As ostras son o manxar do Eo

Castropol deu visibilidade ao cultivo dunha exquisitez que se comercializa mellor fóra, pero que gaña adeptos con Somos a Ostra
Un puesto de ostras. P.V.
photo_camera Un puesto de ostras. P.V.

Din que son o auténtico manxar do Eo. Aínda que o certo é que ocupan unha parte moi pequena. As ostras trabállanas as empresas Acueo e Ostrastur na parte asturiana do estuario do Eo, entre unhas bateas que acaban por arroxar un produto dunha calidade sensacional.

Conscientes dese enorme potencial, Castropol intenta darlle visibilidade porque saben que arrastra algúns problemas como a súa asociación a un mercado elitista ou o simple descoñecemento. Para iso organizan o festival Somos a Ostra, que este luns botou o peche tras catro días cun resultado excelente nos que axudou o tempo e o feito de que este luns aínda fose ponte nalgunhas localidades.

Precisamente para este luns deixaron un dos pratos fortes, o concurso de strong <>abridor de ostras, que finalmente estivo gobernado pola camaradería.

Ao mesmo tempo seguían dándose recoiro nos tres postos dos produtores e, na carpa da organización, servíanse tamén acompañadas xeralmente dun viño branco frío que é o que mellor marida con este apreciadísimo marisco cun profundo sabor fresco e a mar.

Durante a mañá houbo unha yincana e logo a degustación que organizou o Club de Mar. Tamén houbo oco para as redes sociais. O bo tempo fixo que moita xente se fotografase xunto á ría consumindo os pratos de ostras e logo subisen as fotos a Instagram. Ata isto estaba pensado e entregáronse os premios ás melloras instantáneas que se presentaron a un concurso que foi inédito.

Se algo quedou claro é que esta aposta polas ostras continúa estando plenamente vixente a pesar de que a pandemia o mantivo parado, como a case todo. Pero aínda que o festival parase, o mercado recupérase. Cara a Francia vaise moitísima produción, pero tamén a lugares como Cataluña e iso que a cantidade que se cultiva na beira asturiana da ría non é ningunha broma.

A empresa Acueo, por exemplo, produce aproximadamente 55 toneladas de ostras ao ano, que traducido significa, aproximadamente, 550.000 ostras. Conseguen sacar adiante toda a súa produción. Trátase dun cultivo sobreelevado en grellas, tamén chamadas mesas ostrícolas, unhas estruturas de ferro de medio metro de altura sobre as que se suxeitan os sacos que conteñen as ostras desde que se sementan ata a súa recolección.

Estas mesas están ordenadas en filas e cada unha delas sostén cinco sacos suxeitos con gomas e ganchos para evitar que o mar ou o vento tírenos ao chan fangoso onde as ostras morrerían. Teñen unhas 4.000 mesas duns 3 metros cada unha.

En strong <>Ostrastur a súa produción tamén sae ao mercado íntegra. Ambas as empresas, ademais de por contactos previos, teñen unhas potentes tendas online que garanten ostras de calidade por centos de quilómetros.

Máis en A Mariña
Comentarios