Os chiringuitos, a outra costeira do verán

Moitas destas terrazas transpórtannos a un estado case zen nunha contorna natural, aínda que outras funcionan como restaurantes
Tres clientes disfrutando de una cerveza en el chiringuito de Esteiro. JOSÉ Mª ÁLVEZ
photo_camera Tres clientes gozando dunha cervexa no chiringuito de Esteiro. JOSÉ Mª ÁLVEZ

Unha posta de sol en pleno verán, logo dun longo día de praia ou dun rápido mergullo, cunha cervexa fría sobre a mesa e o horizonte mariño como pano de fondo. Poida que para moitos sexa un soño pero en A Mariña é posible gozar en chiringuitos de praia rodeados dunha contorna natural privilexiado. Uns caracterízanse polo seu ambiente relaxado, case zen, en praias tranquilas; outros se atopan en areais con maior trafego. Algúns funcionan como bares cunha gran terraza; outros, como os do Vicedo, máis ben teñen vocación de auténticos restaurantes.

A decena de negocios de praia cos que conta a comarca son un luxo. Por iso é polo que algúns teñan as consumicións algo máis caras que noutros locais hostaleiros, "porque as vistas páganse", asegura o propietario dun. Todos eles tratan de facer o seu agosto na tempada estival. Son a outra costeira do verán lucense, coa do bonito.

A fantasía de relax estival pódenos levar, de xeito inconsciente, a outro océano ou continente sen saír do municipio de Xove. é o que sucede no Esteiro Sur Café, situado nunha chaira sobre a praia do mesmo nome, á que se accede pola estrada litoral ou, desde o mesmo areal, por un camiño de terra. é un espazo amplo, con mesas de madeira ao aire libre e hamacas situadas de face ao mar nas que gozar da paisaxe. Conta tamén cunha zona cuberta cunha carpa que o converte no lugar ideal para comer unha ración, un bocadillo ou unha hamburguesa.

Unha réplica dunha estatua moái da Illa de Pascua e o ambiente surfero, xa que son moitos os mozos que acoden ao areal xovense para practicar este deporte acuático, danlle un toque exótico ao chiringuito, que nos achega máis ao océano Pacífico que ao Atlántico que baña parte de Galicia. A música de fondo axuda a conseguir ese estado de tranquilidade que se une á suave brisa do mar, o son das ondas e a posta de sol sobre a entrada da ría de Viveiro.

Na praia focense de Llas está Machete Beach, un chiringuito que comparte unha posición elevada como o de Esteiro desde a que se observa o mar cara a un lado e o núcleo urbano de Foz, coa costa de Barreiros como pano de fondo, cara ao outro. Ademais de boa música, este local ofrece unha ampla carta de cócteles, entre os que chama a atención o mojito de Ribeiro. Ademais, ofrece a versión sen alcol para aquelas persoas que queiran manter o tipo durante o verán ou teñan que coller o coche.

Barreiros tamén conta con varios negocios destas características. Un deles é O Pirata, na praia de San, moi espazoso e concorrido, como o de As Pasadas. O terceiro é Quilla da praia Anguieira. O seu promotor escolleu un lugar máis recóndito e tranquilo para iniciar este recentemente estreado proxecto.

A réplica dunha estatua moái e o ambiente surfero fan distinto o recinto de Esteiro

De aspecto moderno, a peculiaridade deste chiringuito, que o diferencia dos demais, son as sesións de música en directo coas que atraer á clientela e amenizar as mañás ou tardes de verán. Os tres establecementos de praia barreirienses mostran unha mesma estética con mesas de metal ou plástico combinadas con outras de madeira. Todos contan, ademais, cunha carta de picoteo.

En Area, xunto a históricos negocios situados nas inmediacións do areal como o Flora ou os restaurantes Nito e Louzao, pódese gozar dun espazo tipicamente de praia situado sobre unha inmensa chaira de céspede e area, o Kenia Area. A súa filosofía baséase en gozar dunha boa consumición coa mellor música de fondo, tal e como indica a lousa da entrada.

No oriente mariñán, chegando á fronteira con Asturias, atópase o chiringuito de Os Castros, situado na praia ribadense do mesmo nome, que foi elixido como o sétimo mellor de Galicia fai un par de anos. Este negocio está a medio camiño entre a terraza dunha cervexería e o local con servizo de comidas. As mesas da zona dianteira, ao aire libre, son ideais para tomar algo, mentres que a zona cuberta da parte traseira serve para comer. As sardiñas, ese peixe tan típico das festas de verán, o churrasco e o polbo son os pratos máis demandados.

PARA COMER. Os chiringuitos aproveitan o seu tirón estival non só para ofrecer consumicións ou xeados aos bañistas, turistas ou xente de paso nas praias, senón tamén para dar comidas. Moitos contan cunha carta básica de bocadillos, paninis ou racións coas que picotear algo rápido cando a fame aperta. Con todo, outros como o chiringuito da praia de Xilloi ou o de Abrela, teñen o seu gran potencial na restauración que atrae a moitas persoas, incluso en días nubrados.

Este fenómeno fai que sexan lugares cun ambiente máis movido pola carga de traballo.

O local de Punta Anguieira súmase ás outras dúas terrazas das que goza o municipio

O merendeiro Os Árboles, en Xilloi, ten un nome en consonancia coa zona arboredo que dá sombra aos seus clientes. A hora do mediodía é un non parar de camareiros e xente. Decenas de persoas achéganse para gozar dunha comida á beira da praia e, especialmente, degustar un dos seus pratos estrela: as croquetas de luras na súa tinta. Se a opción é pasar un día en familia, este chiringuito conta cunha zona infantil e outra xuvenil con futbolín ou billar. Para acabar cun bo sabor de boca, neste merendeiro pódese gozar dunha das mellores tortas da avoa de toda a comarca. é irresistible marcharse sen pedila.

Pero se falamos de comidas, a palma de ouro lévalla o chiringuito de Abrela, ao funcionar como auténtico restaurante. Dá igual que faga frío, chova, ou faga sol. Este chiringuito sempre está ata os topes. A súa fama céntrase en peixes, frescos e de gran calidade, xa que o seu propietario tamén o é da pescadería O Grallal, en Covas. Neste caso, o recomendable é acudir con reserva.

A estes dous chiringuitos de comidas pódense sumar as dúas carpas da Pulpería Mario situadas en Barreiros, unha na praia de Coto e a outra na praia de Reinante. Estes establecementos son de tempada e a súa principal función é servir comidas.

SORTEA NDO OBSTÁCULOS . A ecuación chiringuito- verán-sol cae pola borda se se traslada aos municipios mariñáns este inestable verán. Con todo, a falta de bo tempo, que non de calor, non impide que a xente acuda a estes locais para comer ou pasar a tarde. A afluencia foi aceptable, aínda que non a esperada, durante o mes de xullo, segundo os propietarios destes locais, e existe a confianza de que a situación mellore en agosto.

Os chiringuitos, a pesar de ser terrazas ao aire libre consideradas seguras, tamén ven afectados polas novas restricións do coronavirus. A pesar diso, seguen coas pilas cargadas para ser, un ano máis, os reis do verán.

Refrixerios entre os 2,80 e 4,20 euros

Os Castros â?? Cana de Mahou 5 estrelas + auga de 33 cl

3,20 €

Quilla Anguieira â?? Cana de Estrela Galicia + auga de 0,5 litros

2,80 €

O Pirata San Bartolo â?? Cana de Estrela Galicia + auga de 33 cl

3,00 €

Machete Beach Llas â?? Cana de Mahou 5 estrelas + auga de 33 cl

3,50 €

Miradoiro de Carlos A Marosa â?? Cana de Mahou + auga de 0,5 litros

3,00 €

Esteiro Surf Café â?? Cana de Mahou 5 estrelas + auga de 0,5 litros

3,00 €

Kenia Area â?? Cana de Estrela Galicia + auga de 33 cl

4,20 €

Chiringuito de Abrela â?? Cana de Estrela Galicia + auga de 0,5 litros

2,80 €

As árbores Xilloi â?? Cana de Mahou 5 estrelas + auga de 0,5 litros

4,20 €


 

Máis en A Mariña
Comentarios