Gómez Noya queda moi lonxe das medallas en Tokio

Pechou unha durísima proba de tríatlon en 25ª posición
Gómez Noya, durante la competición. EFE
photo_camera Gómez Noya. EFE

Non puido ser. Chegaba como un dos integrantes do gran ramallete de candidatos aos metais, pero Javi Gómez Noya quedou moi lonxe de reeditar o seu podio de Londres 2012. O triatleta fincado en Pontevedra foi incapaz de situarse na zona de cabeza xa desde o sector da auga e, tras unha carreira moi sufrida, acabou desfondándose no sector a pé e finalizou en 25ª posición a 2:42 do noruegués Blummenfelt, ouro olímpico. Mario Mola e Fernando Alarza, que compartiron boa parte da proba á sombra de Javi, acabaron décimo e duodécimo, respectivamente.

Todo empezouse a torcer na auga. Os españois non lograron situarse ben e finalizaron os 1.500 metros nun líquido a máis de 30 graos a 40 segundos de Vincent Luís. O francés, actual campión do mundo, empezaba mandando na proba e tratou de seguir líder na bici. Con tres grupos ben diferenciados ao comezo, os españois tiraron de xeito conxunto para engancharse á segunda unidade, algo que conseguiron en torno ao ecuador dos 40 quilómetros da parte pedaleada.

Todo estaba como ao principio, xa que tan só un par de triatletas buscaron a escapada sen éxito. Con todo, a Triarmada non lograba avanzar posicións no denso grupo, algo que lles penalizou na transición final cara á carreira a pé. A ese sector chegou primeiro o suízo Salvisberg, ao que pronto alcanzou o grupo de Blummenfelt, Yee e Wilde, ao cabo actores do podio final.

Mentres, Noya iniciaba os 10.000 metros finais 32º, unido aos seus outros dous compatriotas e a 23 Segundos da cabeza. Aínda era posible reengancharse, pero Noya foi incapaz de recortar distancia algunha en a primeira das catro voltas da carreira pedestre e se desfondó a partir dos 2.500 metros iniciais. O pentacampeón mundial non logrou aguantar o ritmo dos tres poderosos triatletas de cabeza e aínda que foi escalando, non puido manter o paso de Mario Mola e Fernando Alarza, que lograron finalizar no top-12. Co seu vixésimo quinto lugar, Noya pon aos seus 38 anos o broche (¿final?) á súa carreira olímpica con tres Xogos, nos que conseguiu un diploma e unha prata.