Galicia conta desde este mércores con 13 estrelas Michelin, despois de que Casa Marcelo, o gastrobar de Marcelo Tejedor en Santiago, recuperase a súa nunha gala celebrada no Hostal dos Reis Católicos. Ademais, outra estrela foi parar a Madrid para Lúa e a cociña actual de raíces galegas do chef Manuel Domínguez.
No ámbito estatal, os restaurantes Coque, en Humanes (Madrid), e Zaranda, en É Capdellà (Mallorca), gañan a súa segunda estrela na Guía Michelin España&Portugal 2016, que non recolle ningún novo triestrelado e aposta pola canteira con 15 primeiros recoñecementos, principalmente en Andalucía e Cataluña.
Coque, cos irmáns Mario, Rafael e Juan Diego Sandoval á fronte, mereceu a súa segunda estrela por unha "cociña contemporánea, con raíces madrileñas" que se expresa en dous menús degustación "con incribles xogos cromáticos e exquisitas presentacións", dixo este xoves durante a presentación da prestixiosa guía o seu director, Michael Ellis.
Zaranda, do cociñeiro Fernando Arellano, logrou o seu ascenso grazas a "unha cociña de autor, de excelente técnica, que busca a complicidade coa calidade dos produtos locais, para conseguir sorprendentes fusións de sabores". O restaurante xa gañou unha estrela cando abriu en Madrid, pero se mudou hai unha década a Mallorca, onde a recupera agora.
España non consegue ningún novo tres estrelas desde que na edición de 2014 obtivese a súa terceira DiverXO, do madrileño David Muñoz, pero na de 2016 conserva o seu olimpo de oito triestrelados con Akelarre, Arzak, Azurmendi, O Celler de Can Roca, DiverXO, Martín Berasategui e Sant Pau grazas a que "mantiveron o magnífico nivel nas súas prestacións".
O CURIOSO CASO DE CASA MARCELO. O maior crecemento dáse nas primeiras estrelas, que os inspectores de Michelin outorgan a 15 restaurantes, oito dos cales están en Andalucía e Cataluña: Sollo, Messina e Kabuki Raw na provincia de Málaga; Acanthum en Huelva, Gozar, Hoja Santa e Tresmacarrons en Barcelona, e Emporium en Castelló d'Empúries (Xirona).
Súmanse dúas en Castela e León, o Ermitaño (Benavente, Zamora) e Villena (Segovia), Lúa en Madrid, e Casa Marcelo en Santiago, que se vestiu de gala para acoller esta festa gastronómica na que participaron, entre outras autoridades, o presidente da Xunta, Alberto Núñez Feijóo.
Un caso curioso é o de Casa Marcelo, na cidade anfitrioa, onde Marcelo Tejedor recupera unha estrela que gañou por primeira vez en 2004, perdeu en 2010, volveu gañar ao ano seguinte e devolveuna. En 2013, tras pechar o seu restaurante de alta cociña, abriu un gastrobar onde fusiona as cociñas galegas, nipoa e peruana que volveu a sorprender aos inspectores da guía vermella.
Aínda que a Michelin non fai crecer o ceo das tres estrelas por segundo ano consecutivo, recoñece coas primeiras e segundas "tanto o éxito actual como o futuro prometedor que ten a nosa cociña".
É o caso de Sollo (Fuengirola, Málaga), onde o coñecido "chef do caviar", Diego Gallegos, de orixe brasileira, desenvolve unha cociña sostible e centrada nos peixes fluviais; e de Messina (Marbella), coa cociña "de corte mediterránea actual, con excelentes texturas e sabores marcados" do arxentino Mauricio Giovanini, dous estranxeiros que veñen engrosar unha pequena lista de foráneos con estrelas en España.
Tamén de Kabuki Raw (Casares, Málaga), coa súa cociña nipoa-occidental, que engade a terceira estrela para o Grupo Kabuki, e de Acanthum (Huelva), onde Xanty Elías recupera antigas receitas locais, póndoas ao día en técnica.
A estrela para Hoja Santa, de Albert Adrià, débese á súa "alta cociña mexicana con toques de modernidade"; a de Gozar, dos 'exBulli' Mateu Casañas, Oriol Castro e Eduard Xatruch, á súa creatividade, sabor e alto nivel técnico; a de Tresmacarrons ás coidadas elaboracións de Miquel Aldana, e a de Emporium de Castelló d'Empúries (Xirona) á combinación de raíces rexionais e técnicas actuais dos irmáns Jordà.
A guía francesa recoñece cunha estrela ao Ermitaño, pola súa cociña de raíces castelás e coidadas presentacións, e a Villena, pola súa carta de autor, de base tradicional e delicadas elaboracións.
A Tenerife viaxa outra estrela para El Rincón de Juan Carlos, onde Juan Carlos Padrón "propón unha cociña innovadora de gran nivel, baseada na tradición"; a Bilbao para Zarate polo trato culinario de Sergio Ortiz de Zarate aos peixes; e a Madrid para Lúa e a cociña actual de raíces galegas do chef Manuel Domínguez.
PORTUGAL, SÓ UNHA NOVA. En canto a Portugal, os inspectores da coñecida como guía vermella só outorgaron unha nova estrela a Bon Bon (Carvoeiro, Faro) por unha cociña que "sorprende polo seu nivel técnico, baseada nunha selecta materia prima, con pratos de corte actual, con sabores definidos e coidadas presentacións".
Xa que logo, a Guía Michelin España&Portugal 2016, que se porá á venda este venres, destaca oito restaurantes con tres estrelas pola súa "cociña excepcional", 23 con dúas pola súa "cociña excelente" e 157 cunha por ser "moi bos na súa categoría".
As 13 ESTRELAS MICHELIN GALEGAS
Galicia suma 13 estrelas Michelin tras recuperar Casa Marcelo a súa
A guía de España e Portugal 2016 foi presentada nunha gala celebrada no Hostal dos Reis Católicos na que tamén se recoñeceu a cociña de raíces galegas do restaurante madrileño Lúa