Dous pratos de carpaccio e unha empanadilla triunfan na Festa do Ourizo

A Bodega, Buenavista e A Sombriza presentaron os mellores pratos na cita de San Cibrao. Tres cociñeiras con Estrela Michelín deron unha lección de cociña en vivo co equinodermo

O ourizo volveu ser o protagonista un ano máis –e xa van 25– en San Cibrao e, tamén outra edición, os hostaleiros locais presentaron as súas mellores propostas ao concurso gastronómico, aínda que ao final só tres alzáronse co triunfo e fixérono con dous pratos de carpaccio e cunha empanadilla. Foron A Bodega, Buenavista e A Sombriza.

O primeiro premio da Bodega foi cun carpaccio de lagostino e ourizo. "Estou moi contenta, aínda que a min gustábame máis a outra proposta que presentei que foi un tartar de carne de poldro e ourizo con huevitas da alga codium", explicou Ana Rolle Piñeiro, que leva anos facéndose con algún dos primeiros postos nesta festa. A súa proposta gañadora foi un carpaccio con lagostino e ourizo macerado nunha salsa á que lle dá un toque especial un alioli de placton e unhas especificaciones de alga wakame.

O segundo clasificado, o Buenavista, tamén presentou un carpaccio, neste caso de gamba e ourizo. "Unha vez feito o carpaccio aderézalo cunha vinagreta de algas, perexil, albahaca, aceite de oliva e sal", explicou a cociñeira, Cuca Díaz, que engadiu que era un prato "que entraba polos ollos" polo colorido que lle achegaban os ingredientes.


Ao longo de todo o día a hostalería tivo unha gran oferta para probar o produto das máis diversos xeitos


E finalmente, o terceiro posto foi para A Sombriza cunha oblea de empanadilla rechea de puré de pataca e huevas de ourizo rematada cunhas gulas. "É algo moi sinxelo", asegurou Andrea García, que tamén conquistou ao xurado.

DEMOSTRACIÓN. O concurso gastronómico foi un dos eixos principais da festa, pero o showcooking coas tres cociñeiras con Estrela Michelín Inés Abril, do restaurante Maruja Limón de Vigo; Chita del Río, do Seiruga de Malpica; e Beatriz Soteo, da Estación de Cambre, tamén congregou a numeroso público na carpa instalada na Praza dos Campos. As tres cociñeiras presentaron pratos variados que fusionaron a tradición coa cociña moderna e nos que tamén puideron verse as fabas verdinas de Lourenzá. As maridaxes do catador Nacho Costoya, que se decantou na maioría dos pratos polos brancos, foi un atractivo máis da edición.

E tras o espectáculo chegou a hora da degustación. Foron moitas as persoas que se achegaron a degustar o ourizo na carpa, onde se servía cocido, e tamén moitos os que se pasaron por algún dos locais participantes para probar a gran variedade de pratos elaborados e que demostran a versatilidade deste produto. O ambiente musical correu a cargo das charangas Aturuxo, Os Kilombeiros de Monte Alto, Perkusiona e Airiños do Xunco. O colofón foi a actuación do grupo Leilía co seu espectáculo ‘CONsentimento’, unha homenaxe a todas as mulleres que fixeron e fan realidade a creación, a conservación e a transmisión oral de Galicia.


Comentarios