UU.AA. alerta de que as ganderías de carne poden perder 21,7 millóns

O sindicato cifra en 6.000 as explotaciones da provincia que venden o quilo un euro por baixo do seu custo de produción
AppleMark
photo_camera Protesta diante dun supermercado lucense. VICTORIA RODRÍGUEZ

Preto de oitenta gandeiros convocados por Unións Agrarias (UU.AA.) congregáronse este martes diante da cadea Lidl na capital lucense para reclamar medidas urxentes ante unha situación que consideran de urxencia para a viabilidade das súas explotacións. O responsable de agricultura e producións en extensivo do sindicato, José Ramón González, cifrou en 6.000 as explotacións de carne de Lugo que, de seguir coa tendencia nos prezos, poderían chegar a perder este ano un total de 21,7 millóns de euros.

González indicou que desde o comezo da crise sanitaria o quilo de carne de tenreira baixou en orixe por baixo do seu custo de produción, e se aos gandeiros está a custarlles producila entre os 5,05 e os 5,37 euros, están a percibir por cada quilo catro euros. UU.AA. denuncia que estes prezos se manteñen actualmente, sen que se notase unha mellora tras a continuación da actividade hostaleira e, xa que logo, "sen xustificación".

Desde o sindicato tamén denuncian que, aínda que o prezo baixou en orixe, os consumidores non perciben esta baixada cando compran no supermercado. Este foi un dos motivos que levou a UU.AA. a situar a súa protesta fronte á cadea Lidl, onde tamén realizaron unha campaña de sensibilización que consistiu en strong<> a repartición de folletos entre os clientes que saían das instalacións.

Neses folletos advertían da importancia de comprar carne galega, "que por desgraza non se atopa nesta superficie e en moitos outros supermercados, onde prefiren traer a carne de Holanda ou de Bulgaria a pesar de ter ganderías de proximidade e de calidade", indicou González.

Neste sentido, o sindicato esixiu o apoio da Xunta para garantir a viabilidade dun sector estratéxico para Galicia e lamentou a "cativa resposta" do Goberno autonómico á situación que están a atravesar. "Ou plan de apoio dá Medio Rural para paliar as consecuencias dá Covid-19 é pouco menos que simbólico, e as axudas directas contempladas chegarían só a un terzo dás explotacións de vacún, cuxo futuro están a verse ameazado", engadiu González, que indicou que estas explotacións non se puideron acoller a ningún Erte e que están a sobrevivir "a base de aforros ou de máis endebedamento", indicou.

Unha desas explotacións é a do lugués Antonio Fernández, que recoñeceu que «se esta situación continúa, verémonos obrigados a pechar en pouco tempo, porque estamos perdendo diñeiro». «Só pedimos que se nos teña en consideración», engadiu.

"Que imos facer sen sector primario?", subliñou José Ramón González, que indicou que as ganderías en extensivo son fundamentais non só no que concierne á economía e provisión de alimento, senón tamén na xestión do territorio como forma de prevención de incendios forestais e na loita contra o despoboamento, que castiga especialmente ás provincias de Lugo e Ourense onde se sitúan no seu maior parte -en Galicia o sindicato contabiliza 10.000, das cales 6.000 están na provincia de Lugo, segundo indicaron-.

"A nosa carne, dunha grande calidade, ten que estar certificada como Tenreira Galega"

"É fundamental que as administracións velen polo cumprimento dá Lei de Cadea Alimentaria. Unha norma que, a pesar de prohibir expresamente a venda a perdas, leva meses sendo incumprida", reiterou González.

Esta situación tamén afecta a explotacións que producen en ecolóxico, como a de José Ángel Regueiro, vogal do Consello Regulador de Agricultura Ecolóxica de Galicia (Craega), este gandeiro asegura que "ou púo deste tipo de produción viuse freado coa crise, e ademais vivimos a mesma situación de parón de vendas e baixada de prezos, coa particularidade de que en ecolóxico a produción é máis cara", comentou.

Desde o sindicato non só apelan ás administracións, senón tamén á responsabilidade dos consumidores cunha campaña que empezou en Ourense, tivo onte a súa continuación en Lugo e visitará proximamente outras cidades de Galicia.

González declarou o interese do sindicato en que os consumidores coñezan a procedencia da carne e en sinalar ás empresas que non compran produto galego. "A nosa carne, dunha grande calidade, ten que estar certificada como Tenreira Galega" , indicou.

Comentarios