O Galp propón subvencionar 26 proxectos na Mariña e Ortegal

Unha iniciativa é a elaboración de cervexa artesanal con auga de mar en Barreiros e outra creará unha cetaria de marisco en San Cibrao

Promotores de la cerveza Augas Santas. JOSÉ Mª ÁLVEZ (AMA)
photo_camera Promotores da cervexa Augas Santas. JOSÉ Mª ÁLVEZ (AMA)

O Grupo de Acción Local Pesqueira (Galp) A Mariña Ortegal enviou xa á Dirección Xeral de Desenvolvemento Pesqueiro da Consellería do Mar a proposta cos 26 proxectos de carácter público e privado susceptibles de beneficiarse das axudas previstas para as iniciativas destes grupos que contan con financiamento do Fondo Europeo Marítimo e Pesqueiro (Femp).

A resolución da xunta directiva, que inclúe tamén tres iniciativas desestimadas ao non presentar a documentación requirida, non crea dereitos a favor dos solicitantes, dado que é a Xunta que en última instancia decide sobre a súa aprobación, que se coñecerá o próximo verán.

Entre os proxectos de carácter produtivo que optan ao financiamento comunitario está un de elaboración artesanal de cervexa con auga de mar, que se desenvolverá en Barreiros, para o que se propón unha subvención equivalente ao 50% do importe. Outra iniciativa persegue a creación dunha cetaria e cocedero de peixes e mariscos en San Cibrao, con idéntica porcentaxe de financiamento, que neste caso divídese entre este ano e o seguinte.

A porcentaxe de axuda é maior se o proxecto ten carácter público e incide de xeito directo no sector pesqueiro do territorio

Outros proxectos privados promoven a instalación do parque recreativo Labirinto da Mariña, a diversificación de produción por parte da firma impulsora dos Bombóns de Mar, en Ribadeo, a creación dunha marisquería pulpería no porto de Rinlo ou a mellora na trazabilidade e distribución de produtos do mar procesados en Cedeira.

A directiva do Galp outorga unha porcentaxe subvencionable do 80% a unha iniciativa dirixida a implantar melloras tecnolóxicas para a seguridade na navegación e o sistema de distribución da pesca costeira artesanal e a outras dúas que buscan melloras na loxística e distribución das capturas da flota artesanal desde a embarcación ata a lonxa. Outra firma de Cedeira busca mellorar o transporte interno dos produtos pesqueiros, cunha proposta do 40% de axuda.

Tamén aproban a solicitude de catro empresa dirixidas a ofrecer servizos de aloxamento e restauración. Son a do hostal Torre do Lago, a reforma de El Náutico Lounge Bar, en Porcillán (Ribadeo), a creación do restaurante Frouxeira e do Beach Club Surf & Coffee, ambos en Valdoviño.

No ámbito público non produtivo figuran melloras para o sector pesqueiro e marisqueiro de Ribadeo, co 100% de axuda proposta; para o proxecto audiovisual Burela Sabi (90%), as xornadas técnicas e o encontro empresarial de Expomar (90%), o Centro de Desenvolvemento Experimental con estación costeira de Cervo (70%), Cervo a carón do mar (80%), o Certame de Pintura Mural de Burela 2017 (70%) ou a potenciación do sector náutico en Ortigueira.

Comentarios