A presenza de cerqueiros aumenta na costa pola campaña do bocarte e xurelo

Elevadas capturas e que as conserveiras non dean abasto na elaboración reducen o prezo do boquerón
Cerqueros en el puerto de Burela. D. V.
photo_camera Cerqueiros no porto de Burela.

A lonxa de Burela continúa recibindo grandes cantidades de bocarte. é a segunda semana que as instalacións xestionadas por Armadores de Burela (Absa) acollen descargas numerosas desta especie, así como de xurelo. Durante a xornada deste martes pasado concentráronse no peirao burelense unhas 20 embarcacións de cerco de diferentes puntos do Cantábrico Noroeste que participan nesta costeira.

Os bancos de boquerón están por todo o litoral, segundo indican representantes do sector pesqueiro mariñán, quen apuntan que nos pasados meses de maio e xuño as embarcacións da comarca tiñan que desprazarse cara a Euskadi, onde traballan sobre todo barcos de maior tamaño, sobre todo ao comezo da campaña. Estes pesqueiros, coñecidos como de tanque e que normalmente teñen unha tripulación que supera as dez persoas, ven incrementado a cota diaria de que dispoñen nuns 2.000 quilos.

Este peixe azul avanzou despois cara a Cantabria e agora xa se atopa fronte á as costas de Asturias, así como tamén diante do litoral de A Mariña e de A Coruña.

CERCA DO LITORAL. A proximidade ao litoral desta especie pelágica fixo que xa a semana pasada houbese xornadas de grandes alixos e concentración de barcos. En Celeiro chegou a haber 27 embarcacións de todo o Cantábrico nunha soa xornada, dado que se atopaban pescando fronte a Luarca, en Asturias. Esta semana alcanzan ata Navia e están distribuídas ata a boca da ría de A Coruña, polo que tamén venden na lonxa herculina. Ademais, en Santander tamén seguen pescando, dada a abundancia que hai.

O subastador da lonxa burelense Javier López sinala que as descargas de xurelo destacan polo bo tamaño, mentres que no bocarte o máis relevante é a gran cantidade de capturas alijadas, o que redunda nun prezo menor, debido tamén a que as conserveiras non dan abasto para a súa elaboración. Por esta razón ven obrigadas a conxelar unha parte e isto repercute directamente na cotización, posto que non pagan moito o produto, cuxo tamaño é mediano e apto tanto para consumo en fresco como para salgadura.

Cada embarcación ten asignado unha cota de 8.000 quilos diarios, unha cifra que cobren sen problemas, segundo indica o patrón maior de Foz, Juan José Lestegás. Tres barcos deste porto realizan esta costeira e quéixanse da escasa cotización, dado que moitos días estivo a se pagar o bocarte entre 0,30 e 0,40 euros por quilogramo. As embarcacións focenses, que adoitan vender no porto de Burela, teñen entre 20 e 25 metros de eslora ou lonxitude e levan a bordo como máximo unha decena de tripulantes.

Comentarios