Uso dispar das barras na comarca mariñá tras a reapertura

Os bares e cafeterías recuperaron un elemento clásico pero aínda persisten limitacións en canto aos horarios
Varios clientes en la barra de un bar de Burela. JOSÉ Mª ÁLVEZ
photo_camera Varios clientes en la barra de un bar de Burela. JOSÉ Mª ÁLVEZ

O uso das barras é dispar tras a reapertura hai uns días deste elemento clásico de bares e cafeterías. Nalgúns establecementos xa están practicamente ao 100%, mentres que noutros se resenten e a clientela habituouse a utilizar as mesas. Ademais, para outros locais non son substanciais, debido á súa amplitude e incluso hai algún que opta por non empregalas.

O xerente do Temple Bar de Cantarrana (Viveiro), Domingo González, indica que o seu uso se recupera paulatinamente, aínda que recoñece que se xerou un hábito de utilización das mesas e a xente xa vai directamente á mesa". Os clientes teñen dúbidas e son moitos os que preguntan se se pode estar na barra.

O responsable deste local vivariense asegura que se demostrou por activa e por pasiva que o problema dos contagios non está nos bares, xa hai unha distancia de seguridade polo ancho da barra que limita o contacto co cliente, moitos están de costas ou de lado". González cre importante "seguir coa ventilación, nós revisamos cada pouco os medidores de CO2 e se é necesario abrimos fiestras ou pomos en marcha a extracción forzada de aire do local para manter un nivel de calidade óptimo".

Temple Bar: "Xerouse un maior hábito de utilización das mesas"

RECUPERACIÓN LENTA. O hostaleiro indica que o nivel de afluencia anterior á pandemia non se recuperou, "estamos ao 40%", ocupación que atribúe a que o número de contagios en Viveiro aínda é elevado aínda que a tendencia é á baixa, polo que hai xente confinada e facendo corentena por ser contacto de positivos. Engade que algunhas persoas "teñen medo e optan por quedar en casa".

Domingo González aventúrase a situar na Semana Santa a recuperación da normalidade. Considera substancial que lles permitan recuperar os horarios. "Abriuse moito a man co lecer nocturno á conta de seguir condenando a bares e restaurantes, é unha contradición". González defende que "non é xusto que a hostalería siga con limitacións cando todos os sectores están ao 100%" e apunta que noutras comunidades recuperaron horarios.

Vista Alegre: "Usámola moito porque vén moita xente de paso e é cómodo para traballar"

O xerente da cafetería Vista Alegre (Burela), Miguel López, asegura que o uso da barra está ao 100%. "Usámola moito, porque vén moita xente de paso e é cómoda para traballar para nós. Estase recuperando a normalidade, só temos que pedir ou certificado covid e respectar a capacidade de ocupación por mesa dentro e na terraza. Hai xente á que lle gusta estar na barra e outros prefiren usar as mesas", comenta. O hostaleiro pensa que "aínda falta un pouco para recuperar a normalidade porque hai casos en activo que baixan lentamente, pero a medida que a xente colle confianza animar. Supoño que cando quiten a máscara nos exteriores para a semana que vén iso tamén dará vida".

O responsable da cafetería Agarimo (Foz), Adrián Berdeal, indica que no seu caso non lle inflúe moito a reapertura da barra, porque é pequena. "A cafetería é máis ben para estar sentados. Desde que abrín en agosto de 2020 estou contento, aínda que teño ganas de que acaben isto e se restableza a situación sen restricións. Aínda hai xente que ten un pouco de medo, pero seguen vindo, non me podo queixar".

Bar Marinero : "Seguimos sen usala por prevención, para que vos empregados estean máis seguros"

O Bar Marinero (Ribadeo), que rexenta Roberto Rivas, tampouco depende da barra. "Seguimos sen usala por prevención, para que vos empregados estean máis seguros. Temos bastantes mesas e con separación porque ou local é amplo, por iso podemos facelo e mentras poidamos evitalo non usarase. Podemos permitírnolo pero esperemos que mellore isto".

MÁS ESCOLLOS. O sector fixo un esforzo adicional nos últimos meses, debido " brutal" subida de prezos, primeiro da luz e despois o resto de produtos, á que seguiron as cotas de autónomos ou do salario mínimo dos traballadores. "Aguantar isto cunha baixada de ingresos, que nalgúns casos foi importante, é insostible", afirma González.

Cafetería Agarimo: "O local é máis ben para estar sentados, a barra é pequena"

A iso súmase a situación da comarca. "Non hai grandes alegrías, isto non axuda a xerar confianza. Hai locais que pechan, outros prescindiron de persoal e o futuro que se augura non é bo".

Máis en A Mariña
Comentarios