A Pescada de Celeiro protagonista en 'Estrelas Solidarias non Camiño'

As Estrelas Solidarias no Camiño convocado polos irmáns Rial congrega recoñecidos cociñeiros
Eduardo Míguez y Jordi Cruz. EP
photo_camera Eduardo Míguez con Jordi Cruz. EP

A pescada de petisco de Celeiro é protagonista nela sexta edición do evento gastronómico Estrelas Solidarias non Camiño que se celebra na localidade coruñesa de Negreira e que este ano recada fondos para Cáritas. Serve tamén para promocionar o Xacobeo 2021 e o sector agroalimentario galego, congregando deste xeito xunto ao mellor do mar a chefes que suman máis de 30 estrelas Michelín.

Jordi Cruz, Juan Mari Arzak e a súa filla Elena, Martín Berasategtui, os Irmáns Torres., Enek Atxa, David de Jorge, Jesús Sánchez, Marcos Granda e os galegos  Manuel Costiña ou Miguel Ángel Campos. Tamén Rogelio e Fran Rial, de Casa Barqueiro, escenario do encontro ou o propio Javier Rei, da Mundiña, cuxa receita de pescada de petisco de Celeiro ao vapor con emulsión de ajada e un pil pil de gelatina da cabeza deu un dos toques de sofisticación a un dos produtos do mar máis reconocibles e apreciados de Galicia. 

O director adxunto de Porto de Celeiro, Eduardo Míguez, representou á entidade e departiu co chef tres estrelas Michelín Jordi Cruz. "A nosa intención é transmitir o valor e o esforzo do sector pesqueiro ante esta crise e apoiar a nosa identidade galega e a calidade dos nosos produtos", dixo Míguez. "Na mesma liña —argumentou—, pola responsabilidade social da nosa empresa, búscase apoiar aos colectivos máis desfavorecidos, e máis durante esta crise, cunha liña de continuidade na doazón de produto a familias afectadas na súa contorna inmediata". é a segunda vez que a pescada de petisco de Celeiro está no menú do evento gastronómico Estrelas Solidarias non Camiño.

O selecto elenco non soamente meteuse entre fogóns, pois antes todos os seus integrantes tiveron tempo para fomentar os valores do Camiño de Santiago

Cociñeiros camiñando sobre a ponte románico. AGN
Os cociñeiros camiñando sobre o puentre románico. AGN

Así, acompañados polo conselleiro de Cultura e Turismo en funcións, Román Rodríguez, realizaron un paseo pola ruta de peregrinaxe de Fisterra e Muxía, con parada en Ponche Maceira, pobo bonito de España, antes de dirixirse ao polígono industrial de Covas, en Negreira (A Coruña), para a cita culinaria con 250 asistentes —voaron as entradas vendidas a un prezo de 60 euros— e estritas medidas de seguridade. 

Martín  Berasategui emocionouse e declarou a sorte que ten o grupo de sentirse tan querido. "Sentimos afortunados, privilexiados", expresou a modo de agradecemento. 

E engadiu en declaracións á prensa que non ten "nin medo, nin preguiza nin vergoña" de dicir que Galicia "é a terra máis importante do mundo". "Sinto un galego máis", confesou, e apuntou que iso lle ocorre en Euskadi e na Comunidade galega en si. 

Non en balde, compartiu de xeito moi explícito cal é o sentimento que lle embarga nesas lareiras: "Tocástesme o tilín do corazón e o tilín do padal". "é unha terra marabillosa. Que Galicia siga facendo historia", desexou. 

Berasategui puxo así mesmo en valor a importancia da colaboración, do espírito de entendemento e, polo tanto, da suma de esforzos entre persoas e proxectos de distintas orixes e con diferentes intereses para poder avanzar. 

"Sentimos afortunados de ser amigos desta terra"

Elena Arzak, á súa vez, destacou o "exemplo de traballo e de tenacidade" dos galegos e o interese por strong <>manter o espírito da cociña propia. "Que non se nos esqueza a esencia do que é cada sitio", pediu. 

Jordi Cruz fixo fincapé, na súa quenda, no ritual tan instaurado de compartir "ao redor dunha mesa" e mostrouse esperanzado en que pronto a urxencia sanitaria sexa "un mal recordo". 

O representante da Xunta, Román Rodríguez, recolleu a luva cun contundente "non nos rendamos e miremos cara a adiante", á parte de mostrar a súa alegría por contar en momentos como os actuais con aliados "de gran prestixio" a nivel nacional e internacional. 

Da acción promocional que os reuniu, na que teñen moito que ver os irmáns anfitrións Rogelio e Francisco Rial, propietarios de Casa "Barqueiro", negocio hostaleiro que impulsou as Estrelas Solidarias non Camiño, comentou o conselleiro que é un acto de promoción "gastronómico, cultural e turístico" que favorece a proxección exterior. 

Confiou no fenómeno xacobeo como motor de reactivación económico, cultural e turístico tras a crise que se vive. "O talento de todos vós e as características da vosa cociña convértevos nos mellores embaixadores", díxolles aos reputados restauradores. 

"Sumando aliados á promoción do Ano Santo", resumiu Rodriguez, e Rogelio Rial apelou, como desde un inicio, necesidade de demostrar máis unión que nunca, tras o sucedido cunha pandemia para a que aínda non hai vacúa. 

Todos coincidiron en que o fenómeno xacobeo debe supor un punto de inflexión e houbo unanimidade, igualmente, ao describir a beleza de Ponche Maceira, núcleo que figura xunto a Castro Caldelas (Ourense) e Mondoñedo (Lugo) entre os pobos máis bonitos de España. 

Este lugar está presidido por un ponte románico remodelado durante a Idade Media que excede o río Tambre, unha xoia arquitectónica que na "nova normalidade" recibiu a visita dos que máis brillan na cociña. 

Estrelas Solidarias non Camiño, unha iniciativa xa consolidada, é unha proposta asentada sobre algúns dos alicerces que identifican a Galicia como pobo, talles como a gastronomía, o patrimonio e a cultura, así como nos valores propiamente xacobeos, identificados coa hospitalidade e a solidariedade. 

No amplo recinto elixido para a segunda parte desta convocatoria, o de Galicia Espectáculo, o encontro gastronómico, distribuído en forma de espiral para preservar as distancias de seguridade e con postos interiores e exteriores, foi unha percorrido-degustación, como é mester, con maridaxe incluída.

Comentarios