2-0. Coutinho rescata a Brasil e condena a Costa Rica

O centrocampista do Barcelona impulsou á Canarinha cando o empate parecía feito e achandou o camiño da pentacampeona cara os oitavos

Phillipe Coutinho reacciona tras marcar el 1-0 durante el partido Brasil-Costa Rica. JUAN HERRERO
photo_camera Phillipe Coutinho reacciona tras marcar o 1-0 durante o partido Brasil-Costa Rica. JUAN HERRERO

Un gol do centrocampista Phillipe Coutinho no desconto dun partido que parecía abocado ao empate rescatou a Brasil, que logo ampliou cun tanto final de Neymar unha vitoria por 2-0 que condena a Costa Rica e déixaa fóra dos oitavos de final tras 90 minutos de resistencia. O centrocampista do Barcelona impulsou á Canarinha cando o empate parecía feito e achandou o camiño da pentacampeona cara os oitavos, tras un partido no que a orde defensiva e un excepcional Keylor Navas resgardaran o empate, que para Costa Rica era a vida.

Brasil protagonizou un asedio de 90 minutos e mellorou a imaxe dada ante Suíza, que lles arrincou un empate nunha xogada reclamada como falta pola Canarinha, pero lle faltou contundencia para embocar as súas remates e case o lamenta, se non fose polos tantos de Coutinho e Neymar no tempo engadido.

Para Costa Rica, o resultado supón a súa terceira derrota en tres partidos mundialistas contra Brasil e a eliminación, xa que a inesperada derrota ante Serbia (0-1) obrigáballes a puntuar ante a pentacampeona para manterse vivos en Rusia 2018.

Ningún dos técnicos escondeu as súas cartas. Tanto o brasileiro Tite como o tico Óscar Ramírez deixaron claro que manterían os onces do debut: a verdeamarelha con Neymar e os 'Catro Fantásticos' ('Ney', Gabriel Jesús, Coutinho e Willian), e a 'Sele' coa única permuta de Oviedo por Calvo no lateral esquerdo.

O árbitro, o holandés Björn Kuipers pitou un penalti, pero ao ser alertado polo VAR e revisar a xogada, cambiou a súa decisión

Ambas as seleccións tíñano moi claro: Brasil tiña que levar a iniciativa e buscar ocos entre as dúas liñas costarriqueñas, con Willian e Neymar moi abertos e Coutinho moi preto de Casemiro e Paulinho para intentar crear xogo; mentres os de Ramírez buscaban aguantar e lanzar balóns á carreira do traballador Marco Ureña.

Os ticos cedían a posesión, pero cando atacaban non o facían con balas de fogueo. Demostrárono nos primeiros 15 minutos, cando pola banda dereita, Venegas e Gamboa filtraron un pase da morte que Celso Borges rematou só, pero desviado.

Respondeu Neymar con dúas arrancadas pola esquerda, unha con chapeu a Gamboa, que derivaron en golpes francos sen premio, pero mostraron o espertar da estrela canarinha. Todo o perigo dos azuis chegou polas súas botas, con pases filtrados a Gabriel Jesús ou centros diagonais, pero sen acabar de inquietar a Navas.

Nunha das poquísimas alegrías ofensivas que se permitiu Costa Rica chegou o primeiro aviso brasileiro: unha perda no mediocampo aproveitouna Marcelo para asistir ao espazo a Gabriel Jesús, quen rematou a gol pero estaba en flagrante fóra de xogo.

A banda esquerda brasileira converteuse nun martirio para os de Óscar Ramírez: un pase de Coutinho para Neymar desbaratouno Navas cos pés, logo o centrocampista do Barcelona intentou repetir o tanto contra Suíza, pero o seu disparo foise moi alto.

Con todo perdido para os 'ticos', Neymar redondeou o triunfo brasileiro

Tamén o intentou Willian de lonxe, ata entón un espectador pola súa banda dereita (Tite cambioulle por Douglas Costa no descanso); e incluso Marcelo, cun disparo raso que detivo sen problemas o seu compañeiro no Real Madrid, quen mantivo a recado a súa portería ata o final da primeira metade.

A avalancha chegou tras o descanso. Unha parede de Paulinho e Gabriel Jesús que despexou Navas, un centro de Douglas Costa desde a dereita que Gabriel Jesús cabeceou ao traveseiro e un disparo de Coutinho que un defensa desviou fóra. Todo, en tres minutos. A 'torta' barruntaba un gol e elevaba os seus cantos en San Petersburgo.

Aí axigantouse Keylor Navas, que desviou por encima a súa portería un remate de Neymar a centro de Paulinho que a bancada 'verdeamarelha' xa vía dentro; e atrapou ao chan outro disparo de Coutinho. Un día máis na oficina de 'San Keylor', que só fallou ao atrapar un tiro seco de Neymar, que lle rebotó e recolleu despois.

Brasil perdeu o ímpeto e Costa Rica comezou a trenzar xogadas, co recentemente incorporado Bolaños por dereita e Venegas de dianteiro.

O tempo corría en contra dos brasileiros e Tite introduciu outro dianteiro, Firmino por Paulinho, pero o gol seguía rifado con eles.

Nin un cabezazo de Casemiro nin un disparo de Neymar, que lle roubou a carteira a Gamboa e disparou desde o frontal, só ante Navas, pero o seu disparo foise por pouco á esquerda da meta.

Un contragolpe de Costa, velocísimo, con pase a Gabriel Jesús e deste a Neymar, acabou coa estrela brasileira no chan tras un suposto agarrón do costarriqueño Giancarlo González. O árbitro, o holandés Björn Kuipers pitou penalti, pero ao ser alertado polo VAR e revisar a xogada, cambiou a súa decisión.

Costa Rica comezou a xogar co reloxo, perfeccionando o que levaba facendo todo o encontro. Ramírez introduciu outro central (Calvo) e un centrocampista de contención (Tejeda) en busca dun empate que era histórico para os ticos e permitíalles seguir vivos na loita polos oitavos

Pero, cando todo parecía decidido, un centro de Marcelo desde a esquerda que cabeceou Firmino e controlou Gabriel Jesús na área, chegou a Coutinho en carreira para rematar o balón por baixo das pernas de Navas e romper en cachizas a resistencia da 'Sele'. Con todo perdido para os 'ticos', Neymar redondeou o triunfo brasileiro.

2 - Brasil: Alisson; Fágner, Thiago Silva, Miranda, Marcelo; Paulinho (Firmino, min. 68), Casemiro, Coutinho; Willian (Douglas Costa, min. 46), Gabriel Jesús e Neymar.
Entrenador: Adenor Bacchi 'Tite'.
0 - Costa Rica: Navas; Gamboa (Calvo, min. 75), González, Acosta, Duarte, Oviedo; Venegas, Guzmán (Tejeda, min. 83), Borges, Ruiz; e Ureña (Bolaños, min. 54).
Entrenador: Óscar Ramírez.
Goles: 1-0, M.91: Coutinho; 2-0, M. 97: Neymar.