As vendas de peixe nas lonxas galegas mantivéronse en 2020 a pesar da pandemia

A poxa das distintas especies de peixe sufriu un descenso do 2,4% o ano pasado, con algo máis de 138.000 toneladas 
Bonitos en la lonja de Burela. AEP.
photo_camera Bonitos na lonxa de Burela. AEP.

A comercialización de produtos pesqueiros frescos nas lonxas galegas mantívose en 2020 practicamente estable en relación con 2019 a pesar das dificultades derivadas da alerta sanitaria polo coronavirus, segundo un informe da Consellería do Mar analizado este xoves polo Consello da Xunta.

En concreto, a poxa das distintas especies de peixe sufriu un descenso do 2,4% en 2020, con algo máis de 138.000 toneladas, o que, segundo o Goberno galego, demostra o esforzo realizado pola flota galega durante o pasado exercicio para abastecer de alimentos de calidade á cidadanía durante a pandemia.

A Xunta sinala que o sector realizou este esforzo aínda que en moitas ocasións a súa actividade non fose rendible, como reflexa o feito de que a facturación pola venda de peixe caeu en maior medida que as descargas, un 6%, con algo máis de 300 millóns de ingresos pola súa venda, posto que o prezo medio experimentou un descenso ante a menor demanda destes produtos. 

O balance global de 2020 nas lonxas galegas –incluíndo todas as especies– deixa unha caída do 5% nas cantidades comercializadas, ata superar levemente as 150.000 toneladas; e unha baixada na facturación de algo máis do 10%, ata rozar os 413 millóns de euros.

Estes descensos débense en boa medida á evolución da comercialización dos bivalvos, cunha caída das cantidades poxadas do 34% e dos ingresos obtidos do 24%, a consecuencia da menor actividade do sector marisqueiro durante boa parte do ano polo peche da hostalería, a principal canle de venda destes produtos.

A Administración autonómica sinala que esta evolución das descargas e das poxas demostra que o sector pesqueiro resistiu mellor que outras ramas de actividade da economía galego o impacto da crise polo coronavirus.

PREZO MEDIO

Entre os datos positivos rexistrados a pesar da pandemia, está o prezo medio dos produtos do mar, que conseguiu en strong <>2020 os 2,75 euros o quilo, o que supón a terceira mellor cotización da serie, que se remonta a 1997, tras baixar desde os 2,94 euros o quilo conseguidos un ano antes.

Por grupos de especies, cerca do 92% da cantidade comercializada en 2020 era pescado, con eses 300 millóns de euros de facturación. Entre o 8% restante destaca o grupo dos bivalvos, que achegou algo máis do 4% das vendas e conseguiu uns ingresos de 66 millóns de euros, máis do 16% da facturación total das lonxas e centros de primeira venda de Galicia ao tratarse de produtos que obteñen prezos medios altos.

Atendendo ás zonas xeográficas, as lonxas da provincia da Coruña foron as que máis especies pesqueiras descargaron, con case o 52% das vendas (preto de 78.000 toneladas); seguidas das de Pontevedra (25% e 38.000 toneladas) e das de Lugo (23% e 34.000 toneladas).

En relación coa facturación, A Coruña tamén se mantén como a primeira, co 37,4% dos ingresos e máis de 154 millóns de euros; seguida moi de cerca por Pontevedra, co 37,1% dos ingresos, por arriba dos 153 millóns de euros. Lugo queda co 25% restante ao superar os 105 millóns de euros de cifra de negocios.

 RESULTADOS POR LONXAS E ESPECIES

O informe da Consellería do Mar destaca, así mesmo, que as lonxas de strong<> A Coruña, Vigo, Ribeira, Burela e Celeiro mantéñense como as máis importantes de Galicia ao concentrar máis do 82% dos produtos do mar frescos comercializados e case o 73% da facturación.

En canto aos ingresos xerados destacan tamén outras como O Grove, Cambados, Noia ou Carril, froito da súa actividade marisqueira e vinculada á flota de artes menores con recursos que conseguen un alto valor comercial.

Por especies, a máis comercializada en 2020 nas lonxas galegas foi xurelo, con preto de 32.000 toneladas; seguida da pescada, con case 26.000 toneladas, e do lirio, con máis de 20.000 toneladas. Estas tres concentran máis da metade das capturas totais poxadas durante o ano pasado.

En canto á facturación, a especie destacada é a pescada, cuns ingresos xerados de preto de 100 millóns de euros e unha cuarta parte da cifra de negocios total das lonxas. Por detrás sitúanse outras especies como o rape (34 millóns), a ameixa xaponesa (máis de 28 millóns), o xurelo (26 millóns) e o galo, cuns ingresos xerados de máis de 25 millóns de euros. 

Comentarios