A pescada de Burela centra unha maridaxe gastronómica e turística entre Galicia e León

A promoción do peixe de pincho chegará tamén a establecementos de Valladolid e Burgos nun proxecto da OPP Lugo
Presentación del proyecto gastronómico en el centro Superior de Hostelería de Galicia. LOGAIDEA
photo_camera Presentación do proxecto gastronómico no centro Superior de Hostalería de Galicia. LOGAIDEA

A Organización de Produtores Pesqueiros (OPP) de Lugo presentou no Centro Superior de Hostalería de Galicia unha campaña de promoción gastronómica e turística entre a pescada de pincho de Burela e diferentes produtos doutras comunidades autónomas, como os viños de Castela e León. A mellor pescada burelense chegará así a establecementos e mercados principais de Burgos, Valladolid ou León, entre outros.

A conselleira do Mar, Rosa Quintana e a directora de Turismo de Galicia, Nava, acudiron ao acto que contou con representantes da Organización de Produtores Pesqueiros de Lugo, de Armadores de Burela e da consultora Valora, empresa encargada de pór en marcha o proxecto.

Quintana destacou que Burela é a principal lonxa de pescada de pincho de segunda de Galicia por volume de facturación. "Esta acción impulsará un dous mellores produtos do mar en seis municipios leoneses e nos concellos de Pedrafita do Cebreiro, Lugo, Vilalba, Mondoñedo, Lourenzá, Foz, Cervo e Burela", felicitando aos armadores de Burela. Recordou que con iso exáltase unha arte de pesca tan selectivo, sostible e respectuosa co medio ambiente como o anzol.

Sergio López, xerente de OPP Lugo, explicou que non se trata só dunha nova campaña de promoción, senón de abrir un novo camiño, creando un produto mixto entre gastronomía e turismo, xerando alianzas coa pescada de pincho de Burela como protagonista".

"Burela asume o proxecto de maridar a súa pescada do pincho cos viños de Castela-León —sinalan desde a OPP burelense—, apoiándose en catro conceptos basee: o orixe (a pescada europea e a flota e lonxa do porto de Burela), o arte de pesca (anzol), o sabor (múltiples posibilidades gastronómicas da pescada) e a saúde, coa fórmula da felicidade de que comer peixe igual a saúde, por sabor elevado a infinito".

RUTA XACOBEA PARALELA. Nava Castro valorou esta iniciativa, dentro da gran importancia que a gastronomía ten para o turismo de Galicia. Destacou a pescada de Burela como "exemplo de produto de primeira calidade que se debe pór en valor e dar a coñecer a través de iniciativas como esta ruta, que aúna distintos produtos gastronómicos co turismo".

Igualmente, animou a participar na experiencia do pasaporte gastronómico que se está deseñando entre Galicia e Castela e León, felicitando á OPP Lugo e a Absa por esta iniciativa que agrupa a entidades públicas e privadas. Desenvolverase como ruta paralela ás do Camiño de Santiago que pasará por oito municipios de Galicia, seis de Castela e León e 18 experiencias turísticas, dez delas na comunidade galega, sinalaron desde a Xunta.

Xullo Sánchez, director da consultora Valora, explicou que "hai 29 axentes implicados desde Burela ata o seu destino nas principais cidades e mercados baixo o concepto de Ruta de Maridaxe Gastronómica e Turística a través de institucións (Turismo, Xacobeo, Mar, Rural, Vitartis...) e aloxamentos ou empresas de restauración como os Paradores, hoteis, restaurantes, adegas, distribuidores ou cociñeiros".

O acto terminou cunha degustación a cargo do chef Iñaki Bretal, estrela Michelín e unha das figuras máis destacadas da actual cociña galega, con restaurantes en Pontevedra (O Eirado dá Leña) e Lugo (Anda). Bretal elaborou dúas receitas: Pescada de Burela lima limón e Pescada de Burela á galega, crema de cachelos e ajada, valorando a importancia deste peixe pola súa versatilidade e as posibilidades que ofrece, tanto nas preparacións máis tradicionais como noutras presentacións máis innovadoras.

Comentarios