29-30. España queda a un milímetro da gloria

Un penalti no último segundo condenou ás Guerreiras ante unha Holanda que se debeu á súa porteira
Alicia Fernández se dispone a lanzar a portería.Hiroshi Yamamura (Efe)
photo_camera Alicia Fernández disponse a lanzar a portería.Hiroshi Yamamura (Efe)

A selección española feminina de balonmán non puido culminar o soño e tivo que conformarse coa medalla de prata no Mundial de Xapón, tras perder este domingo por 29-30 ante os Países Baixos cun gol de penalti no último segundo de Lois Abbingh.

O xeito máis cruel de acabar coas esperanzas do conxunto español, que soñou con colgarse o seu primeiro ouro mundial, tras protagonizar unha épica remontada na segunda metade, que permitiu ás Guerreiras pasar de perder por cinco goles (16-21) a chegar aos últimos segundos con empate no marcador (29-29) e posesión do balón.

Pero a porteira neelandesa Tess Wester detivo o lanzamento de Alexandrina Cabral, nunha xogada que non puido ter peores consecuencias para o equipo español, xa que no seu intento de evitar que a gardameta dos Países Baixos puxese rapidamente o balón en xogo foi sancionada con cartón vermello e penalti.

Lanzamento de sete metros que Lois Abbingh non desaproveitou para acabar co soño español cun gol (29-30), que permitiu aos Países Baixos coroarse por primeira vez campioa do Mundo.

Un título universal polo que España pareceu puxar fortemente de inicio, grazas á espectacular posta en escena das de Carlos Viver, que como ocorreu ao longo de todo o campionato tiveron claro desde o principio de que a clave para poder derrotar á puxante selección dos Países Baixos pasaba por defender, defender e defender.

Tarefa á que se entregou de pleno desde o inicio do encontro o conxunto español cunha agresividade e unha intensidade tal, que permitiu ás Guerreiras recuperar ata tres balóns nos primeiros catro minutos de xogo.

Roubos que permitiron a España sacar a relucir a súa velocidade con tres contraataques case consecutivos, que posibilitaron que as de Carlos Viver situásense no marcador cunha renda de tres goles (5-2) no tenteador.

Unha vantaxe que as Guerreiras aumentaron aínda máis uns segundos máis tarde cun gol do pivote Ainhoa Hernández, de novo inconmensurable tanto en ataque como en defensa, que colocou no marcador un 6-2, que obrigou a pedir con urxencia ao seleccionador holandés, o francés Emmanuel Mayonade.

Parón que non lle puido sentar peor ao equipo español, que se ata entón funcionara como unha maquina perfectamente engrasada, comezou a desajustarse, especialmente en ataque.

De feito, as de Carlos Viver tan só lograron anotar tres goles nos seguintes dez minutos de xogo, o que permitiu ao conxunto neerlandés igualar a contenda (9-9), tras endosar un contundente parcial de 3-7.

Sen a posibilidade de correr, España tivo que enfrontarse en estático ás corpulentas xogadoras holandesas, unha situación que obrigaba ao conxunto español a un exercicio de paciencia, que non sempre logrou manter.

E cando se foi capaz de mover e mover o balón para xerar os espazos necesarios para chegar o gol, irrompeu a figura da porteira holandesa Tess Wester, unha das mellores do mundo, que coas súas intervencións aumentou máis aínda se cabe os problemas para o equipo español.

Erros ofensivos que posibilitaron ao conxunto neerlandés despregar o seu veloz xogo de transición, todo un problema para as Guerreiras, que sen tempo para asentar o seu defensa, perderon a capacidade de conter ás "cañoneras" dos Países Baixos.

Con espazos as Estavan Polman, que pechou o primeiro período con tres dianas, e Os Abbingh, que sumou un máis, catro, nos primeiros trinta minutos, machucaron unha e outra vez o marco español.

Goles e máis goles que permitiron aos Países Baixos culminar a remontada, tras situarse aos vinte e seis minutos de xogo por diante no marcador (12-13) cun gol do pivote Danick Snelder, que tamén se sumou á festa.

E é que se o ataque español quedou reducido ás explosivas penetracións da central Alicia Fernández, o conxunto neerlandés alternou os "canonazos" de Abbingh ou Polman, cos goles das xogadoras de segunda liña como a extremo Angela Malestein.

Variedade ofensiva que condenou a España a marcharse ao descanso cunha desvantaxe de tres tantos no marcador (13-16), que obrigaba ao conxunto español a cambiar radicalmente na segunda metade se quería ter algunha posibilidade de pelexar pola medalla de ouro.

Unha opción que comezou a antollarse case unha quimera nos minutos iniciais da segunda metade, nos que as Guerreiras non só non puideron descontar a diferenza, senón que incluso a viron aumentar, ata situarse aos 38 minutos cunha máxima desvantaxe de cinco goles (16-21) no tenteador.

Pero España non estaba disposta a renderse axiña que logo de traballar tan duramente durante todo o Mundial e co paso a unha defensa avanzada 5-1 comezou a facer realidade o que segundos antes parecía un auténtico imposible.

Esporeadas polas paradas de Darly Zoqbi, que substituíu a Silvia Navarro no tramo final do primeiro período, as xogadoras españolas volveron atopar a velocidade de pernas e mans para entorpecer o ataque holandés

Melloría defensiva que unida á irrupción en ataque do extremo dereito Marta López, autora de seis dianas na segunda parte, permitiu a España protagonizar unha épica remontada que posibilitou ás "Guerreiras" dispor do último balón para lograr o triunfo.

Pero Alexandrina Cabral, salvadora co seu gol final ante Montenegro, non acertou co seu lanzamento, desencadeando a expulsión de Ainhoa Hernández e o posterior penalti que condenou a España a unha derrota (29-30), que deixou ás "Guerreiras" a un milímetro da gloria.

Ficha técnica:

29 - España: Navarro; Marta López (6), Mireya González (2), Pena (3, 2p), Cabral (7, 1p), Jennifer Gutiérrez (-) e Ainhoa Hernández (3) -equipo inicial- Zoqbi (ps), María Núñez (-), Ardeius (-), Eli Cesáreo (-), Etxeberria (-), Lara González (1), Sole López (2), Alicia Fernández (5, 1p) e Almudena Rodríguez (-)

30 - Países Baixos: Wester; Malestein (3), Van der Heijden (3), Snelder (5), Kramer (-), Abbingh (7, 1p) e Smeets (-) -equipo inicial- Duijndam (ps), Bont (2), Nusser (-), Van Wetering (1), Amega (-), Dulfer (-), Freriks (-), Housheer (-) e Polman (9)

Marcador cada cinco minutos: 5-2, 8-5, 9-8, 9-9, 12-12 e 13-16 (Descanso) 15-18, 17-22, 21-23, 24-26, 26-28 e 29-30 (Final)

Arbitras: Bonaventura e Bonaventura (FRA). Expulsaron con cartón vermello directa á xogadora da selección española de balonmán Ainhoa Hernández (m.60)

Ademais excluíron por dous minutos a Eli Cesáreo por España; e a Snelder, Kramer e Dulfer polos Países Baixos.

Incidencias: Final do Mundial de Xapón 2019 disputada no Park Dome de Kumamoto.