89-83. O Breogán acariña a Copa tras un partido para a historia ante o Baskonia

Musa, con 26 puntos, Cruz e Kalinoski foron os puntais dun conxunto lucense que fixo vibrar ao Pazo
photo_camera Los jugadores del Breogán, tras la victoria ante el Baskonia. VICTORIA RODRíGUEZ

O Río Breogán demostrou que cre no soño de xogar a Copa do Rei, na posibilidade de facer historia, e acariña o billete á competición que se celebrará en Granada logo reecontrarse coa vitoria (89-83) ante un rival directo, o Bitci Baskonia, que se complicou a clasificación para ese torneo.

Unha vitoria o domingo no derbi galego co Monbus Obradoiro, daría matematicamente a clasificación aos breoganistas, pero tamén cunha derrota téñena na súa man porque o Baskonia tería que remontarlles 61 puntos de basketaverage para poder adiantarlles na clasificación.

Os minutos de tolemia que tivo o encontro, co bosníaco Dzanan Musa unha vez máis como faro do conxunto lucense (26 puntos, 36 de valoración), favoreceron ao Breogán, que se aproveitou dun mal final de terceiro cuarto e tamén dun gris arranque do último do seu adversario para avanzar cara ao obxectivo dobre da permanencia e a Copa.

Para confirmar a súa presenza nunha competición á que, en teoría, non estaba invitado o recentemente ascendido á liga Endesa, ten por diante o derbi galego co Monbus Obradoiro en Santiago de Compostela, mentres que o Baskonia xogarase as súas últimas opcións ante o Hereda San Pablo de Paco Olmos.

O Breogán arrincou con seis puntos de Mahalbasic, pero o Baskonia replicoulle cos triplos de Granger, que anotou tamén de dous, e de Peters para porse por diante (6-8, m.3). Enseguida fóronse sete arriba (8-15, m.5) con outro lanzamento de Baldwin desde 6,75.

Os lucenses neutralizaron esa primeira brecha tamén con triplos, principalmente, os de Kalinoski, Musa e Iván Cruz (19-19, m.9), pero outro de Baldwin deixou en cinco a renda dos vitorianos no primeiro cuarto (19-24).

Empezou do mesmo xeito o segundo, neste caso co acerto de Fontecchio para pór a máxima renda ata entón para o Baskonia (19-27), pero o Breogán, a remolque, estreitou de novo a distancia (24-27, m.12) nun ida e volta que volveu situar aos visitantes a sete (28-35, m.14), e outra vez aos locais a dous (35-37, m.15) con Musa como referente.

O internacional bosníaco, ao cántico de MVP no Pazo, completou a remontada (41-40, m.17), xa con 16 puntos a esas alturas de partido. O encontro, desenfreado, chegou ao descanso cos galegos á fronte (50-47).

O Breogán tivo un apagamento en ataque de case tres minutos a volta de pausa, ata que Musa, atento, roubou e anotou. O mando no marcador pasou á beira do Baskonia. Granger colleu a onda e abriu unha mínima renda de catro puntos, pero Enoch concedeu a terceira falta. Máis minutos desatados, con acerto e desatino, e outra vez os lucenses diante (63-61, m.28).

Tres puntos, todos de tiro libre, nos últimos catro minutos do terceiro período, frearon aos vascos. Os galegos, coa achega de strong <>Iván Cruz e un lanzamento de dous de Bell-Haynes sobre a bucina, entraron ao último cuarto sete arriba (69-62).

Os locais, cos nervios máis tépedos, encamiñaron a vitoria cunha vantaxe de trece puntos a falta de pouco máis de seis minutos (78-65).

Baskonia apertou na recta final do partido e tivo a opción de porse a catro con strong <>un triplo de Peters (84-76, m.38) que non entrou. Costello e Baldwin déronlle emoción con efectividade en tiros libres (85-80, m.39), pero unha recuperación de Musa freou aos vitorianos e os lucenses celebraron un triunfo que lles achega ao soño da Copa.

Ficha técnica
89-Río Breogán (19+31+19+20): Bell-Haynes (7), Musa (26), Lukovic (4), Mahalbasic (14), Sergi Quintela (5) -cinco inicial- Kalinoski (15), Sakho (2), Erik Quintela (2), Iván Cruz (11), Kacinas (3).
83-Bitci Baskonia (24+23+15+21): Baldwin (15), Granger (12), Enoch (9), Peters (17), Giedraitis (4) -cinco inicial- Costello (10), Fontecchio (6), Kurucs (7), Sedekerskis (3).
Árbitros: Fernando Calatrava, Martín Caballero e Cristóbal Sánchez. Eliminaron a Enoch (m.38).
Incidencias: Partido aprazado da xornada 17 disputado no Pazo dous Deportes de Lugo, coa foro reducido, ante uns 3.000 espectadores.