Vascos e asturianos, os primeiros en partir de Burela á costeira do bonito

A flota local non se apura e a litoral faena en artes menores ou capturas de sardiña e anchoa
Boniteros en el puerto de Burela. D.V.
photo_camera Boniteros no porto de Burela. D.V.

Pese ao frío chegado do nordeste que este martes varreu A Mariña, durante a tarde partiron de Burela algúns dos primeiros boniteros con proa ás illas Azores para a primeira marea da costeira deste ano. Foron o Esmeralda Terceiro, de Avilés, e o Goienkale, bermeano, que navegan en cuadrilla e este martes aproveitaron o porto lucense para facer os últimos retoques a bordo. De momento na flota local, onde estes últimos anos apenas se sumaron algunhas lanchas, non ven aparellos nin ambiente de bonito e barcos que desde fai moito fan base en Burela para a costeira, como o Ramón Estefanía, tamén llo toman con calma.

A pasada semana tamén deixáronse ver na costa lucense máis pesqueiros vascos, grandes cerqueiros en busca do abundante bocarte. Polo menos o Kantauri, Itsas Lagunak e Arrantzale largaron o aparello á anchoa para volver descargar en Xixón, aínda que ao principio da costeira os prezos eran baixos, segundo queixas dos mariñeiros. O arrastre mariñán tamén detectou abundante bocarte nas súas sondas, unha presenza que podería atraer cedo ao bonito cara ao Cantábrico. Tamén se observa sardiña, aínda que aínda non está en sazón, coa súa zumenta graxa.

Precisamente, este martes o portavoz da principal asociación da arte de cerco en Galicia, Andrés García, pediu "que se teñan en conta os estudos sobre o stock de sardiña e auméntese a cota" pois na súa opinión "hai moita máis da que se está dicindo". En declaracións a Europa Press, recordou que desde o día 4 e ata o 31 de xullo, o cerco galego e Cantábrico noroeste poderán pescar 2.000 toneladas de sardiña, cun tope por día de mil quilos.

Este martes os refachos de vento entre 50 e 70 quilómetros en Foz, Burela e Viveiro deixaron tamén temperaturas frías, de ata oito graos, e forte ondada na costa.

Comentarios