Pedaladas solidarias aos confíns para recadar alimentos para familias necesitadas

Sete ciclistas arrincaron o venres de Vilalba para completar 450 quilómetros de ida e volta do Camiño ata Fisterra 

Sete ciclistas, 42 horas, 450 quilómetros e moitas ganas. Son os números cos que partían o venres pola tarde Javier Ares 'Viusky', Laura Rei, Óscar García, Pablo Yáñez, Casiano Engroba, Gonzalo García e Javier García desde a vilalbesa Praza da Constitución co obxectivo de chegar a Fisterra e regresar e, así, completar este reto deportivo e solidario. E é que a meta está en alcanzar os 450 quilos de produtos de primeira necesidade para as 20 familias que atende Cruz Vermella de Vilalba.

Aínda en pleno reconto do total de doazóns -tamén se aceptaban en metálico-, houbo, polo menos, un propósito que si alcanzaron. E con fartura.

Ás 12.06 de onte, en 41 horas, unha menos da prevista, chegaron os aventureiros ao momento de partida e, ás súas costas, 450 quilómetros do Camiño de Santiago por Muxía e Fisterra e de volta a casa, onde os esperaban familiares, compañeiros da Agrupación Polideportiva San Ramón e de Biciclistas Galegos, e a alcaldesa de Vilalba, Elba Veleiro, xunto ao edil Xosé Teixeiro, en representación do Concello que colaborou na iniciativa.

E aínda que os sete arrincaron en compañía de colegas como Pedro Escolante, que fixo con eles os primeiros quilómetros, a savia nova que entrou ao longo do percorrido fixo que se lles renovasen as forzas. "Cando volviamos de Muxía, en Negreira, saíunos Roberto Pena, do Club Ciclista Vilalba-As Pontes, que veu marcando ou ritmo ata Santiago", di Javier García, un dos ideadores do reto xunto a Viusky e Casiano. "Para a chegada a Fisterra tamén tivemos a Manuel Díaz, de Biciclistas, e vos pequenos do club, Uxía, Rubén e Xiao, acompañáronnos desde Pígara. E vos meus fillos Aaron e Adriana foron ao San Alberte para sacar a foto", engade.

A quen si tiveron en todo momento foi aos membros de Cruz Vermella, "sempre pendentes de nós", apunta Javier, a Hugo Engroba, como chofer, e a Alberto Saavedra como chef. Cun furgón no que levaban todo o necesario para pasar os case dous días e un cociñeiro que lles preparou lasaña, ensalada de pasta, milanesa ou tortillas. O esforzo era premiado nas paradas que tocaban.

Cun ritmo medio de 17 quilómetros por hora, deixaron de pedalear para comer, para fotografarse na catedral, no faro de Fisterra -ao que chegaron ás 13.07 do sábado-, en Muxía ou Ponche Maceira, e para durmir no Campus Sur compostelán, de 3.00 a 6.30, e no Monte do Gozo, de 1.00 a 4.00. "A primeira noite só Viusky durmiu a perna solta, pero na segunda xa todos estabamos KO", recorda Javier. Unha das moitas anécdotas que traen dunha aventura na que "houbo moi bo rolo e nos apoiamos uns nos outros", a pesar dalgúns tramos duros, como o de Negreira a Monte do Gozo na tarde-noite do sábado, e o regreso de Fisterra. "Pensar non que fixeches e non que aínda che queda, custa. Xa sabiamos que aí daríanos ou baixón".

Aínda exhaustos, recoñecen que é pronto para organizar outro reto, aínda que si falaron de facer "o Camiño Primitivo". Quizais dentro doutros dous anos, o tempo que lles levou materializar unha idea que xurdía en 2018. Para facela realidade, todos agradecen o apoio dos seus colaboradores: Biciclistas Galegos, Caixa Rural, Codan, que doou alimentos; Velaibike, que cedeu pezas e bicicletas; Irmáns Falcón, que puxo o furgón e o combustible; Pastelería Anllo, que entregou un roscón, e o supermercado Seti, que achegou bebidas.

Comentarios