Os roubos de colmeas van en aumento en Galicia e xa afectan á provincia

Unha das principais subtraccións produciuse en Palas de Rei, onde levaron 60 unidades dun apiario, cun peso total duns 3.000 quilos
Lugar de Remonde, en Palas, donde se llevaron 60 colmenas. EP
photo_camera Lugar de Remonde, en Pas, onde levaron 60 colmeas. EP

Os roubos de colmeas fixéronse máis frecuentes nos últimos anos, segundo fontes da Asociación Galega de Apicultura (Aga). O problema comezou a detectarse en Portugal e pasou á provincia de Ourense, que é a que máis sofre este tipo de delitos. Lugo tampouco é allea a esta situación, como o evidencia o roubo de sesenta unidades nunha leira de Palas de Rei a principios de febreiro.

Desde Aga aseguran que, por regra xeral, prodúcense pequenos roubos, efectuados por residentes nas proximidades "e que collen unha ou dúas colmeas dos veciños para repoñer baixas. Xunto a esta mala práctica tamén detectáronse roubos máis grandes, que levan o seu tempo, xa que hai que desmontar as colmeas e necesitar espazo para levalas", afirma a portavoz de Aga, Esther Ordóñez. Os apicultores sospeitan de que se trata de bandas organizadas, que adoitan ter xa un comprador ou que comercializan o material a través de internet.

O propietario do apiario palense, Iván Guijarro, non só presentou denuncia ante a Garda Civil, senón que lle deu publicidade ao caso con anuncios en medios de comunicación e redes sociais, pero o caso segue sen solucionarse dous meses despois.

Iván Guijarro, propietario da firma Mel dA Cova, comenta que a localización dos autores do roubo é difícil, "pois hai desaprensivos que compran material sen factura, nin trazabilidad, aínda que é algo que se dá máis entre particulares, que entre profesionais".

A súa explotación, próxima ao castelo de Pambre, está nun lugar de difícil acceso, ao que só se pode acceder en todoterreo no inverno. Os ladróns tiveron que contar cun camión ou un gran remolque nas proximidades para levar as colmeas. "O peso do material roubado roldaba os 3.000 quilos", apunta Iván Guijarro. O valor do subtraído ascende a uns 15.000 euros, ao que se suman unha cantidade similar pola produción perdida.

Comentarios