A firma Atelier Bisqato lanza 2 queixos artesanais fabricados en Labrada

Miguel Garea e María Veiga apostaron por impulsar unha quesería no rural de Guitiriz

photo_camera Os queixos Lea e Xiros. FOTOCASTRO

Os veterinarios Miguel Garea García, natural do Pino, e María Veiga Duarte, madrileña con raíces galegas, constituíron hai pouco máis dun ano a empresa Atelier Bisqato SL, unha quesería artesanal coa que están a piques de lanzar ao mercado os seus dous primeiros queixos de pasta branda elaborados con leite cru de vaca.

"Miguel sempre quixo ter unha quesería e eu sempre fun artesá, gústame facer cousas manualmente", explica María, recordando que hai tres anos deron o primeiro paso de moitos, iniciando diversas probas "en queserías de amigos, a ver o que queriamos facer e se realmente gustábanos".

Os experimentos, as visitas a queserías de media Europa -destacan especialmente o apoio de Jorge Recuncho, de Touza Vella- e a amizade de Miguel coa SAT Margá de Labrada, á que leva 20 anos acudindo como nutrólogo, acabaron por transformar o que era unha ilusión nun proxecto tan real que conta cunha axuda de Medio Rural e é un dos tres seleccionados este ano en Lugo -16 en Galicia- para ser apadriñados pola aceleradora VíaGalicia. Este programa, impulsado pola Xunta e a Zona Franca de Vigo xunto a outros colaboradores, ofrece seis meses de asesoría, unha axuda de 25.000 euros e créditos participativos de ata 100.000 euros.

Os promotores acaban de presentar os seus produtos nunha feira en Pontevedra e en outubro esperan empezar a comercializalos

Coa SAT Margá, que aposta polo pastoreo, como subministradora -a industria que lle recolle o leite non puxo problemas para que destinansen unha parte da súa produción á quesería-, María e Miguel tiñan claro que debían instalarse en Labrada, para transformar a materia prima sen transporte e sen bombeo, valéndose da gravidade para non oxigenarla.

Aí xurdiu a oportunidade de alugar "a longo prazo e en boas condicións" unha antiga casa do século XIX, que acondicionaron como quesería, cunha oficina, un obrador e dous cámaras con condicións diferentes, aínda que ambas cun sistema de humidificación, para curar os seus dous queixos.

Co rexistro sanitario concedido, nas últimas semanas centralizaron nas súas propias instalacións as probas, ás que se sumou a terceira pata do proxecto, a bióloga coruñesa Ana García Leiro, que será quen traballe, xunto con María, no día a día da quesería.

"Queremos ter o produto a nivel óptimo para sacalo ao mercado nas mellores condicións", explica María, que sitúa nas tendas especializadas ou a hostalería aos seus potenciais clientes, entre os que xa fixeron os primeiros contactos.

Esperan poder empezar a comercializar a súa marca, Bisqato, en outubro, aínda que antes teñen unha proba de lume na feira para emprendedores Pont-Up Store, que se celebra desde ata hoxe en Pontevedra. Alí presentan en sociedade ás súas dúas xoias: Lea, en honra á súa filla e tamén a un símbolo galego, Rosalía de Castro; e Xiros, pola aldea na que o seu soño se fixo realidade.

Comentarios