O baixo prezo afoga a explotacións de Suprema, a referencia en tenreira

Os gandeiros reclaman solucións ante a subida de custos e que se valore o seu plus de calidade
Integrantes de Gandeiros Galegos da Suprema en una reciente protesta en Oviedo. EP
photo_camera Integrantes de Gandeiros Galegos da Suprema nunha recente protesta en Oviedo. EP

É a carne de referencia pola súa calidade, pero a Tenreira Galega Suprema, chamada a marcar o teito de prezos do mercado cárnico español, vese afectada tamén pola crise de cotización en orixe. Como o resto do sector do vacún de carne, os seus produtores están obrigados a vender por baixo do custo de produción. "Queren matar a galiña dos ovos de ouro, neste caso os xatos", afirman desde a Asociación de Gandeiros Galegos da Suprema, creada pouco antes do comezo da pandemia para expresar a súa preocupación polo escaso valor uns de animais que maman ata os setes ou oito meses leite materno, criados en extensivo e que son obxecto dun coidadoso manexo para garantir o seu benestar.

Os produtores deste colectivo reuniranse o domingo 16 no Pazo de Feiras e Congresos, ás 12:00 horas, para abordar unha situación insostible. O prezo do quilo en canle, que oscila entre os 4,5 e os 5 euros por quilo, sitúalles ao bordo do abismo. "Non se cumpre a lei da cadea alimentaria e outras partes implicadas e as administracións admiten que temos razón, pero o problema agrávase sen que ninguén atope unha saída", afirma o gandeiro Santiago Rego.

A gandería de carne ten un importante peso nos concellos do centro da provincia, como O Corgo, Láncara e Sarria, e de A Montaña, con explotacións familiares que apostan por unha produción de calidade vinculada ao territorio. Moitos dos integrantes de Gandeiros Galegos da Suprema residen nestas zonas, aínda que o colectivo está aberto ao conxunto de Galicia para "esixir prezos xustos" ante unha conxuntura cada vez máis complicada. O prezo do cereal subiu ao comezar o ano e outros insumos como a luz, o gasóleo ou os materiais de ferro ou plástico están tamén polas nubes.

A situación é tan crítica que nin as axudas complementarias da PAC permiten a continuidade de moitas granxas. Por iso é polo que os gandeiros analicen a adopción de medidas de forza e reclamen o respaldo da Xunta e do consello regulador da IXP (Identificación Xeográfica Protexida) Tenreira Galega. "A pandemia non axuda, pero non hai actuacións, nin determinación", indican desde a asociación. Os produtores demandan actuacións urxentes, porque se as cousas seguen así están abocados a pechar as súas granxas e a carne de calidade está en perigo. "Ter os prezos polo chan non ten nin pé nin cabeza cando falamos de Suprema".

DIFERENCIACIÓN. Outro dos problemas de mercado é que non se pode comparar, nin confundir, a etiqueta vermella da carne de Galega Suprema coa azul que identifica a carne de tenreira de cebadero. "Os nosos son xatos criados con leite de vacas en pastoreo, o que lle dá un toque especial á carne, pero a maior parte da xente non sabe o que é a tenreira Suprema, nin como se cría", asegura José Manuel Núñez, un produtor asentado en Ronfe (Láncara), onde hai máis de 200 ganderías de carne, moitas delas de pequeno tamaño.

Na foto sempre sae o tenreiro pastando, pero moita carne non se produce en extensivo. "Xa lle pedimos ao consello regulador da IXP que tiña que existir unha maior diferenciación entre Suprema e a Tenreira Galega normal", indica Núñez.

O feito de que aos cebaderos permítanlles ter tenreiros ata o para que collan moitos quilos, mentres que a Suprema só pode crialo ata 10 meses, tamén é algo prexudicial, xa que xera abundancia de carne e resta mercado á Suprema.

Este lancarés, propietario dunha explotación familiar con 22 cabezas, non quere que os seus fillos sigan un camiño ao que non ve futuro. "Falan de apoiar ao rural, pero todos nos esquecen", asegura. Na súa opinión, os custos de produción pasaron nos últimos catro meses de 4,90 a 5,30 euros por quilo, "pero nós estamos vendendo os xatos a 4,70", indica.

Os gandeiros sosteñen que deben axustarse os prezos e fixar uns mínimos que eviten o desastre para moitas ganderías. O seu peche deixaranos sen unha carne insuperable.

Comentarios