2-1. España sofre para gañar a Noruega

Os de Luis Enrique foron superiores pero a falta de acerto impediu que unha vitoria máis folgada

Los jugadores de la selección española celebran un gol. MIGUEL ÁNGEL POLO (EFE)
photo_camera Os xogadores da selección española celebran un gol. MIGUEL ÁNGEL POLO (EFE)

España impúxose a Noruega por 2-1 nun encontro intenso e o que foi superior a unha selección norueguesa ordenada e perigosa tan só no xogo aéreo, pero no que a falta de acerto dos españois impediu que a vitoria fose máis folgada.

A iniciativa sempre foi do equipo español e aínda que os locais demostraron ser máis sólidos que o rival, Noruega nunca perdeu a esperanza de sumar un resultado positivo en Mestalla, máis pola evolución do marcador que polo seu fútbol.

España empezou o encontro con moita intensidade. Apropiouse da pelota, manexouna ben por ambas as bandas, en especial pola dereita cun Jesús Navas moi profundo, e non deixou que o rival tivese posibilidade de xogala.

Para dar opcións a Navas e Alba, moitas veces o equipo de Luis Enrique Martínez situábase con defensa de tres (Busquets, Ramos e Íñigo), en especial cando o equipo atacaba.

A primeira oportunidade do equipo español chegou aos cinco minutos nun cabezazo moi centrado de Morata, a segunda, no 16, supuxo o 1-0 nun remate de Rodrigo tras unha boa penetración, esta vez pola esquerda, de Jordi Alba.

Despois do gol, a selección de Noruega soltouse un pouco, foi capaz de ter o balón e tratou de crear perigo en centros afastados e en penetracións por banda.

O partido entrou nunha fase de máis igualdade, que non se prolongou demasiado e na que Henriksen dispuxo da mellor opción para Noruega, que foi neutralizada por De Gea.

De novo España tomou o mando e no tramo final do primeiro período volveuse a xogar máis cerca se cabe da meta de Jarstein que nos primeiros minutos.

Un par de cabezazos de Morata e dous balóns que pasaron cerca do poste da meta norueguesa puideron servir para ampliar a conta do equipo español antes do ecuador do encontro.

Esta tónica mantívose no tramo inicial da continuación, con España como dominadora do xogo, aínda que con pouca precisión nas súas aproximacións á meta dun rival, que sen irse adiante de forma desesperada en pos do empate, si que conseguía manterse vivo no partido.

O técnico sueco do equipo noruegués, Lars Lagerback, introduciu pronto dous cambios para ter máis poderío no xogo aéreo, única forma de inquietar á retagarda española.

Así, nun córner, o árbitro pitou penalti por un agarrón de Íñigo Martínez a Johnsen e King estableceu a igualada no minuto 64.

Aínda que parecía que o encontro ía entrar nunha nova fase, a igualdade só durou sete minutos. Unha penetración de Morata foi cortada cun novo penalti tras unha entrada da meta Jarstein. Sergio Ramos, ao Panenka, fixo o 2-1.

Tras cobrar nova vantaxe no marcador, a selección española centrouse en control en ritmo do partido, tratar de impedir que o rival dispuxese de ocasións en balóns parados e buscar un terceiro tanto á contra, aínda que os compases finais foron de certa angustia polo axustado do tenteador.

2 - España: De Gea, Jesús Navas, Sergio Ramos, Íñigo Martínez, Jordi Alba, Busquets, Ceballos (Canles, m.74), Parello (Rodri, m.76), Asensio, Rodrigo e Morata (Jaime Mata, m.89).
1 - Noruega: Jarstein, Elabdellaoui, Ajer, Nordtveit, Aleesami, Odegaard (Mohamed Elyounoussi, m.56), Henriksen, Sealnes, Johansen (Kamara, m.77), King e Tarik Elyounoussi (Johnsen, m.55).
Goles: 1-0, m.16: Rodrigo. 1-1, m.64: King, de penalti. 2-1, .71: Sergio Ramos, de penalti.
Árbitro: Andris Treimanis (Letonia). Amoestou por España a Ceballos e Íñigo Martínez e por Noruega a Ajer, Tarik Elyounoussi, Johansen e Mohamed Elyounoussi.
Incidencias: partido correspondente á primeira xornada da fase clasificatoria para a Eurocopa de 2020 que se disputou en Mestalla ante 39.752 espectadores.