2-1. Chiesa envalentona a Italia

Os tres tantos do encontro chegaron na prórroga
Chiesa celebra su tanto ante Austria. EFE
photo_camera Chiesa celebra o seu tanto ante Austria. EFE

Italia coqueteó con romper o papel de favorita e sufriu a súa proba máis dura ante unha Austria que acariñou a sorpresa, que se desgarró cun gol anulado polo VAR e que sucumbiu na prórroga ante unha xenialidade de  Federico Chiesa (2-1).  O atacante da Juventus, saído do banco como osíxeno para a prórroga, vestiuse do Fabio Grosso de 2006 e do seu pai Enrico, que marcou no Euro de 1996. Cazou un balón dentro da área, lanzou un simulacro máxico e definiu coa mellor volea da súa vida. Desatascou un partido que sacou a relucir as tensións italianas, os seus problemas para desarbolar unha defensa ben montada e que confirmou a Austria como un grupo mellor que o que o seu cartel prevía.

Porque os austríacos saíron con personalidade a Wembley. A pesar da desvantaxe nas bancadas, onde os azurri contaban cunha armada en Londres, quixeron combinar, sen rifar a pelota. Aproveitar a Sabitzer no centro do campo como forma de desatascar ata chegar a Arnautovic.

A Italia quedaban as transicións rápidas, onde brillan futbolistas como Insigne e, sobre todo, un Spinazzola desatado. Non lle podían frear na banda esquerda e tiña liberdade de movementos para exceder a Lainer

Nas súas botas estivo a primeira clara para os italianos, un pase atrás que remato Nicoló Barella de primeiras e que sacou a contrapié e coma se fose un porteiro de balonmán Bachmann.

Nese momento o partido apuntaba a eléctrico. A ser todo o divertido que non habían resultado en Wembley os tres encontros de Inglaterra ata a data. Arnautovic respondeu cunha volea illada que de dirixir mellor poría en apertos a Donnaruma. Pero se foi por encima do traveseiro e Austria comezou a sufrir. Desapareceu Sabitzer, afogado por Verratti e Jorginho, e Encomia estaba demasiado só no lateral.

Apareceu Immobile, que tiraba diagonais e intentábase meter entre os centrais, sen un último pase que rompese o partido. á desesperada e cansado de intentar meterse ata a cociña, sacouse un disparo da nada que se estrelou no pau.

Os de Roberto Mancini inclinaran a balanza, finiquitado o ritmo austríaco e dominado a pelota. Só faltáballes o puñal co que acoitela a defensa alpina. Pero o seu clímax cortouno o descanso.

Austria volveu a replegar armas e apagou o ataque italiano cun monumental Hinteregger. Prodigouse en ataque, a pesar da falta de pólvora, e intentouno cunha falta de Encomia na frontal da área, alta, e un remate desviado de Sabitzer. Outro envorco ao partido, pero esta vez coroado cun gol. Unha contra perfecta dos de Franco Foda, que terminou cun centro, un remate de Encomia e unha continuación de Arnautovic á rede.

O dianteiro púxose a mandar calar aos azurri esquecendo que existe o VAR. Tras unha tensa espera, Anthony Taylor confirmou que houbera fose de xogo no pase de Encomia. Italia respirou, Austria viu pasar o tren de selar o billete a cuartos nos 90 minutos.

A prórroga era un escenario que Foda xa imaxinaba, por iso non fixo cambios ata o minuto 90, pero no que non contaba con empezar abaixo aos cinco minutos. Spinazzola, no canto de penetrar por fóra, colleu o carril interior, cambiou o xogo de flanco, aproveitando que Encomia fixera a cobertura ao centro e liberado o seu lateral.

Chiesa, só, controlou o envío pouco ortodoxo, coa fronte. Amagou coa dereita e embocó coa zurda. O puñal atravesara a Austria e froito do meneo levou outra coitelada dez minutos despois, cando Matteo Pessina, outro substituto, encañonó a Bachmann tras un magnífico arrastre na área pequena

Pero Austria non se rendeu e presionou ata que non quedou máis tempo, provocando seis minutos de sufrimento para Mancini e os seus cando Kalajdzic recortou distancias nun córner.

Italia, que viviu ao fío, supera un labirinto e pasa a cuartos. Espera rival do Bélxica-Portugal.

- Ficha técnica:
2 - Italia: Donnarumma; Dei Lorenzo, Spinazzola, Acerbi, Bonucci; Verratti (Locatelli, m.67), Jorginho, Barella (Pessina, m.68); e Insigne, Berardi (Chiesa, m.84), Immobile (Belotti, m.84).

1 - Austria: Bachmann; Dragovic, Hinteregger, Encomia, Lainer (Trimmel, m.114); Sabitzer, Grillitsch (Schaub, m.106), Baumgartner (Schopf, m.90), Schlager (Gregoritsch, m.106), Laimer (Ilsanker, m.114); e Arnautovic (Kalajdzic, m.97).

Goles: 1-0. Chiesa, m.105, 2-0. Pessina, m.105 e 2-1. Kaladjdzic, m.114.

Árbitro: Anthony Taylor (ENG) amoestou a Di Lorenzo (m.50) e Barella (m.51) por parte de Italia e a Arnautovic (m.2) e Hinteregger (m.103) por parte de Austria.

Incidencias: Partido correspondente aos oitavos de final da Eurocopa disputado no estadio de Wembley (Londres) ante 18.910 espectadores.

0-4. Dinamarca golea a Gales e xa espera rival en cuartos

Con dobrete de Dolberg e os goles de Maehle e Braithwaite, Dinamarca superou con comodidade a Gales (0-4) en oitavos de final da Eurocopa e enfrontarase o vindeiro sábado en Baku contra o vencedor do duelo entre os Países Baixos e a República Checa, hoxe en Budapest.

A selección de País de Gales de Gareth Bale, que foi a revelación da Eurocopa de Francia 2016, caeu nesta edición sen apenas inquietar a Dinamarca, un equipo marcado polo problema cardíaco na primeira xornada da súa estrela Christian Eriksen e que asinou un partido impecable no Johan Cruyff Area de Ámsterdam.

Gales entrou con máis ímpeto ao campo e dominou nos primeiros vinte minutos, cun Bale participativo que o intentou de lonxe un par de veces, sen puntería, e Ramsey e James deixándose ver.

Pero os galeses non aproveitaron algúns erros de Dinamarca, insegura en defensa ao comezo, e deixaron que os daneses fosen gañando peso á contra e forzando saques de esquina. Ata que á media hora de xogo un balón de Damsgaard atopou a Dolberg, que fabricou un disparo preciso a media altura axustado pola dereita da portería co que sumou o primeiro da tarde para os nórdicos e o oitavo na súa conta persoal con Dinamarca. Desde entón, caeron os goles daneses un detrás doutro.

O propio Dolberg asinou o seu dobrete particular nada máis arrincar a segunda parte, tras unha mala entrega do defensa galés Neco Williams. Cerca do final, Maehle —tamén asinou dous goles no torneo— ampliou as diferenzas antes de que o azulgrana Martin Braithwaite asinase o 0-4 definitivo.