5-2. Rafa Mir guía a España a semifinais

A selección de fútbol non alcanzaba esa fase nuns Xogos desde o ano 2000

Rafa Mir, en la jugada que acabó en uno de los goles ante Costa de Marfil. EFE
photo_camera Rafa Mir, na xogada que acabou nun dos goles ante Costa do Marfil. EFE

No minuto 90+1 do tempo regulamentario España estaba fóra dos Xogos Olímpicos tras o gol de Max Gradel para Costa do Marfil que puña un 1-2, pero Rafa Mir encargouse de igualalo no 93. Forzou a prórroga, onde España non tivo piedade e ao son de O demo, como alcuman o actual dianteiro do Wolverhampton, meteuse en semifinais (5-2).

España xa sabía que xogaba ben ao fútbol, pero este sábado necesitou de épica para meterse nas semifinais dos Xogos Olímpicos tras unha vitoria fronte a Costa do Marfil (5-2) que chegou na prórroga e despois de que no primeiro minuto de engadido do tempo regulamentario se vise eliminada, co 1-2 dos africanos, ata que no m.90+3 Rafa Mir inventouse un empate que no tempo extra faría bo Oyarzabal desde o punto de penalti.

Dous minutos fatídicos nada máis arrincar o partido xa puxeron contra as cordas a España. Óscar Mingueza marchou do terreo de xogo no m.8 tras recaer da lesión muscular na parte posterior da coxa esquerda que sufriu no debut contra Exipto. Non se forzou a súa volta, todas as probas eran positivas e adestrou tres días con normalidade, pero a súa musculatura non aguantou o primeiro esforzo.

Na primeira acción tras o cambio, no que tivo que entrar Jesús Vallejo outra vez reconvertido a lateral dereito con Óscar Gil fóra por sanción, Eric Bailly coouse aos dous centrais españois e fixo o 0-1. Dous goles encaixados nos Xogos Olímpicos e os dous a balón parado.

Luis de la Fuente: "O fútbol foi xusto"

Isto espertou un público xaponés, con varias bandeiras e vestimentas coas cores de España, que non facía o máis mínimo ruído. Había 5.000 presentes no estadio e o silencio era idéntico ao que, por desgraza, nos afixemos na volta do deporte tras a pandemia.

Iso si, o equipo que dirixe Luis de la Fuente tardou máis en espertar e sufriu coas acometidas por banda da selección africana, que se foi ao descanso con tres (1-4) tiros máis entre os tres paus; algo pouco habitual no que levamos de torneo.

España achegábase, pero non lle saía nada. Centros defectuosos e sen atopar a Pedri entreliñas, ata que apareceu a sorte que foi esquiva ao comezo. Centro de Mikel Merino para a internada por esquerda de Dani Olmo á que, a priori, chegaba sobrado Wilfried Singo, pero excedeuse na confianza e cedeu frouxo o balón co peito cara ao seu porteiro, deixando un balón morto que non desperdiciou Olmo para o 1-1 no m.30.

A pesar disto, as dúbidas atrás continuaron e Unai Simón estivo seguro e sacou a córner un duro disparo de Dao no m.35. Sete minutos máis tarde puido chegar a remontada, pero o VAR anulou por un claro fóra de xogo o gol anotado por Mikel Oyarzabal.

Esta decisión non fixo que decaese o ímpeto de España, pero si que se foi apagando por momentos segundo pasaban os minutos. Marco Asensio puido poñer o 2-1 no m.55 cun disparo que con todo marchou á cruceta dereita da portería na que foi a ocasión máis clara ata que no m.88 o porteiro Eliezer Ira Tape gañoulle un man a man a Oyarzabal.

Rafa Mir: "Se tes un minuto hai que aproveitalo"

O partido parecía encamiñado á prórroga e así foi, pero antes o destino tiña preparado un final de infarto. Max Gradel anotou para Costa do Marfil o 1-2 no primeiro minuto de engadido do tempo regulamentario nun disparo dentro da área que tocou en Jesús Vallejo e despistou a Unai Simón.

Festa no equipo africano que Rafa Mir se encargou de apagar só dous minutos despois. Tras xogar só os últimos instantes nos partidos previos, Luis de la Fuente recorreu ao único 9 na lista para solucionar a papeleta. E fíxoo. Inventouse un disparo en área pequena usando o seu corpo e aproveitando outro erro defensivo de Costa do Marfil, esta vez de Dabila. Xerro de auga fría no m.93 e inxección de moral para España.

O tempo de descanso antes da prórroga foi premonitorio do que veu despois. Ningún xogador español sentou sobre o céspede do Miyagi Stadium, mentres que os costamarfileños si o fixeron mentres aproveitaban para pedir líquidos e estiramentos aos seus compañeiros e corpo técnico.

O físico acabouse e os de Luis de la Fuente lograron poñerse por diante grazas a un penalti por man de Eric Bailly ao saltar con Pau Torres na pugna por un balón aéreo. Tres minutos tardou en dirimir o colexiado venezolano Jesús Valenzuela, vendo a acción na pantalla do VAR, que era pena máxima. E Mikel Oyarzabal, un experto desde os 11 metros, non perdoou no m.97.

Rafa Mir anotou dous goles máis na prórroga, xa co partido agonizando, e España logrou un pase ás semifinais que non lograba en competición de fútbol Olímpica desde Sídney 2000.

España: Unai Simón; Óscar Mingueza (Vallejo, m.9), Eric García, Pau Torres, Miranda (Cucurella, m.106); Zubimendi (Moncayola, m.106), Mikel Merino (Rafa Mir, m.90+2); Asensio (Bryan, m.67), Pedri (Carlos Soler, m.102), Olmo; e Oyarzabal.

Costa de Marfil: Tape; Singo, Bailly, Dabila, Diallo; Timite (Diallo, m.63) Kouassi (Kouao, m.114), Kessie, Gradel; Kouame (Keita, m.90) e Dao.

Goles: 0-1, min. 10: Bailly. 1-1, min.30: Dani Olmo. 1-2, min.90+1: Gradel. 2-2, min.90+3. 3-2, min.97: Oyarzabal (penalti). 4-2, min.117: Rafa Mir. 5-2, min.120: Rafa Mir.

Árbitro: Jesús Valenzuela (Venezuela) amonestou a Dani Olmo (m. 69), Eric García (m.77) e Carlos Soler (m.114) por parte de España e a Dabila (m.72) en Costa de Marfil.

Incidencias: Partido de cuartos de final dos Xogos Olímpicos de Tokio disputado no Miyagi Stadium con aforo limitado de 5.000 espectadores debido á pandemia do coronavirus.