Os apicultores esperan que o verán aumente unha produción escasa

A avispa velutina segue sendo un gran problema para o rendemento das colmeas
José Luis García trabajando en sus colmenas. JOSE Mª ÁLVEZ (AMA)
photo_camera José Luís García traballando nas súas colmeas. JOSE Mª ÁLVEZ (AMA)

Os apicultores da comarca confían nun bo verán para mellorar a produción deste ano, que a principios da estación aínda era "bastante baixa", en palabras de José Luís García, delegado na zona da Asociación Galega de Apicultores (Aga), quen ve no tempo da primavera e a presenza das velutina un hápdicap para a produción na zona, aínda que confía en que se manteña o bo prezo alcanzado o pasado ano, a nove euros o quilo.

García, que ten unha boa parte das súas colmeas en Mondoñedo, recoñece a preocupación pola presenza das avispas velutinas, "que viñeron para quedar e estano danando todo, pero non vese moito interese por parte dás administracións e ninguén involúcrase para acabar con ela", conta, recordando "o importante que son as abellas para a polinización e para o medio ambiente en xeral". O dano da especie invasora ha levado a abandonar a varios apicultores, máxime ao tratarse dunha zona onde boa parte son pequenos produtores. "Aquí, na Mariña, non hai case ninguén que se dedique profesionalmente a isto e a maioría ten entre cinco e quince colmeas un pouco por tradición e por axudar na economía familiar", lamenta. Algo que cre que é unha pena, porque o mel que se produce na comarca ten unha excelente calidade, como sucede con toda a que se produce en Galicia, "e da que houbo moita demanda aló polo mes de abril e maio tanto para Madrid, como para países, como Alemaña e Francia", lugares aos que se vende a través da cooperativa vinculada a Aga.

Como en case todo, a competencia de China é devastadora. "Dalí vén o 45% do que se consome", conta outro apicultor, quen lamenta que se termine envasando como mel producido en Europa cando non ten as mesmas garantías. Por iso, animan a que se confíe no produtor local, que no seu maior parte vende directamente, pois xa conta cunha clientela fixa, aínda que dependendo da produción poden tamén facelo en mercados e feiras.

Ata 4.000 quilos pode chegar a producir por tempada Moncho Méndez Díaz, que conta cunhas 240 colmeas repartidas en varios concellos, como Lourenzá, Abadín, Alfoz e Mondoñedo. "Gústame porque o vin na casa de toda a vida, pois meu pai empezou con elas dende que tinga 16 anos e morreu con 91. Eu era quen as atendía xa dende hai uns anos, pero se non fora porque as había na casa igual non empezaba", conta esperanzado de que as colmeas situadas nas zonas máis altas, onde a recollida é tras o verán, axude a mellorar a recollida das zonas máis baixas, "aínda que se agarda unha colleita regular".

Máis optimista móstrase Jorge Val, apicultor alfocés que conta cunhas corenta colmeas. "Eu teño a confianza de que non sexa mala de todo, porque as colmeas teñen bastante mel", apunta, o que beneficiaría a segunda recollida, aínda que é consciente de que á produción hai que sumar este ano o impacto do Covid-19 e confía en poder arrincar un bo prezo para un produto de calidade.

Comentarios