. Non faltan outros peixes frescos frescos, en función do mercado, ou o bonito de Burela no verán.

Este restaurante de Baamonde está considerado como un dos templos do cocido, o prato galego por excelencia, que elaboran desde mediados de outubro ata Semana Santa. 

A queixada, unha sobremesa caseira a medio camiño entre a torta de queixo e o flan de queixo, é unha das especialidades da casa, xunto á torta de tres chocolates. Como colofón á comida non hai que esquecer o café de pota ou ‘café de pota nai', como o definía Xoán Curral. Os seus fillos rexistraron como marca de servizo esa denominación. E non está de máis botarlle unhas pingas de auga ‘bendita', como lle chamaba o hostaleiro á augardente.

Ese espírito tradicional do Galicia evidencíase na súa decoración, con pezas da colección do propio Curral que o converten nun museo etnográfico dentro dun espazo onde reinan a pedra, a madeira e os mobles antigos. Imposible ser máis ‘enxebre'.

De interese
Dirección Na travesía da N-VIN en Baamonde. Quilómetro 529. Hai que desviarse na saída a Begonte da A-6.
Teléfono 982.39.80.85.
Prezo medio De 15 a 20 euros