O polbo á galega, entre os candidatos a ser unha Marabilla Gastronómica

As papas engurradas de Canarias, o xamón ibérico, a paella valenciana, a tortilla, a 'quesada' pasiega e os 'papajotes' murcianos tamén se achan nos postos altos da lista

As papas engurradas típicas de Canarias, o xamón ibérico, a paella valenciana, a tortilla de patacas, o polbo á galega (polbo á feira), a quesada pasiega e os papajotes murcianos lideran polo momento as votacións para elixir ás 7 Marabillas Gastronómicas no concurso promovido por Allianz Global Assistance a 48 horas do peche das votacións. Desta forma quedan fóra de momento o gazpacho andaluz, o polo ao chilindrón aragonés, a fabada asturiana, a ensaimada mallorquina, a crema catalá, o pisto manchego, o cochinillo asado segoviano, o marmitako vasco, as faragullas estremeñas, o cocido madrileño, as alcachofas con ameixas de Navarra, as patacas á rioxana e o turrón de Jijona.

Canarias, Murcia, Comunidade Valenciana, Galicia e Cantabria son as rexións con maior mobilización social e institucional en apoio aos seus pratos, alcanzando así os primeiros postos provisionais. A iniciativa, na que compiten como finalistas ata 20 pratos típicos da cociña española, persegue o recoñecemento da gastronomía española como Patrimonio Inmaterial da Unesco, como representantes para unha candidatura. Desta forma, os gañadores deste certame, cuxo prazo de votación finalizará o vindeiro sábado 20 de agosto ás 23.59 horas, serán promovidos para representar á cociña do noso país como candidata ao Patrimonio Inmaterial da Humanidade pola Unesco.

CANDIDATURA A PATRIMONIO INMATERIAL. México, Francia, Xapón e a cociña Mediterránea (representada por Croacia, Marrocos, Portugal, Italia, Chipre, Grecia e España) xa contan co título de Gastronomía Patrimonio Inmaterial da Humanidade. Esta proposta conta co apoio da Federación Española de Hostalería (FEHR), a Sociedade Española de Dietética e Ciencias da Alimentación (Sedca), a Escola Superior de Gastronomía e Hostalería de Toledo, a Asociación Gastronómica de Xaén, o Centro Asturiano de Madrid e Culinary Spain. Tamén apoian as propostaS Rutas do Viño, Gourmet Madrid, Casa Marcial (dúas estrelas Michelin) de Nacho Manzano, Hospedería O Batán (estrela Michelin) de María José Meda, Casa Carola, a Fundación Alimentación Saudable, Gustatio Comunicación e o Restaurante Alejandro (unha estrela Michelin) de Alejandro Sánchez.

GASTRONOMÍA E ECONOMÍA. O 25% do PIB nacional está conformado pola industria alimentaria, agricultura, turismo e gastronomía; os mellores restaurantes e cociñeiros do planeta son españois e calcúlase que, en 2015, 7 millóns de turistas viñeron a España coa única intención de gozar da nosa cociña. As calidades da gastronomía española proporcionan, ademais, recoñecemento internacional e un alto nivel de marca-país, e incide, directa ou indirectamente, a todos os sectores sociais, económicos e políticos.

Comentarios