Dietistas e nutricionistas apoian a iniciativa 'Menos carne, máis vida'

Considera a iniciativa impulsada polo Ministerio de Consumo "acertada, oportuna e necesaria"
Las carnes, por su alto valor proteico, deben ser ingeridas con moderación en caso de padecer una enfermedad renal. PIXABAY
photo_camera Imaxe dun anaco de carne. PIXABAY

A Sociedade Científica Española de Dietética e Nutrición (SEDYN) e o Consello Xeral de Colexios Oficiais de Dietistas-Nutricionistas (CGCODN) apoian a iniciativa 'Menos carne, máis vida' impulsada polo Ministerio de Consumo o pasado mes de xullo, xa que a consideran "acertada, oportuna e necesaria".

Neste sentido, SEDYN e CGCODN apoian, comparten e participan en estratexias de saúde pública encamiñadas a: reducir o consumo de carne en xeral e, especialmente, o de carnes vermellas e procesadas; promover unha alimentación baseada no consumo maioritario de froitas frescas e hortalizas, legumes, froitos secos, cereais integrais, tubérculos, aceite de oliva virxe e, en menor cantidade e frecuencia, lácteos, peixe e ovos, seguidos de carnes brancas e magras; así como a redución do consumo de alimentos ultra procesados ricos en sal, azucre e graxas non saudables.

RECOMENDACIóNS DE SAúDE E CONSUMO ACTUAL DE CARNE.  Ambas as entidades recordan que a Organización Mundial da Saúde, o World Cancer Research Fundation International (WCRF) e o American Institute for Cancer Research (AICR) aconsellan reducir o consumo de carne vermella e procesada a un máximo de 350-500 gramos á semana para persoas adultas. En España, os cancros máis frecuentemente diagnosticados en 2020 son os de colon e recto, unha enfermidade que se pode previr, en gran parte, cunha dieta saudable adecuada, como apunta a WCRF. Ademais, recordan que estudos actuais asocian o elevado consumo de carnes procesadas a un maior risco de padecer enfermidades cardiovasculares, hipertensión arterial, exceso de peso, diabetes mellitus tipo 2, e corroboran como está intimamente relacionado co cancro de colon.

Con todo, a Enquisa nacional de Alimentación ENALIA revela que en España se consomen uns 756 gramos á semana, é dicir, uns 260 gramos por persoa á semana de carne vermella, e uns 32 gramos por persoa ao día de carnes procesadas, cantidades que superan as recomendacións. De feito, a Axencia Española de Seguridade Alimentaria e Nutrición (AESAN) recomenda 2-4 racións (100-125 gramos) á semana, preferiblemente de pito ou coello, e non máis de 2 racións carne vermella por semana; isto é, un máximo de 500 gramos de carne en total á semana e, destes, un máximo de 250 gramos á semana de carne vermella.

Doutra banda, segundo a Comisión 'EAT The Lancet', para unha alimentación saudable e sostible, o consumo de carne non debería exceder os 300 gramos á semana, e o de carne vermella os 196 gramos neste mesmo período de tempo.

Comentarios