As reservas de sardiña en augas ibéricas do Atlántico (Golfo de Cádiz, Portugal ou Cantábrico) atópanse actualmente no nivel "máis baixo" da súa historia, segundo un informe do Observatorio da Pesca e da Acuicultura da Comisión Europea (CE).
O estudo destaca a caída "considerable" da especie, importante para o sector pesqueiro e para as industrias conserveiras de España e de Portugal.
Segundo a CE, nos caladoiros ibéricos do Atlántico a biomasa reduciuse un 71% nos últimos dez anos.
No mar Mediterráneo, tamén se produciu un forte descenso dos desembarques das flotas españolas e francesas, en caladoiros como o Golfo de León.
O estudo sinala que entre 2004 e 2014 a maioría dos países que capturan sardiña, excepto Croacia e Italia, sufriron caídas na pesca; no caso de España diminuíu un 30%.
Esta especie non está sometida ao sistema de cotas que aplica a Unión Europea (UE) para a maioría das pesqueiras do Atlántico; pero España e Portugal acordaron medidas, como un máximo de 14.000 toneladas para este ano.
Doutra banda, a CE sinala que a industria transformadora dese peixe é importante na maioría dos países do sur de Europa, cunhas 16.000 toneladas en 2014, no caso español.
Resalta que en 2015, a UE rexistrou un déficit no comercio de sardiña por valor de 100 millóns de euros, debido principalmente á importación en conserva, aínda que tamén, en menor medida, polas compras de xénero conxelado para abastecer as industrias.
Marrocos é o primeiro provedor de sardiña conxelada e en conserva.
Dentro do comercio intracomunitario, España e Croacia son os principais abastecedores de produto fresco e conxelado, mentres que Portugal domina o mercado de produtos en conserva.
A CE precisou que as importacións comunitarias deste peixe en fresco son case inexistentes, o que proba que non hai alternativa á sardiña europea para esa clase de subministración, xa que dada a súa "fraxilidade e limitada idoneidade para a manipulación" debe ser consumida rapidamente.
Por iso, o fluxo de sardiña fresca limítase na súa maioría a países veciños (de Croacia a Italia e de España a Portugal).
As reservas de sardiña atlántica, no nivel máis baixo da súa historia
Un informe do Observatorio da Pesca e da Acuicultura da Comisión Europea alerta dunha caída "considerable" da especie en España