Felipe VI e a Raíña Letizia quixeron hoxe reafirmar a súa vontade de apertura e achegamento á poboación balear ao ampliar a preto de 400 o número de invitados á súa recepción no Palacio da Almudaina, que reuniu a representantes de todos os ámbitos da vida do arquipélago.
Acompañados da Raíña Sofía, don Felipe e dona Letizia tiveron ocasión de recibir alí a máis asociacións de carácter social, organizacións non gobernamentais, fundacións, profesionais da cultura e representantes do sector primario da economía balear, así como ás sete máximas autoridades políticas do arquipélago, con independencia da súa cor política.
Anunciaran xa que declinaban a invitación tanto os representantes políticos de Podemos como os de MÉS, pero á recepción acudiron os presidentes dos Consells de Mallorca, Miquel Ensenyat, e de Menorca, Maite Salord, pertencentes ambos á formación econacionalista, e tamén a presidenta do Parlamento autonómico, Xelo Huertas, militante do partido de Pablo Iglesias.
Os Reis e dona Sofía saudaron a cada un dos asistentes no Patio de Honra
Os ao redor de 390 invitados superan nun 35 por cento o número de convocados o pasado verán, nunha mostra da progresiva apertura cara á sociedade do arquipélago que os Reis desexan consolidar e que xa fixeron visible hai un ano, cando substituíron por esta recepción a cea anual que ofrecían don Juan Carlos e dona Sofía ás autoridades de Baleares.
Do mesmo xeito que en 2014, xunto ás tradicionais autoridades políticas, xudiciais, policiais e militares, don Felipe e dona Letizia abriron as portas da Almudaina a empresarios, sindicalistas, novos valores, deportistas, colectivos sociais e invitados do mundo académico, científico e da comunicación, así como a representantes das distintas confesións relixiosas.
Antes de entrar ao palacio para dar a benvida aos seus invitados, Felipe VIN, a Raíña Letizia e dona Sofía achegáronse ás preto de cincocentas persoas que os aplaudían e vitoreaban ante a catedral tras os valos de seguridade para dar a man a algunhas delas, non moi lonxe de onde unha vintena de manifestantes republicanos coreaban consignas antimonárquicas.
No interior, os Reis e dona Sofía saudaron a cada un dos asistentes no Patio de Honra e, xa na recepción, puideron departir con eles de pé, en pequenos grupos, como ocorreu o ano pasado, grazas a un protocolo que favorece a comunicación con todos os invitados, a diferenza do das tradicionais ceas.
Entre os presentes, os presidentes dos Consells de Mallorca e Menorca, pertencentes ambos á formación econacionalista, e tamén a presidenta do Parlamento autonómico, militante de Podemos
Xunto aos abertamente republicanos Huertas, Ensenyat e Salord e a presidenta balear, Francina Armengol, que hai pouco máis dun ano reclamou na Executiva Federal do PSOE un referendo sobre a continuidade da Monarquía, acudiron á Almudaina o alcalde de Palma, o socialista Jose Fía, e os presidentes dos Consells de Eivissa, Vicent Torres (PSIB-PSOE) e Formentera, Jaume Ferrer (GxF).
A delegada do Goberno na Comunidade, Teresa Palmer, completaba o grupo das principais autoridades políticas nesta recepción, á que, como é habitual, asistiron responsables militares, policiais e de protección civil do arquipélago, entre eles o comandante xeral de Baleares, Fernando Aznar.
En representación do mundo xudicial, saudaron aos Reis o presidente do Tribunal Superior de Xustiza balear, Antonio Terrassa, e o fiscal superior de Baleares, Bartolomñe Barceló, mentres que, respecto dos grupos políticos do Concello de Palma e o Parlamento autonómico, asistiron portavoces do PSIB, o PP e Ciudadanos.
No ámbito económico, don Felipe e dona Letizia tomaron de novo contacto con representantes de patronais e sindicatos, dos principais grupos turísticos baleares, das organizacións de novos empresarios e agricultores e de fabricantes de produtos alimentarios con denominación de orixe.
Os Reis desexan mostrar o seu apoio aos produtores do sector agroalimentario balear e aos divulgadores da gastronomía destas illas, obxectivo co que se encargou o catering da recepción ao novo restaurador mallorquino Andreu Genestra, un chef internacionalmente recoñecido que favorece o traballo de mozos reinsertados e promove os produtos locais.
Genestra, cuxo restaurante en Capdepera foi distinguido cunha estrela Michelin, ofrece cociña mallorquina tradicional renovada con influencias exteriores e elabora os seus pratos con materias primas procedentes da súa contorna próxima, algunhas incluso do seu propio horto.