3-1. Gales dá a gran sorpresa e medirase con Portugal en semifinais

Os británicos voltearon un golazo de Bélxica e acabaron impóndose con autoridade con tantos de Williams, Kanu e Vokes
photo_camera Varios jugadores de la selección galesa celebran el tercer gol, anotado por Vokes

A esforzada selección galesa de Gareth Bale enfrontarase contra Portugal en semifinais da Eurocopa tras lograr este venres unha histórica remontada (3-1) contra unha Bélxica descarada en ataque, pero que pagou cara a súa inxenuidade en defensa.

Cun Eden Hazard invisible, os belgas lograron adiantarse cun precioso disparo afastado de Radja Nainggolan ao comezo do duelo de cuartos de final celebrado en Lille.

Pero as concesións defensivas dos "diaños vermellos" permitiron a Ashley Williams empatar na primeira parte, a Hal Robson-Kanu adiantar aos seus na segunda e a Sam Vokes certificar ao termo do encontro o a vitoria máis importante de Gales no último medio século, que lle permitirá seguir a aventura en Lyon o próximo 6 de xullo contra os de Cristiano Ronaldo.

As condicións eran favorables para Bélxica, segunda mellor selección do mundo segundo a clasificación da FIFA, que xogaba nunha cidade fronteiriza á que se achegaron decenas de miles dos seus seguidores, algúns para ver o partido no campo e, a gran maioría, para festexar o eventual pase dos seus a semifinais.

Ata 75.000 inchas belgas esperaban as autoridades francesas, que lles prohibiron cruzar con alcol a fronteira cara á cidade onde explotou Hazard, extremo esquerdo de 25 anos que despuntou no Lille (2007-2012) antes de fichar polo Chelsea inglés.

A estrela belga, dúbida ata a véspera por unha lesión muscular no cuádriceps da perna esquerda, non apareceu e pechou sen pena nin gloria unha tempada sen continuidade polas lesións.

Tampouco asinou a súa mellor actuación Bale, que definira o partido como o "máis importante" para os seus en máis de medio século, desde que os "dragones" alcanzaron a semifinal do Mundial de Suecia de 1958, onde ceste jueveson ante o Brasil de Pelei.

Bélxica, con mellor expediente, tamén se enfrontaba a unha oportunidade histórica pois nunca disputou unha semifinal europea e o seu último gran rexistro data do Mundial de México en 1986, onde chegaron á antesala da final.

Pero o equipo descompensado de Marc Wilmots, cun estilete do medio campo para arriba e porteiro de garantías pero tamén cunha defensa feble, máis aínda coas baixas de Vermaelen e Verthonghen, desaproveitaron a ocasión.

Bélxica arrincou o partido con desenvoltura, facéndose dona do balón para non pór a proba ao seu feble defensa e a punto estiveron de marcar nunha tripla ocasión no minuto 6, con disparos de socato de Romelu Lukaku, Maunier e Hazard que milagrosamente non acabaron na rede.

Si o fixo, e de que forma, o mísil que no minuto 12 inventouse Nainggolan, o inconfundible futbolista da Roma con crista amarela e tatuaxes no pescozo, que fabricou un imparable disparo coa perna dereita desde 25 metros. Co gol pareceu querer pechar a polémica sobre o seu costume de fumar a diario, aceptada polo seleccionador.

Pero Gales non veu abaixo co marcador en contra e, á parte dalgunha incursión ao contraataque de Bale, máis voluntarioso que incisivo, foi Aaron Ramsey quen creaba perigo na meta belga. Moito perigo.

No minuto 25 Thibaut Curtois salvou o empate cando Neil Taylor estrelou contra o gardameta belga do Chelsea un medido centro raso que lle puxo desde a banda dereita o centrocampista do Arsenal.

A recompensa ao esforzo dos galeses ?con tres xogadores amoestados na primeira media hora? chegou no minuto 30. De novo Ramsey, implicado en catro dos seis últimos goles do seu equipo, botou un córner que Williams, só no bordo da área pequena, picou de cabeza para conseguir a igualada e confirmar que os "dragones" son letais a balón parado.

Na segunda metade, con Marouane Fellani como substitución de Yannick Carrasco no conxunto belga, os "diaños vermellos" volveron facerse coa posesión e probaron sorte Romelu Lukaku de cabeza e Kevin De Bruyne e Hazard de lonxe, sen maior transcendencia.

Cando parecía que os belgas manexaban o partido ao seu gusto, chegou a sorpresa no minuto 55 en forma de fallo defensivo, por segunda vez.

Ramsey acomodou un balón longo de Gareth Bale ao momento de penalti, onde Robson-Kanu caracoleó ante a pasividade da zaga contraria e disparou á esquerda de Courtois, subindo o 2-1 ao marcador e o segundo na súa conta particular na Eurocopa.

Cando os belgas o intentaban case á desesperada, de novo Ramsey, moi afinado asistindo pola banda, serviu un balón a Vokes, que nada máis entrar ao campo en substitución de Robson-Kanu, fixo o gol que colocaba, definitivamente, aos seus entre os catro mellores equipos do continente.

A peor noticia para os de Chris Coleman foi a amarela que viu no último tramo do encontro o mellor do partido, Ramsey, que lle privará de disputar a semifinal.