29-30. España sucumbe ante a rochosa Croacia en cuartos de final

A selección española de balonmán non poderá pelexar polas medallas no Mundial de Francia
photo_camera El guardameta de España Gonzalo Pérez De Vargas reacciona tras la derrota ante Croacia

A selección española de balonmán non poderá, a diferenza dos tres últimos mundiais, pelexar polas medallas no Mundial de Francia, tras caer este martes eliminada nos cuartos de final ao perder por 29-30 ante Croacia, nun duelo no que España non puido aproveitar un último balón para forzar a prórroga.

O conxunto español, que gañara unha "última bala", grazas a unha excepcional parada de Rodrigo Currais a lanzamento de Luka Cindric, non soubo aproveitar os pouco máis de quince segundos que quedaban no reloxo e acabou por malgastar a súa última ocasión cun forzado lanzamento de Julen Aginagalade que se estrelou contra os brazos dos xogadores croatas.

Un exemplo dos numeroso problemas que evidenciou durante todo o encontro o equipo español cando tivo que atacar en estático a corpulenta defensa croata, que se converteu en todo momento nun problema irresoluble para os de Jordi Ribeira.

Nin os goles de Alex Dujshebaev, o único que pareceu capaz de romper cos seus sorpresivos lanzamentos a muralla balcánica, serviron para evitar a derrota do conxunto español, que no momento que non puido correr quedou a expensas da selección croata.

Un problema que xa pareceu intuír o seleccionador español, Jordi Ribeira, que, consciente da imposibilidade, en ausencia dun lanzador, de superar a altísima defensa que lideran os xigantescos Jakov Gojun e Zeljko Musa, apostou desde o inicio por impor un endiablado ritmo que lle permitise sorprender sen formar á zaga croata.

Así, á carreira España logrou tomar a iniciativa tanto no xogo como nun marcador, no que Croacia non puido estrear a súa marcadora ata cumpridos os catro minutos de xogo (2-1).

Con todo, toda a clarividencia que mostrou a selección española cando puido voar sobre a pista tornouse en sombras cando os de Jordi Ribeira tiveron que enfrontarse ao ataque estático. E iso que o extremo Ángel Fernández ofreceu sempre unha saída ao equipo español, convertendo en gol calquera pase, por enrevesado que fóra, tal e como confirman os seis tantos cos que o xogador do Naturhouse A Rioxa pechou o primeiro tempo.

Pero os Hispanos, sen posibilidades de correr, perderon a iniciativa, que pasou a man dos 'cañoneros' croatas, en especial do mozo Marko Mamic, que, aproveitando a súa superioridade física sobre o seu par, o máis baixiño Alex Dujshebaev, machucou unha e outra vez a portería española.

Colgados do brazo de Mamic, que anotou oito goles na primeira parte, Croacia logrou alcanzar aos dezasete minutos, tras un parcial de 1-5, unha renda de dúas tantos (9-11), que obrigou a pedir con urxencia un tempo morto ao equipo español.

Este pequeno parón pareceu volver aclarar as ideas do equipo español en defensa, que no momento que volveu axustar as súas pezas puido despregar novamente o seu veloz xogo de contragolpe, a fórmula infalible para igualar (11-11) o tenteador.

Unha dinámica que se repetiu unha e outra vez ata chegar ao descanso, cunha selección española igualando e descolgándose constantemente no marcador, en función de se os de Jordi Ribeira eran capaces de correr ou non. Esta circunstancia explicou os dous goles de desvantaxe (15-17) cos que España pechou un primeiro período, en cuxos instantes finais os de Jordi Ribeira volveron verse obrigados a xogar en estático ante a rochosa defensa croata.

O conxunto español non logrou romper esa perigosa tendencia nin cun xogador máis sobre a pista, tras unha exclusión de Domagoj Duvnjak, empeñado como pareceu nos minutos finais do primeiro tempo en estrelarse unha e outra vez contra o gardameta croata Ivan Stevanovic.

Os erros españois nos lanzamentos permitiron a Croacia dispararse no marcador cunha máis que inquietante renda de cinco goles (16-21) que puña contra as cordas ao equipo español. Un negro panorama ante un rival que se por algo destaca é polo seu oficio para manexar este tipo de rendas, axustando o ritmo de partido ás súas necesidades no marcador.

Alex Dujshebaev rebelouse contra ese guión. Decidiu asumir todas as responsabilidades ofensivas con catro goles consecutivos que permitiron a España situarse a tan só un tanto dos balcánicos (24-25) a pouco máis de quince minutos para a conclusión.

A selección española non puido, con todo, completar a remontada ata que quedaban pouco máis de seis minutos para o final, tras desaproveitar ata dúas claras ocasións, grazas a un gol, como non, de Alex Dujshebaev que asinou o 28-28.

Pero bastou que Dujshebaev, o único camiño que parecía ter España para atopar o gol, baixase minimamente a súa eficacia para que Croacia, perfectamente dirixida por Luka Cindric, escapásese novamente 28-30 no tenteador. Un marcador que as paradas de Rodrigo Currais fixeron albergar a esperanza que podería nivelar de novo a selección española, pero cando parecía máis factible, España careceu da clarividencia necesaria desaproveitando un último ataque que lle condenou á eliminación.