As altas temperaturas poñen en perigo os viñedos da Ribeira Sacra

Viticultores de Chantada e Sober alertan do ataque de fungos como o 'black rot' ou o mildiu

Los viticultores están preocupados por el ataque de hongos como el mildiu. TOÑO PARGA
photo_camera Os viticultores están preocupados polo ataque de fungos como o mildiu. TOÑO PARGA

As altas temperaturas e os elevados niveis de humidade dos últimos días puxeron en estado de alerta aos propietarios de viñedos na Ribeira Sacra. Varios viticultores advertiron da presenza de fungos nas viñas. Concretamente, na zona de Rosende, en Amandi, déronse algúns casos de ataques de mildiu.

Segundo puido saber este diario, en Sober hai algunhas parcelas da ribeira bañada polo río Cabe que están afectadas ao 80% pola acción deste tipo de fungos. En moitas delas poden verse acios de uvas claramente afectados pola súa actividade.

En Chantada e O Saviñao, o enólogo Roberto Regal precisou que en plantacións de Líncora, Belesar ou Portotide obsérvanse algúns síntomas propios da actuación do black rot, outro tipo de fungo cuxo efecto é potente e máis rápido que o do mildiu. Segundo Regal, o black rot pode acabar en dous días cun viñedo".

Esta situación vén orixinada polas condicións atmosféricas desta semana. A calor foi moi intenso e veu acompañado por algunhas tormentas fortes, como a que caeu na madrugada do pasado xoves ao venres. Os niveis de humidade no chan e de evaporación favorecen a xestación dos fungos nas cepas.

Para previr a aparición do mildiu ou o black rot, Roberto Regal considera recomendable reducir a vexetación das cepas. Por medio desta iniciativa é posible retirar pámpanos e favorecer a ventilación da vide. "Este tipo de accións moitas veces son máis importantes ca unha man de sulfato", sinalou Regal.

A redución de vexetación e de órganos favorece que o vento poida acceder á cepa e seque a zona. Roberto Regal engadiu como medida preventiva a retirada dos chamados pámpanos netos. Estes proceden das follas que á súa vez nacen dos primeiros pámpanos.

SINTOMAS. A acción do mildiu adoita distinguirse no feixe da folla e, nos peores contextos, pode descender ata o acio. Provoca unhas manchas de cor amarela aceitoso e xera unha especie de pelusa na parte de atrás da planta. O seu ataque é diferente ao do black rot.

Este segundo fungo caracterízase por producir un círculo gris cando o seu efecto é incipiente. Ao secarse, a cor cambia e pasa a ser similar ao dunha tella.

Roberto Regal precisou que en Chantada, os casos máis frecuente de em <>black rot que se deron estes días foron de forma maioritaria nas follas. Ata a data, o enólogo tivo que atender moi poucos casos orixinados en acios.

"Para vos fungos, a Ribeira Sacra é agora mesmo un hábitat axeitado pola situación climatolóxica. Por San Xoán sempre hai que estar alerta, pois é un tempo complicado", concluíu Roberto Regal, quen engadiu que "estamos en época e condicións para fungos".

Comentarios