O exxerente de Alimentos Lácteos Roberto Casas incorpórase a Casa Macán

O novo administrador da firma taboadesa pretende xunto a Eladio Rigueira, o propietario, dar un xiro ao negocio cara ao cooperativismo
Roberto Casas, exgerente de AL
photo_camera Roberto Casas, exgerente de AL

Roberto Casas, exgerente de Alimentos Lácteos, é desde hai uns días o administrador único que a quesería Casa Macán, situada en Taboada. Casas traballará con Eladio Rigueira, propietario da firma, para abrir unha nova etapa no modelo de negocio da empresa taboadesa. O obxectivo de ambos é ''traballar en bicefalia'', nun proxecto ''que quere ser ou berce do novo cooperativismo galego''.

Tanto Rigueira como Casas adiantan que o seu plan é aglutinar ás pequenas cooperativas galegas para aumentar a produción de queixo de alta calidade, fundamentalmente teto e Arzúa Ulloa. O seu obxectivo é converterse en provedores de varias grandes superficies.

En orixe, Casa Macán traballou en exclusiva con Mercadona e era a súa interproveedor de queixos galegos. Nos últimos tempos, liberalizou a relación de exclusividade e puido entrar en novas firmas como Lidl, Dia ou Eroski. Agora a intención é seguir crecendo e chegar a máis superficies desde a produción en cooperativa, un ámbito no que Casas ten bastante experiencia. O administrador é coñecido polo seu papel en Alimentos Lácteos. Esa experiencia non foi ben e Casas acabou fóra por discrepancias co consello de administración do gran grupo lácteo antes de que este rompese por completo.

Pero antes diso, Roberto Casas estivo vinculado a firmas como Nova Rumasa e desenvolveu unha longa tempada a súa vida laboral en Portugal. Leva 17 anos traballando no sector lácteo, de feito estivo vinculado ao grupo García Vaqueiro.

A entrada real deste home en casa Macán produciuse no mes de marzo pero non foi ata hai uns días cando deu o paso de converterse en administrador único. Casas e Rigueira coñécense desde o 2004 e nos últimos meses o ex xerente de Alimentos Lácteos propúxose coñecer ben a firma taboadesa antes de iniciar o novo camiño.

Recoñeceu que non será fácil e que Casa Macán tamén pasou algunhas fochancas. A firma asumiu grandes investimentos no seu complexo de Taboada e tivo que negociar con lle grupo Santander para evitar a poxa dalgunhas das súas propiedades. Pero a traxectoria da empresa está de novo encarrilada cara á expansión.

CASA MACÁN. O proxecto de Eladio Rigueira, enxeñeiro técnico industrial de formación, naceu no ano 1998 cando se fixo cargo da explotación familiar e apostou pola ampliación do número de cabezas de gando.

No ano 2001 probou cunha granxa de patos e no 2003 deu o salto á quesería centrada na produción baixo o selo da Denominación de Orixe Arzúa Ulloa e a indicación teto.

O crecemento de Casa Macán foi progresivo e logrou unha marca de vendas en 2013 con tres millóns de quilos de queixo. A súa traxectoria foi recoñecida con varios galardóns. Por exemplo, no ano 2010 recibiu o VIII Premio Aresa de Desenvolvemento Rural, que promove a Universidade de Santiago de Compostela e o grupo empresarial Aresa.

Comentarios