A Casa do Mel venderá oito toneladas de produto tras unha tempada difícil

O colectivo, que está a piques de finalizar a extracción, achaca á mala meteoroloxía e a incidencia da velutina a caída das cifras

Noelia Gabeiras, en la envasadora de miel. C. ARIAS
photo_camera Noelia Gabeiras, na envasadora de mel. C. ARIAS

A Casa do Mel das Pontes está a finalizar os labores de extracción de mel e dando entrada á que sobra da comercialización dos socios para sacar á venda o produto desta tempada, que roldará, estiman, as oito toneladas. "Houbo unha mala produción, a metade que a do ano anterior. E achacámolo non só á velutina, que tamén tivo incidencia, pero principalmente á meteoroloxía. Houbo unha primavera moi chuviosa con moita floración que as abellas non puideron aproveitar. E no verán fixo moito sol e moito aire que secou a floración", explica Manuel Ferreira, o presidente da Casa do Mel, que indica que o ano pasado sacáronse á venda entre 14 e 15 toneladas de mel baixo unha marca propia que estrearon hai cinco anos.

"A velutina debido á meteoroloxía tamén estivo minguada, chegou atrasada pero despois atacou bastante", di, e indica que desde a Casa do Mel retiráronse uns 70 niños este ano.

"A baixa produción deste ano non é preopcupante porque tiñamos reservas do ano pasado, o problema é se vén malo o que vén. Se temos unha boa primavera e un inverno non moi forte poderiamos repuntar e volver mellorar as cifras", valora o presidente da Casa do Mel, que indica que dos 200 socios que hai na entidade son unha trintena os que comercializan baixo a marca Casa do Mel.

Normalmente comercialízase mel escuro e mel claro, este ano hai unha intermedia

Á súa produción, ademais, engádese a da propia Casa do Mel, que ten colmenares na zona restaurada do vertedoiro de Endesa nas Pontes e en San Sadurniño. "Pronto poremos outro colmenar didáctico en Muras, xa estamos a buscar localización co Concello pero probablemente será en Carelle", di Ferreira.

"Normalmente comercialízase mel escuro e mel claro, este ano hai unha intermedia", di o presidente da Casa do Mel, que destaca que esta produción é principalmente de brezo e zarza. "Houbo menos monoflorais", asegura, á vez que explica que as súas vendas principais son por comercialización directa nas súas propias instalacións ou a través do pequeno comercio de proximidade.

Dentro dos socios que venden coa marca hai dous tipos. "O que trae todo para extracción e envasado e o que saca en casa e tráea en cubos para que lla comercialicemos", explica Ferreira, que indica os pasos necesarios para a extracción: primeiro se desopercula —quitar a tapa de cera das celdillas— e logo métense os panais ao centrifugado, tras o que se coa o mel e pásase ao decantador entre dez e doce días antes de envasarla.

Comentarios