Unha conserveira da horta inicia a súa actividade en Ribadeo para potenciar produtos locais

Elaborará zumes para poboación vulnerable e unha liña de salsas destinada aos negocios de restauración da contorna ► Ofrece as súas instalacións a outros produtores para transformar alimentos e para asistir a talleres de formación
Varias socias de la empresa, en el obrador de Requiande con algunos de sus productos. JOSÉ Mª ÁLVEZ
photo_camera Varias socias de la empresa, en el obrador de Requiande con algunos de sus productos. JOSÉ Mª ÁLVEZ

Unha conserveira de vexetais nace en Cedofeita (Ribadeo) baixo a denominación Muiñeiras de Requiande. Constituída por seis mulleres, a empresa quere recuperar a función social dos antigos muíños prestando un servizo comunitario. A leira Muiñeiros, onde se sitúa o obrador, contaba hai anos con muíños, indica a súa propietaria, Elvira Pousada, quen cede as súas once hectáreas para este proxecto que promove o produto local, unha alimentación máis sa e o coidado da terra, apostando por unha maior biodiversidade de cultivos.

Os antigos cortellos da granxa familiar foron rehabilitados para a nova industria, respectáronse os alicatados do edificio orixinal, creados a mediados do século pasado para facilitar a limpeza e confort das vacas, ás que puñan música. O inmoble consta duns 700 metros distribuídos en dúas plantas máis servizos anexos.

A rehabilitación da edificación buscou a menor intervención posible, conservando todo o que podía reutilizarse e instalando medios para facilitar o uso de recursos renovables. Así, abriron un pozo cunha bomba de extracción que funciona con paneis fotovoltaicos, tamén instalados na cuberta do obrador. Ademais, renovaron o tellado para usar un depósito de 15.000 litros que agora recolle as augas pluviais que usan para a rega, mesmo destino que ten a auga utilizada no obrador, que pasa por un proceso de depuración a través dun estanque de remediación a base de plantas macrófitas autóctonas.

Obrador compartido

A iniciativa cumprirá tres funcións. A primeira parte do obrador, que pon a disposición dos produtores as súas instalacións para a elaboración de zumes, deshidratados e conservas por calor para favorecer o aproveitamento dos recursos e tratar de que os excedentes actuais non se perdan. O obxectivo é "dar maior valor aos produtos e ter menor dependencia das estacións nos ingresos", sinala Pousada, quen espera "que estimule a diversificación dos usos da terra na comarca mediante a recuperación de espazos que hoxe se dedican só ao monocultivo de forraxe ou pasto para a gandería. A intención é recuperar a horta tradicional e incorporar novos cultivos que se adapten ao territorio", explica.

Con iso búscase o fomento da alimentación a base produtos locais, facilitando aos consumidores o acceso a alimentos transformados e sans, recalca a portavoz da empresa, que empezou a funcionar este mes.

Elaboración propia

Muiñeiras empregará o mesmo espazo para realizar a súa propia produción con dúas liñas diferenciadas. Nunha delas traballarán coa froita estacional -mazás, "pesegos", kiwisÂ?- evitando o seu desperdicio e elaborando unha liña de zumes e deshidratados en forma de chuches sas de alta calidade ao alcance dos sectores da poboación máis vulnerables -nenos e anciáns- con destino a colexios, centros de día e residencias.

Por outra banda, sairá á venda unha liña de conservas de quinta gama -salsas, chutneys, aderezos...- elaboradas só con produtos locais e ecolóxicos, sen aditivos e en base a receitas propias organolépticamente moi potentes, dirixidas a empresas de restauración e que "supoñan unha achega á gastronomía da comarca, en forma de despensa de produtos de alto valor engadido".

A apertura do obrador leva aparellada a presenza de técnicos que supervisen o proceso porque "non se pode facer un produto novo, unha salsa de tomate, se non fas unha analítica para garantir a trazabilidad, e obriga a facer unha produción con rexistro que permita a comercialización. é bastante esixente". O obxectivo é que "sexa sostible, que cubra os custos e poida permanecer no tempo con recursos propios".

As instalacións dispoñen tamén dun espazo polivalente para levar a cabo talleres sobre conservación e elaboración de produtos vexetais e froitas, así como para a difusión de prácticas que contribúan á saúde das persoas e á preservación do medio ambiente.

Plantación

Ademais, fixeron unha plantación de 400 manzanos da variedade Cedofeita, como bautizaron esta mazá, ao identificala na leira e realizar os estudos pertinentes. "Non estaba catalogada e é de gran calidade", subliña Pousada. Experimentan para diversificar os usos da terra con cultivos adaptados ao clima e as características do terreo, a fin de que sirvan de proxecto piloto para novas iniciativas e para a recuperación da biodiversidade. Persoas alleas á empresa tamén poderán realizar experimentos con cultivos que lles interesen na leira.

A aposta pola economía circular co aproveitamento de todos os recursos define unha iniciativa que analiza que se pode producir e consumir "sempre co eixo do quilómetro cero".

Comentarios