2-1. Un gol na prórroga leva a Inglaterra á final contra Italia

Os de Gareth Southgate remontan e disputarán a súa primeira final de Eurocopa
Celebración del segundo gol de Inglaterra. EFE
photo_camera Celebración do segundo gol de Inglaterra. EFE

Inglaterra coqueteou co medo e as semifinais perdidas no pasado ante unha Dinamarca avezada e disposta a resistir, que a aguantou durante 104 minutos, ata que Harry Kane, con polémica arbitral, mandou os Tres Leóns á súa primeira final na historia da Eurocopa (2-1).

61 anos tiveron que esperar os ingleses para saborear este pracer, pero, por fin, os inventores do fútbol miran a gloria de cerca, tras unha prórroga sufrida e a un encontro contra Italia de distancia de tocar metal 55 anos despois.

Un controvertido gol de penalti de Kane na prórroga, tras un partido no que Mikkel Damsgaard adiantou os daneses co primeiro gol de falta do torneo, e no que Simon Kjaer se fixo o empate en propia porta, posibilitou a vitoria máis importante dos de Gareth Southgate en moito tempo.

Inglaterra estaba afeita a saír a mandar. A sentirse a gusto na súa parcela de Wembley. Pero Dinamarca converteuse na buscacóxegas do Euro e impúxose ao principio con personalidade, con garra e con boas maneiras. Durante varios minutos maniataron aos ingleses, que non entendían que estaba a ocorrer. Era un guion novo para eles.

A imbatibilidade de Inglaterra acabou en semifinais, como lle ocorreu á outra selección que alcanzou dita instancia nun gran torneo sen encaixar gol, Italia no Mundial de 1990

Había achegamentos de Damsgaard e Braithwaite, e Pickford estaba inseguro. Fallou os seus catro primeiros pases. A Inglaterra custoulle estirarse, porque o seu centro do campo non funcionaba e Mount estaba desaparecido. Só as baixadas de Kane desatascaban a un equipo, cuxa pasividade foi axustizada por un lategazo de Damsgaard.

O danés colleu unha falta fóra da área e curvouna o suficiente para que Pickford non chegase. O porteiro puido facer máis, pero o lanzamento foi precioso. Cheiraba a maracanazo en Wembley co primeiro gol de falta do Euro. Un moral tamén porque significaba o primeiro que encaixaba Inglaterra no torneo e que rompía unha serie de 691 minutos sen encaixar en partido oficial.

E entre todo o medo a unha derrota horrible para Inglaterra, das peores da súa historia se ocorrese, chegou a calma de Kane. O dianteiro recibiu en tres cuartos, no seu rol de 10, deuse a volta e deu un pateo de golf recto, ás costas de Maehle, e para que Saka penetrase cal coitelo. O do Arsenal desesperou á bancada, tardando en darlla a Sterling en boca de gol. Fíxoo tarde, cando a xogada agonizaba e Sterling non chegou, pero si Kjaer, que meteu a pelota na súa portería.

Co empate, Inglaterra gañou un punto de calma, pero non de control. Dinamarca volveu ter 20 minutos moi fortes tras o descanso, pero sen mordente, mentres que Inglaterra se sentía máis poderosa ao encarar á defensa de cinco danesa. Maguire, coreado pola bancada, tívoa de cabeza, pero unha grande estirada de Schmeichel evitou o gol.

O cuarto tanto de Harry Kane déixao a un gol do portugués Cristiano Ronaldo e do checo Patrik Schick

Malia o empuxe inglés, ante unha Dinamarca asustada, o partido pediu prórroga. E Inglaterra seguiu co asedio. Intentouno Kane, Grealish, que saíra a 20 minutos para o final, Sterling... Os daneses esperaban atrás un milagre ou uns penaltis que os salvasen, mentres Southgate tiraba máis dinamita ao campo. Phil Foden dentro, todo o equipo no campo danés.

E polo seu propio peso chegou o momento, unha internada de Sterling por banda, tras un sensacional pase de Foden terminou co inglés no chan, mentres os daneses protestaban que había dous balóns no campo, e que o contacto fora nimio. O VAR revisouno, pero non cambiou a decisión do neerlandés Danny Makkelie. Penalti para Inglaterra. Con suspense, porque Kane fallouno, pero quedoulle o rexeite franco para empuxar.

Inglaterra volverá ao seu templo o vindeiro domingo, coa tarefa de vencer a Italia e certificar o título 61 anos despois. Esquivado o maracanazo, espera a gloria.

Inglaterra: Pickford; Walker, Stones, Maguire, Shaw; Rice (Henderson, m.95), Phillips, Mount (Foden, m.95); Sterling, Saka (Grealish, m.69; Trippier, m.106) y Kane.

Dinamarca: Schmeichel; Stryger Larsen (Wass, m.67), Vestergaard (Wind, m.105), Kjaer, Christensen (Andersen, m.79), Maehle; Delaney (Jensen, m.88), Hojbjerg; Damsgaard (Poulsen, m.67), Dolberg (Norgaard, m.67) e Braithwaite.

Goles: 0-1, .30: Damsgaard. 1-1, m.39: Kjaer, p.p. 2-1, m.104: Kane

Árbitro: Danny Makkelie (NED) amoestou a Maguire (m.49) por parte de Inglaterra e a Wass (m.72) por parte dos daneses.

Incidencias: Partido correspondente á segunda semifinal da Eurocopa disputada no estadio de Wembley (Londres) ante 64.950 espectadores.