Domingo. 18.11.2018 |
El tiempo
Domingo. 18.11.2018
El tiempo

O Parlamento Europeo apoia a entrada no mercado de insectos como "novos alimentos"

Los insectos ya forman parte de la dieta cotidiana de algunas personas en otras partes del mundo
Los insectos ya forman parte de la dieta cotidiana de algunas personas en otras partes del mundo
Os eurodiputados votaron un informe para introducir produtos novos que non sexan consumidos a gran escala no noso continente ► O expediente pasará agora polo filtro da EFSA, quen deberá garantir que estes elementos non afectan á saúde humana

O pleno do Parlamento Europeo (PE) apoiou este venres a autorización centralizada a escala europea de "novos alimentos" como insectos, fungos ou produtos elaborados con novas técnicas para axilizar o seu proceso de entrada no mercado.

Os eurodiputados votaron un informe sobre o proxecto de regulamento comunitario sobre novos alimentos, unha categoría na que se inclúen os que non foron consumidos a gran escala na Unión Europea (UE) antes de 1997, e que busca impulsar a innovación no sector alimentario.

Trátase de alimentos recentemente desenvolvidos, innovadores, ou para os que se empregaron novas tecnoloxías e procesos de produción, así como outros cuxo consumo non está xeneralizado na UE, como insectos e nanomateriales, pero tamén fungos, algas e novos colorantes.

O informe que fixa a posición do PE foi aprobado por 359 votos a favor, 202 en contra, e 127 abstencións.

O expediente pasará agora ao Consello da UE, onde están representados os Estados membros, e está previsto que o regulamento entre en vigor o próximo ano.

En virtude desta normativa, os procedementos de autorización de novos alimentos centralízanse a nivel europeo a través da Autoridade Europea de Seguridade Alimentaria (EFSA), que será a encargada de avaliar a entrada ou non destes alimentos.

Deste xeito, a autorización pasa directamente pola EFSA en lugar de ter que ser os Estados membros quen tramiten o proceso, polo que as solicitudes axilizaranse e os alimentos entrarán máis rápido ao mercado.

A EFSA deberá analizar cada caso para garantir que os novos alimentos non afectan á saúde humana.

Para a eurodiputada do PP Pilar Ayuso, este acordo "é necesario", xa que a lexislación sobre o tema, que data de 1997, é "anticuada", e precisou que o obxectivo é "clasificar e autorizar novos alimentos que cumpran cos requisitos de seguridade alimentaria".

Ayuso precisou que este regulamento non é "sobre clonación de animais nin nanotecnoloxía senón para favorecer á industria".

Desde as filas socialistas, Clara Aguilera sostivo que sen dúbida se produciron cambios tecnolóxicos que hai que ter en conta e adaptar esta normativa" e confiou en "os sistemas de garantía europeos".

Aguilera remarcou que a adopción deste informe é "unha boa noticia" e subliñou que se trata de "actualizar a normativa para non estar apartados da ciencia", de forma que se poida "axilizar" o proceso "sen perder ningunha garantía".

"Hai moitas expectativas por parte do sector para a tramitación de novos alimentos, e se se autoriza un novo produto é porque ten o cento por cento das garantías de seguridade alimentaria", polo que as autorizacións nun principio "serán limitadas" e "levarán tempo".

O pleno do Parlamento Europeo fixa así a súa posición sobre unha proposta dun proxecto da Comisión de 2013, que busca mellorar o acceso de alimentos novos e innovadores ao mercado da Unión Europea cun nivel elevado de protección dos consumidores.

Os organismos xeneticamente modificados quedarán excluídos do regulamento, ao contar cunha normativa específica.

O Parlamento Europeo apoia a entrada no mercado de insectos como...
Comentarios