2-1. O Barça estrélase contra un gran Athletic

Os leóns, que acabaron con nove, homenaxearon a Yeray. Messi recortou distancias e deixa a eliminatoria aberta
Athletic - Barcelona
photo_camera Athletic - Barcelona

O Athletic Club obsequiou este xoves a Yeray Álvarez, no palco aínda recuperándose dun cancro testicular, co mellor regalou de Reis que se podía imaxinaba o bravo central de Barakaldo, unha épica vitoria sobre o poderoso FC Barcelona, por 2-1, terminando o partido con só nove xogadores.

Foi un curto pero valiosísimo triunfo dos leóns de cara ao partido de volta destes oitavos de final da Copa do Rei, unha vitoria mínima que o Athletic abriu con dous goles de Aritz Aduriz e Iñaki Williams na primeira metade e pechou Leo Messi na segunda cun golpe franco directo.

Foi o perfecto resumo o resultado final dun choque no que foi mellor o conxunto vasco antes do descanso e mellor o Barcelona tras o regreso de vestiarios. E máis despois de que fosen expulsados Raúl García e Ander Iturraspe nos minutos 72 e 80.

Un cabezazo de San José fóra, a saque de córner, adiantou ao minuto e medio o mellor arranque do Athletic, que asfixiou en moitas xogadas a saída de balón visitante. Facíao a partir dun sorprendente 4-4-2, con Williams xunto a Aduriz e Raúl García escorado á dereita para axudar a Bóveda e a Iturraspe na profunda banda esquerda azulgrana con Jordi Alba e Neymar.

Deulle resultado ese cambio táctico a Valverde, aínda que antes de que se plasmase en gol o Barça ameazou dúas veces nos primeiros 20 minutos cun disparo de Messi, fóra, desde o frontal e un cabezazo de Piqué, tamén fóra, que posteriormente foi arroiado por Iraizoz.

Foi o primeiro dos tres penaltis que se pediron na primeira metade. O segundo, unha caída de Raúl García nunha xogada de córner na que o árbitro non viu un golpe de Aduriz a Umtiti na saída dunha disputa en busca do remate xusto na liña de gol; e o terceiro unha caída de Neymar ante Etxeita, xa con 2-0 no marcador.

Aínda que o substancial da primeira parte foron os goles do Athletic que resumiron a superioridade local nos primeiros 45+3 minutos que durou o primeiro tempo.

O primeiro foi nunha contra iniciada por San José que conduciu Aduriz e rematou de cabeza o ariete internacional no segundo pau tras apoiarse en Raúl García, que realizou un espléndido centro ao seu compañeiro desde a liña de fondo.

Non pasaran tres minutos e o Athletic logrou o segundo. Raúl, Iturraspe e Bóveda afogan a saída do balón, Aduriz serve de espuela a Williams e o dianteiro bilbaíno rebenta o balón na rede.

Foron momentos de éxtases en San Mamés, con Yeray no palco, celebrando a boa evolución do seu cancro individual e o agasallo co que lle estaban obsequiando os seus compañeiros.

Unha contra que ameazou o 3-0, na que a Balenziaga faltoulle algo de fol para atopar a Williams, e a caída de Neymar ante Etxeita deron paso ao descanso. E a pouco de regresar de vestiarios, o Barcelona atopou aire cun golpe franco de Messi no minuto 52 que tocou pero non puido despexar Iraizoz e acabou entrando. O árbitro non concedeu o tanto en primeira instancia, pero se posteriormente por indicación do seu auxiliar.

Cambiou ese gol o ánimo dos dous equipos. Aínda que o Athletic aguantou a decepción con enteireza e o Barça non mellorou tanto. Aínda así, o 2-2 roldou nun disparo con efecto de Neymar que buscaba a escuadra mandouno a córner Iraizoz e nun pase de Suárez a Messi xa dentro da área local no que se cruzou milagrosamente Muniain.

E xa coas expulsións, de Raúl García no minuto 72 e Iturraspe no 80, o partido envorcouse definitivamente cara ao lado da meta local. Alí San José salvou nunha mesma xogada o empate por dúas veces, ante Messi e André Gomes, o empate a dous.

Xa con todos os xogadores na área local ou nos seus arredores, Messi rematou ao pau a última xogada do partido e o Athletic conseguiu saír vivo dun partido do que a afección de San Mamés acordarase moito tempo.