lunes. 16.12.2019 |
El tiempo
lunes. 16.12.2019
El tiempo

As capturas de sardiña concéntranse no fin de semana polo prezo

Barcos de cerco no porto de Burela. JOSÉ Mª ÁLVEZ
Barcos de cerco no porto de Burela. JOSÉ Mª ÁLVEZ

Os pescadores perciben unha recuperación do recurso, aínda que consideran que as cotas establecidas son bastante escasas

Os barcos de cerco da Mariña concentran as capturas de sardiña cara ao fin de semana, debido á proximidade das degustacións típicas destas datas, que fan subir a cotización dun produto moi apreciado, que durante o resto da semana ten prezos baixos que apenas compensan o traballo que deben facer os pescadores para extraelas do mar.

O vicepatrón maior de Foz recoñece que as capturas están a ser boas. "Estamos traendo sardiñas, hai máis que nos últimos seis ou sete anos, aínda que os cupos que temos -de 6.000 quilos semanais para os meses de verán- son escasos". Nos pasados podían pescar 700 quilos semanais e a especie entrará en veda cara a finais do ano.

Este patrón de pesca asegura que "vemos máis peixe non mar que o ano pasado, sobre todo a primeira hora dá mañá, pero só levamos tres semanas de campaña, aínda que agora ao mellor ven ben pola lúa. Coa sardiña non se pode dicir porque hoxe ao mellor pescas moito e mañá non están", sinala.

Os pescadores restrinxen estes días as capturas para concentralas nos fins de semana, dado que nesas datas alcanzan un maior valor. Os barcos dos portos do cantábrico galego están a pescar, algo que ocorre tanto en Sada, A Coruña ou Avilés, como na Mariña. A existencia de oferta nas lonxas motiva que os prezos non sexan moi elevados.

As pescaderas locais abonan a sardiña para consumo en fresco entre 1,20 e 1,30 euros por quilogramo. Estes días ponse á venda unha ducia de caixas, dado que os pescadores combinan a súa captura coa doutras especies, como o chicharro ou a caballa, que tamén teñen saída, a fin de non saturar o mercado. Este feito é o que fai que compense o traballo, dado que só coas capturas de sardiña non obteñen o salario mínimo, e xa que que os cerqueiros de certo porte teñen unha tripulación formada por uns doce homes, que deben traballar durante unhas 16 horas para lograr as capturas actuais.

Desde o porto da Coruña ata o de Avilés están a operar na actualidade unhas once embarcacións, entre as que se atopan tres de Foz, dúas de Celeiro e outras tantas de Agarimo e de Burela, "É unha zona ampla comparar coa área na que se colle a anchoa, na que chegan a xuntarse uns 200 barcos".

BO TEMPO. O tempo tamén está a favorecer a pesqueira. "Nós estámolas collendo a un par de millas dá costa ou menos, a un quilómetro fronte a Burela, pero haina por todo ou litoral", explica Leopoldo López, quen asegura que a sardiña "a partir de agora cada vez é mellor, aínda que temos poucas esperanzas postas nela polas restriccións que hai nas cotas".

A obrigación de desembarque dos descartes non causa problemas aos cerqueiros, porque "podemos soltar peixe vivo sen subilo a bordo", indican.

Ao ritmo actual de pesca e sen capturar a totalidade da cota dispoñible, a Administración xa lles comunicou que a campaña podería pecharse a principios do mes de agosto ao esgotarse a cota asignada. A escaseza desta fixo que os pescadores estivesen a atrasar o comezo da pescaría.

As capturas de sardiña concéntranse no fin de semana polo prezo
Comentarios