O brote de listeriose afecta xa a 80 persoas en Andalucía e a unha en Estremadura

Preto de 60 persoas permanecen hospitalizadas e 15 embarazadas están baixo vixilancia
Rueda de prensa concedida por el brote de listeriosis. EFE
photo_camera Rolda de prensa concedida polo brote de listeriose. EFE

O número de persoas hospitalizadas polo brote de listeriose detectado en Andalucía aumentou este luns ata as 56, aínda que o Goberno autonómico cre que pode haber máis nos próximos días, pois a sintomatoloxía pode tardar máis de catro semanas en aparecer. Ata agora detectáronse 80 intoxicados, 66 na provincia de Sevilla, por unha carne afectada pola bacteria listeria moncytogenes da que tamén chegaron "pequenas partidas" a Madrid e Estremadura, onde hai un afectado.

Segundo informaron fontes do Ministerio de Sanidade, na lista de distribución do fabricante figuraba un terceiro envío a Cataluña, que non chegou a esa comunidade autónoma. As mesmas fontes fixeron fincapé en que toda a carne, distribuída na súa maioría en Andalucía, foi retirada do mercado. 

A alerta levou a vixiar o estado de 15 embarazadas para descubrir se se viron afectadas o brote de listeriosis. Non está confirmado aínda se a perda do bebé dunha embarazada no terceiro trimestre de xestación a consecuencia dunha hemorraxia está ligada a este brote, despois de detectarse na placenta do feto esta bacteria. 

O xefe da unidade de Infecciosos do Hospital Virxe do Rocío, de Sevilla, José Miguel Cisneros, explicou a dificultade de identificación dun brote de listeriose e valorou que non se produciu ningún falecemento", a pesar da morbilidad desta patoloxía en grupos de risco, como embarazadas, anciáns ou persoas inmunodeprimidas. Cisneros pediu que se vixíe calquera síntoma de febre ou diarrea que se detecten nestes colectivos, remarcou que existen tratamentos antibióticos "eficaces" contra a listeriose e advertiu de que as reaccións alarmistas fronte a esta patoloxía non axudan a afrontala.

O brote de listerioris foi localizado en lotes de carne mechada da marca La Mechá, fabricada pola firma Magrudis, de Sevilla, e do que se decretou unha alerta sanitaria o 15 de agosto.

Dez claves para entender a listeriosis
A listeriose é unha enfermidade causada pola bacteria listeria que infecta ás persoas a través de alimentos contaminados como ocorreu no brote detectado en Andalucía con máis de oitenta afectados tras inxerir carne mechada. A doutora Belén Padilla, portavoz da Sociedade Española de Enfermidades Infecciosas e Microbiología Clínica (Seimc) e especialista no Hospital Xeral Universitario Gregorio Marañón de Madrid, ofrece as claves para entender esta enfermidade.

1.- A listeria é unha bacteria que se atopa no terreo onde entra en contacto con vexetais e animais que a poden transmitir ás persoas a través do consumo de leite e carne.

2.- Incidencia: A incidencia media é de 3 casos por millón de habitantes. "É unha enfermidade que pode ocorrer pero o que é raro é que haxa brotes" como o de Andalucía, apunta a experta.

3.- Brotes: Un brote de listeriose pode xurdir porque o alimento proceda dun animal infectado pola bacteria; porque na cadea de envasado un alimento pode estar contaminado por outro; ou ben porque á hora de manipulalos púidose contaminar. O habitual é que a bacteria se estenda na cadea de procesamiento do alimento.

4.- A listeria aguanta ben o frío, pero non a calor. Hai que cociñar os alimentos por encima de 70 graos e preservalos a partir de menos de 4 graos para así eliminala.

5.- Contaxio e diagnóstico: Non se transmite de persoa a persoa, só ao inxerir un alimento contaminado. O habitual é detectala nunha análise de sangue do afectado.

6.- Listeriose inadvertida: as persoas sas poden padecer nalgún momento esta enfermidade infecciosa que pase inadvertida e con algún síntoma, como unha diarrea sen maior importancia.

7.- Grupos de risco: pacientes con enfermidade crónica e con enfermidades inmunodepresoras; mulleres embarazadas con risco para o feto ou persoas maiores de 65 anos. Son casos que poden ter listeriose sintomáticas e con posibles repercusións graves.

8.- Curso da enfermidade: pode ser practicamente asintomática, presentar síntomas non graves, como unha gastroenterite con algo de febre, ou chegar a síntomas graves como meninxites en fetos e bebés. En casos moi graves pode haber secuelas neurológicas.

9.- Tratamento: con antibióticos vía oral. A listeria non se mostrou resistente a estes fármacos e non ten por que permanecer latente no organismo.

10.- Duración: a infección e o seu tratamento pode durar de cinco a sete días en casos leves, mentres que en situacións graves o tratamento prolóngase a partir de dúas semanas.

Comentarios