A provincia lucense produce máis do 50% do leite ecolóxico de Galicia

Segundo expertos, o sector está "en auxe" e o número de produtores triplicouse nos últimos anos

Público asistente a las jornadas, este viernes en Lugo. XESÚS PONTE
photo_camera Público asistente ás xornadas, este venres en Lugo. XESÚS Ponche

O peso de Lugo na produción de leite ecolóxico quedou patente onte nas xornadas sobre o sector organizadas por Agronovo na capitalidade, ás que asistiron medio centenar de persoas. Expertos sinalaron que da provincia sae máis do 50% do leite ecolóxico de Galicia. En concreto, a finais do pasado ano, das 109 granxas certificadas galegas, 62 eran lucenses.

Así o explicou no seu relatorio o director técnico do Craega, Manuel Cancio, quen asegurou que o sector está "en auxe", pois as certificacións triplicáronse nos últimos tres anos. "Pasamos de 22 granxas de vacún de leite ecolóxico en Lugo non ano 2015, a 67 non 2018", indicou. Este aumento vese reflectido ademais na facturación global, pois segundo os últimos datos rexistrados, en 2016 o sector ecolóxico de leite e derivados supuxo 13,3 millóns de euros en Galicia, cifra que ascendeu ata os 18,5 millóns en 2017.

"A xente animar a apostar polo ecolóxico sobre todo polo prezo, hai que ter en conta que actualmente ou litro de leite certificado estase pagando a 50 céntimos, mentras que ou leite convencional non supera os 30", remarcou Cancio.

Outros dos conferenciantes foron os técnicos de Agronovo Javier Villanueva e Xisela Fernández que abordaron os retos aos que se terá que enfrontar o sector. Resaltaron que será fundamental a agrupación de produtores de leite ecolóxico para seguir mellorando a comercialización e produción. "Ata o de agora neste ámbito non hai unha organización grupal e pensamos que sería necesario para remar todos xuntos de face a unha idea de produción ecolóxica que sexa ou máis rendible posible. Atopámonos nun sector que cada vez cobra maior importancia e debemos de asociarnos para ter unha folla de ruta estable e saber cara onde queremos dirixirnos", precisou Villanueva.

Pola súa banda, Isabel Branco Penedo, doutora dunha universidade sueca, explicou aos asistentes a importancia da produción de alimentos sostibles a través da xestión sanitaria do gando vacún.

Comentarios