Cóctel de tradición e innovación en rápaa de Campo do Oso

Os cabalos foron marcados con nitróxeno líquido, un sistema que non é doloroso para os animais
Los aloitadores, con un caballo. JM PALEO
photo_camera Los aloitadores, con un caballo. JM PALEO

A desaparición de rapa das bestas de Campo do Oso estivo encima da mesa este ano porque os comuneiros da parroquia mindoniense de Santa María Maior decidiron non organizala. é a primeira das rapas que se celebran non só na Mariña senón tamén en Galicia, pero a súa desaparición durante os últimos tres anos, en 2019 debido á néboa e en 2020 e 2021 pola pandemia, acabou por facer madeixa nos comuneiros que optaron por deixar pasar a data.

Con todo desde a Asociación de Criadores do Cabalo de Pura Raza Galega, Puraga, decidiron que non podía perderse unha tradición tan ancestral e puxéronse ao choio para que o curro de Campo do Oso volvese cobrar vida. E fíxoo. Este domingo, o último domingo de xuño, tal e como vén facendo durante 43 edicións, os cabalos volveron ao curro para librarse das crines que foron crecendo durante todo o inverno e que agora durante os meses estivais son totalmente prescindibles.

A primeira hora da mañá saían os xinetes para baixar aos cabalos que durante todo o viven en liberdade ata o curro, o que xa é un espectáculo en se mesmo. Unha vez todos xuntos, os aloitadores foron os encargados de ir separando a cada exemplar do grupo para as tarefas de curta de crines e marcaxe. Agarrándoos pola cabeza ou tirándolles do rabo, os homes conseguen dominar ao animal e inmobilizalo. E esta loita corpo a corpo vaise repetindo con toda a manda ata que os animais quedan listos para volver ao monte.

Tradicionalmente a marcaxe facíase a lume cun ferro candente, pero este ano en Campo do Oso usouse o nitróxeno líquido, que deixa unha marca branca como os números identificativos dos cabalos de pura raza galega. é un sistema igual de efectivo que o lume, pero indoloro para os animais.

Esta tradición nos montes galegos que se facía para higienizar ás mandas de animais que vivían en liberdade acabouse convertendo co tempo nun dos espectáculos con máis poder de atracción do rural galego. E este domingo volveu demostrar o seu poder de convocatoria sendo moitas as persoas que non quixeron perderse o curro logo de tres anos sen celebrarse. Ademais púidose degustar carne de poldro e houbo servizo de pulpería e sesión vermú para completar o programa de actividades.

Desde o Concello de Mondoñedo quixeron agradecer e pór en valor o traballo realizado por Puraga para sacar adiante esta rapa, facéndoo ademais en pouco máis dunha semana. "A 43 edición dá rapa de Campo do Oso foi un éxito e contou cunha gran asistencia de xente", destacaron desde o goberno local.

Comentarios