A culler manda na Casa da Avoa

Este local acaba de cumprir oito anos sendo un referente da cociña tradicional con pratos que nunca faltan nos seus menús diarios
Maruxa y Óscar, en un rincón de su establecimiento en Burela. JM PALEO
photo_camera Maruxa e Óscar, nun recuncho do seu establecemento en Burela. JM PALEO

A Casa da Avoa de Burela acaba de cumprir oito anos desde a súa apertura, desafiando aos que non presaxiaban un futuro moi prometedor por situarse lonxe do centro –está situado á entrada da localidade accedendo desde Foz– pero se demostrou que para nada é un escollo e abríronse outros negocios nunha zona que está en expansión", conta Óscar Coldeira Fernández, un dos tres fillos, xunto con Carolina e Rocío, de Maruxa Fernández Fernández, a avoa sobre a que pilotou o proxecto do restaurante, do que toda a familia é socia. Os fillos axudan na xestión e conta con cinco empregados.

Os guisos de toda a vida triunfan entre a clientela

Unha proposta que arrincou da ilusión de Maruxa de ter o seu propio restaurante e de cociñar para os de fóra os pratos que sempre viu facer e fixo na súa casa. Son, precisamente, os seus guisos tradicionais os que levan a palma, con ese sabor de sempre que só os amantes da cociña saben darlle coma se tal cousa. é verdade que cada cliente terá o seu prato favorito, pero as croquetas (as de espinacas son unha bendición), as pizzas caseiras, a tortilla e os pratos de culler levarían unha nota ben alta en calquera cata de cociña tradicional.

A iso suman unha ampla carta co fin de satisfacer as necesidades de todo tipo de clientela, moita fiel e asidua aos menús, con tres propostas de primeiro e segundo a escoller, que se serven a diario e tamén os fins se semana, coa opción de poder levalo a casa, o que foi a súa táboa de salvación durante a pandemia. "Vendíanse moitos menús e tamén cafés para levar, pero foi todo moi triste, moi longo e pesado", contan desde o local por esa falta de contacto do día a día cos clientes, moitos deles xa amigos. Un cargo ao que tiveron que sumar normas que ían cambiando cada pouco, "e que tiñamos que respectar e facer respectar, pero por sorte a xente foi moi comprensiva", congratúlanse.

Contan cun parque infantil e baños adaptados

Unhas normas xa relaxadas case do todo que permitiron que ao establecemento volvese un son que levaba ano e medio sen escoitarse: o das voces dos nenos xogando no parque infantil e é que as bólas da Casa da Avoa foron primeiro espazo de Burela dedicado aos máis pequenos dentro dun local de hostalería. Unha proposta que importaron das cidades "polo punto de tranquilidade que supón poder estar a gozar dunha comida ou dun café mentres os nenos divírtense e é moi duro dicirlle a un cativo de tres anos que non pode entrar", aseveran os responsables da Casa da Avoa.

REPOSTERÍA CASEIRA. Un local onde o doce xa chámache desde o exterior, pois as letras do rótulo do nome recordan a ricos pastelitos. Pero todo mellora dentro, pois a repostería é caseira, ideal tanto para o final dunha comida como para unha merenda, nese caso os bizcochos e as galletas de manteiga son unha aposta segura para acompañar a completa carta de cafés e infusións con que conta o establecemento, onde tamén se venden pan e empanadas.

A Casa da Avoa sempre adoitaba celebrar ao grande o seu aniversario, que se cumpriu o 3 de outubro. Unha data que, por segundo ano consecutivo quedou sen festexar en público, "porque apelamos á prudencia e porque non podiamos facelo como nos gustaría", pero non descartan poder celebralo antes do noveno se todo segue polo bo camiño.

Todo caseiro e ideais como final de comida ou merendas

A que quere dar un paso á beira é Maruxa que, aos seus 68 anos, está a pensar en retirarse, polo que están a mirar de traspasar o local, "pero nos gustaría atopar á persoa idónea, que teña un proxecto sólido", explican desde o restaurante, cunha importante clientela á que se sumaron moitos turistas nos últimos tempos, debido a que cada vez son máis os que se animan a vir á comarca, "como este verán que foi un da de máis xente, porque viñeron moitos visitantes á comarca" e porque ningún foise decepcionado do trato recibido nin da relación calidade prezo da comida e iso é a mellor publicidade para volver.

Ao coidado espazo interior, con baños tamén adaptados aos máis pequenos da casa, suman tres terrazas, unha delas cuberta.

Comentarios