Na mesa de Nadal pesa a tradición

O marisco e o peixe son os reis dos entrantes e o primeiro prato e a eles súmase algunha carte con algún corte diferente ao orixinal 
Suso Villarino. ÁLVEZ
photo_camera Suso Villarino. ÁLVEZ

Estes días o menú que estará nas mesas durante as festas do Nadal xa sobrevoa todas as conversacións, sobre todo os familiares. A case todo o mundo tócalle obsequiar aos seus familiares nalgunha das datas sinaladas e querer compracer a todo o mundo é unha máxima que sempre se persegue e non sempre se consegue.

Pero se se quere triunfar a aposta segura segue sendo a tradición porque nunhas datas sobre as que xa está todo dito, a cociña non ía ser diferente e incluso os cociñeiros que apostan por unha cociña máis moderna e vangardista regresan aos pratos de sempre estes días.

javier montero , cociñeiro de ribadeo

Se aínda non ten claro como afrontar o reto este ano, tres cociñeiros mariñáns: Bruno Pena, Javier Montero e Suso Villarino desvelan as súas apostas para non defraudar. O que está claro é que o marisco e o peixe non poden faltar en ningunha mesa. E é que a proximidade a dúas das lonxas máis importantes do Cantábrico, Celeiro e Burela, deixa en bandexa o poder degustar un produto de primeira.

E como segundo están as carnes, iso si, con cortes diferentes aos habituais, aínda que seguen mandando os asados, ou algún tipo de ave con recheo e incluso pezas de porco celta, unha raza pola que empezan a apostar criadores da zona.

Ollo ás subidas: para non levar sustos convén revisar a alza dos prezos que xa empezou a notarse 

E para as sobremesas, algún doce típico que complemente aos turróns, polvorones ou mazapanes, que perden protagonismo como sobremesa única. Iso si, se non se quere prescindir deles, para sorprender o mellor é apostar polos artesáns.

Produto galego. Bruno Pena, da asociación provincial Cociñeiros Lugo, aposta polo produto galego na elaboración de calquera menú."Ou que non pode faltar na nosa zona é un bo peixe dous nosos portos e se falamos de carnes, tendo en conta vos criadores que temos de porco celta, tampouco deixaría a miña mesa sen unha destas pezas", asegura e subliña que a tendencia nas mesas do Nadal encamíñase cada vez máis a menús menos copiosos e con menos calorías que fai uns anos cando se aproveitaba para comer cousas que non probabas ou resto do ano".

Na súa casa elixe un menú sinxelo. "Trato de usar sempre eses peixes de descarte que non teñen tanta saída lestes días, pero que son moi saborosos e en canto á carne intento elixir algún corte diferente para escapar un pouco do típico cordeiro, cabrito ou lacón", explica.

 

VER MÁS: A ameixa e a nécora alcanzan os 70 e 30 euros por quilo a escasos días de Nadal<>

 

Pero se se ten que quedar cun prato, Pena teno claro e queda coas sopas de peixe, esas de toda a vida que contan cunha receita en cada casa. "É moi raro que ou día de Nadal non faga unha", asegura. Alargar o papel de cociñeiro estes días ás citas gastronómicas familiares a Pena encántalle, "porque non é habitual xuntar a toda a familia", aínda que está claro que o compromiso non que está exento de responsabilidades: "Ás veces é máis responsabilidade cociñar para vos teus, porque aínda que aos clientes lles queres dar ou mellor, cando falamos dá familia, sempre tratas de mimalos máis e aínda que ninguén che vai reclamar nada, queres facelo ben". para levar.

bruno pena

Javier Montero, do restaurante Javier Montero de Ribadeo, teno claro: "Ou que máis se traballa nestas datas son peixes, mariscos e asados". O Montero pecha as súas portas nos días grandes, pero ten unha carta «con produtos prácticos para acabar de facer na casa» para os días 24 e 31.

E nestas propostas o que máis pesa son os clásicos. Así, entre as súas propostas poden atoparse pratos como pito asado, paletillas de lechal, codillo, salpicón de bogavante, pastel de centola, rape recheo de carabineros, crema de cabaza con tartar de gamba branca e mousse de queixo de San Simón, empanada de nbsp;millo&con zamburiñas ou ensalada de perdiz, entre outras.

Sobremesa: calquera tarda ou pastel especial servirá para complementar os turróns, que poden ser artesanais 

"Hai xente que pide un menú enteiro e outra que só elixe algún prato", explica Montero, que este ano engadiu a estes menús unha sopa de cocido, "moi típica na miña casa". "A min gústame moito poñer entrantes, fríos e quentes, e despois peixe e carne e como sobremesa adoito facer unha torta especial, porque a miña filla cumpre anos ou día 1 de xaneiro, e sempre a fago tanto para ou 31 como para ou 24",

                                           Propostas: tres menús cos que sorprender 
Os cociñeiros Bruno Pena, Javier Montero e Suso Villarino móllanse co menú que eles elixirían para sorprender aos comensais sen complicarse demasiado na cociña, pero apostando por produtos de calidade.

Bruno Pena: algo sinxelo para contentar a todos os padais:
► Entremeses de tempada con xamón e embutidos de porco celta e un queixo azul de Airas Moniz de Chantada
►  Xurelos ao forno
► Codillo de porco celta
► Tronco de Nadal
Javier Montero: unha proposta completa fácil de preparar en casa:
► Marinada de robaliza con lagostino ou de salmón e rolo de bogavante ou centola, como entrantes fríos
► Ameixas con carabineros, centolla cocida e nécoras como entrante quente â?? Un peixe de tempada asado con patacas e verduras
► Un jarrete, un codillo ou unha costela para saírse do habitual en carnes
► Unha torta especial
Suso Villarino: unha opción con algún capricho e unha sobremesa atípica
► Santiaguiños
► Unha caldereta de peixes con rodaballo, robaliza e linguado
► Secreto de porco ibérico á grella
► Torrijas (coa opción de acompañalas dunha bóla de xeado)

Comentarios