A Mariña pasa de ser un destino turístico preferente a perder reservas

Restauración e o sector hostaleiro reciben un novo mazazo cando empezaban a recuperarse  
mercado de productoS de huerta de proximidad en la plaza del mercado de ribadeo- foto jm alvez
photo_camera Mercado de tempada en Ribadeo. JOSÉ Mª ÁLVEZ

"Ou mátanos ou Covid ou a fame", din desde Burela, cun notable descenso no consumo

Restaurantes, bares, hoteis e comercios viven con especial preocupación este rebrote nun momento no que aos poucos recuperaban a confianza dos seus clientes e no que xa notaban a afluencia de visitantes do verán. Confían en que se poida dar por pechado pronto este episodio, pois xa sufriron as primeiras cancelacións. Nuns días pasouse de ser un destino turístico desexado a anular reservas.

Algo que en Burela levan días experimentando, pois "houbo un baixón de reservas polo"rebrote , que tivo ademais incidencia nos propios veciños, incluso coa suspensión a última hora dunha voda o sábado. "Xa estaba complicada a cousa, pero dende o xoves foi a máis, con moita menos xente do normal en comercios e terrazas", asevera o presidente do CCA, Miguel Flórez, quen se mostra pesimista. "Creo que aos autónomos se non mátanos ou Covid, mátanos a fame", di en referencia aos números negativos aos que teñen que facer fronte polo descenso das vendas.

"Regular tirando a moi mal» recibiron os comerciantes e hostaleiros de Covas (Viveiro) a noticia das novas medidas, que "chegan non peor momento en todos sentir", segundo explica o presidente da asociación Beiras de Viveiro, Domingo González, quen anticipa un golpe para A Mariña como destino de vacacións este verán. "Xa había boas reservas a nivel hoteis, A Mariña era uns dous destinos preferentes e agora xa houbo cancelacións, non vai vir xente de fóra nestes días e hai que sumar a iso ou medo dá xente que estea dubidosa de elexir destino e ou medo interno que se vai ver na xente de aquí", vaticina.

Para a hostalería comenta que supón "volver a unha fase dúas" cando os negocios xa contrataran persoal para a campaña de verán. "Esperemos que non se alongue moito, por-que agora vémonos con exceso de persoal cando vánsenos recortar as horas de estar ou local aberto e ou aforamento. Por desgraza vai vir menos xente e ímonos atopar cuns gastos a maiores e cunha redución de ingresos", di González, que lamenta que suceda isto "tras un inverno duro e ou confinamento" e cando "empezaban a chegar algúns turistas e íase recuperando a confianza dous clientes; ou verán apuntaba boas maneiras".

Da mesma opinión é Francisco Iriarte, de Acisa Ribadeo, quen teme as consecuencias de que o peche se alargue logo desta semana. "Hai turistas que xa se tiveron que marchar e o problema son as reservas da semana que vén, que eran do sesenta por cento e quedan en cero e a ver se termina todo en cinco días que tampouco o vemos moi claro e poida que repítase o mesmo panorama a seguinte", asevera.

"Se o problema estaba e víase vir deberían haber actuando antes", cre o responsable do comercio ribadense, porque "en moitos negocios de hostalería contratouse a xente para xullo que traballou catro días e non se sabe agora o que vai pasar". "Estamos a pechar as portas a todos os de fóra nuns meses, xullo e agosto, que son os mellores para nós e logo de perder xa a Semana Santa", di Iriarte, quen cualifica de catastrófica  a situación" para o sector.

Preocupado pola perda de visitantes desde Asturias, do mesmo xeito que o seu colega do CCA Foz, José Carlos Paleo, quen é consciente de que pouco se pode facer, pois "agora imos a remolque dás decisións sanitarias, non queda outra e confiando en que sexan suficientes para poder saír desta. A ver se chega ou mes e xullo", lamenta sobre unha situación que caeu como un xerro de auga fría en Foz, pois xa se notaba desde o mes pasado na localidade movementos de persoas de diferentes comunidades con ou son residencia e incluso moitos caranavistas pasando os últimos días de xuño na comarca, onde o comercio e a hostalería volvían coller confianza e é que o turismo nesta vila é vital para os negocios.

A presidenta do Centro Comercial Histórico de Viveiro, Dolores Pérez, recorda que "ou primeiro é a saúde" aínda que entende que as novas restricións levan a preocupación sobre todo á hostalería porque "traballar con esas medidas é complicado".

O peche da Mariña chega ademais nun momento en que o comercio se ía animando, "non era para tirar foguetes pero a evolución era bastante positiva", recoñece, pois en Viveiro hai moita xente con segundas vivendas que adiantara a súa chegada este verán "e iso notar nas vendas do comercio e tamén dá hostalaría". Agora, "isto é un paso atrás", apunta Pérez, e espera "que non sexa por moito tempo".

Comentarios