O Parlamento Europeo apoia a entrada no mercado de insectos como "novos alimentos"

Os eurodiputados votaron un informe para introducir produtos novos que non sexan consumidos a gran escala no noso continente ► O expediente pasará agora polo filtro da EFSA, quen deberá garantir que estes elementos non afectan á saúde humana
Los insectos ya forman parte de la dieta cotidiana de algunas personas en otras partes del mundo
photo_camera Los insectos ya forman parte de la dieta cotidiana de algunas personas en otras partes del mundo

O pleno do Parlamento Europeo (PE) apoiou este venres a autorización centralizada a escala europea de "novos alimentos" como insectos, fungos ou produtos elaborados con novas técnicas para axilizar o seu proceso de entrada no mercado.

Os eurodiputados votaron un informe sobre o proxecto de regulamento comunitario sobre novos alimentos, unha categoría na que se inclúen os que non foron consumidos a gran escala na Unión Europea (UE) antes de 1997, e que busca impulsar a innovación no sector alimentario.

Trátase de alimentos recentemente desenvolvidos, innovadores, ou para os que se empregaron novas tecnoloxías e procesos de produción, así como outros cuxo consumo non está xeneralizado na UE, como insectos e nanomateriales, pero tamén fungos, algas e novos colorantes.

O informe que fixa a posición do PE foi aprobado por 359 votos a favor, 202 en contra, e 127 abstencións.

O expediente pasará agora ao Consello da UE, onde están representados os Estados membros, e está previsto que o regulamento entre en vigor o próximo ano.

En virtude desta normativa, os procedementos de autorización de novos alimentos centralízanse a nivel europeo a través da Autoridade Europea de Seguridade Alimentaria (EFSA), que será a encargada de avaliar a entrada ou non destes alimentos.

Deste xeito, a autorización pasa directamente pola EFSA en lugar de ter que ser os Estados membros quen tramiten o proceso, polo que as solicitudes axilizaranse e os alimentos entrarán máis rápido ao mercado.

A EFSA deberá analizar cada caso para garantir que os novos alimentos non afectan á saúde humana.

Para a eurodiputada do PP Pilar Ayuso, este acordo "é necesario", xa que a lexislación sobre o tema, que data de 1997, é "anticuada", e precisou que o obxectivo é "clasificar e autorizar novos alimentos que cumpran cos requisitos de seguridade alimentaria".

Ayuso precisou que este regulamento non é "sobre clonación de animais nin nanotecnoloxía senón para favorecer á industria".

Desde as filas socialistas, Clara Aguilera sostivo que sen dúbida se produciron cambios tecnolóxicos que hai que ter en conta e adaptar esta normativa" e confiou en "os sistemas de garantía europeos".

Aguilera remarcou que a adopción deste informe é "unha boa noticia" e subliñou que se trata de "actualizar a normativa para non estar apartados da ciencia", de forma que se poida "axilizar" o proceso "sen perder ningunha garantía".

"Hai moitas expectativas por parte do sector para a tramitación de novos alimentos, e se se autoriza un novo produto é porque ten o cento por cento das garantías de seguridade alimentaria", polo que as autorizacións nun principio "serán limitadas" e "levarán tempo".

O pleno do Parlamento Europeo fixa así a súa posición sobre unha proposta dun proxecto da Comisión de 2013, que busca mellorar o acceso de alimentos novos e innovadores ao mercado da Unión Europea cun nivel elevado de protección dos consumidores.

Os organismos xeneticamente modificados quedarán excluídos do regulamento, ao contar cunha normativa específica.

Comentarios