Nace o turrón máis vangardista: de xamón ibérico e chocolate negro

É unha das creacións da turroneira salmantina Mari Luz Lorenzo, que asegura que quen o proba "degusta por unha banda o sabor do chocolate e por outro a excelencia do xamón ibérico"
Una pieza de del turrón de jamón ibérico elaborado por la turronera de La Alberca Mari Luz Lorenzo
photo_camera Una pieza de del turrón de jamón ibérico elaborado por la turronera de La Alberca Mari Luz Lorenzo

A tradición turroneira de La Alberca remóntase a máis de cinco séculos, grazas á herdanza do traballo do mel que deixaron os xudeus conversos, e para este ano, unha das cociñeiras máis afamadas, Mari Luz Lorenzo, lanzou o turrón de xamón ibérico.


"É un turrón que che ten que gustar só polo nome e, se non che gusta o xamón, pois, evidentemente, non o quererás", explica a Efe a creadora desta variedade.

Nun principio, esta turroneira, unha das poucas que mantén o oficio no turístico pobo salmantino de La Alberca, creou unhas mostras e, dada a "boa acollida" que tivo entre os visitantes, decidiu comercializalo nunha das súas tendas que ten neste pobo da Sierra de Francia.

Sobre o seu sabor, Mari Luz Lorenzo explica que "non hai unha emulsión na boca entre o doce do chocolate negro e o salgado do xamón, senón que hai unha separación".

E ese é o éxito para o padal, segundo a artesá, xa que "o que o proba degusta por unha banda o sabor do chocolate e por outro a excelencia do xamón ibérico".

Ademais desta creación, tamén lanzou un turrón de chocolate con produtos silvestres e autóctonos da zona como son os fungos de "boletus edulis".

Neste caso, "o particular deste turrón é que, ao contrario que no de xamón, aquí si que hai unha emulsión no padal moi agradable onde se mesturan os sabores do chocolate e desta variedade de cogomelo silvestre", explica a turroneira.

Por tradición, La Alberca diferenciouse a nivel nacional por vender o seu típico turrón, elaborado artesanalmente polas populares turroneiras albercanas a base de mel, améndoa e clara de ovo.

turrón de La Alberca é o reflexo máis fiel da tradición oral logo de máis de cincocentos anos, aínda que se foi modernizando.

Os árabes foron os primeiros en fabricar o típico turrón albercano, dada a gran cantidade de mel que se extrae nesta zona da Sierra de Francia, ao sur de Salamanca, onde é habitual o oficio do apicultor.

Todas as turroneiras que hai en activo neste pobo coinciden en que é fundamental que o mel coa que se elabora este turrón  sexa de aciñeira, xa que lle dá un sabor característico.

A mediados do século XX, en cada casa de La Alberca sempre había unha turroneira, que se pasaba horas e horas ao lume da cheminea removendo o mel e a clara de ovo ata lograr a pasta que se mesturaba coas améndoas ou as noces

Unha vez elaborado, os maridos encargábanse de ir vendelo polos pobos de Salamanca, do Norte de Cáceres ou da Serra de Gredos e, incluso, polos concellos portugueses da rexión de Garda, limítrofe con Castela e León.

Outro dos exemplos da herdanza turroneira dos árabes é o sopapo do alahú, que aínda se elabora nalgunhas casas da Sierra de Francia e das Hurdes (Cáceres)

O alahú, que tamén se estila nalgunhas zonas de Castela A Mancha, onde o coñecen como "alajú", significa, traducido ao castelán, "o recheo".

É un sopapo que, como o turrón, tamén se elabora en Nadal con mel e noces e cunha base de oblea. 

Comentarios